Όσα “τρέχουν” στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ

Ξεκινήσε η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Parallaxi
όσα-τρέχουν-στη-συνεδρίαση-της-γενι-270669
Parallaxi

Ξεκινήσε η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο απόφασης το οποίο θα καταδικάζει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από την Ουάσινγκτον ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των κρατών μελών που θα το υπερψηφίσουν.

Στο επίκεντρο της ψηφοφορίας, η οποία διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία των Παλαιστινίων, βρίσκεται ένα κείμενο όπου επισημαίνεται ότι μια μονομερής απόφαση που αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ “δεν έχει νομική ισχύ” κι ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τελική ειρηνευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συμμετέχουν 193 κράτη μέλη.

“Το Ισραήλ “δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ”

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η χώρα του “δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ” κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τις ΗΠΑ διότι αναγνώρισαν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

“Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ” επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών μελών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί του κειμένου που αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

“Θα τη θυμόμαστε αυτή την μέρα”

Τις απειλές της Ουάσινγκτον στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, εκτόξευσε εκ νέου σήμερα η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Εθνών Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

«Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα