Όταν οι διανομείς φαστ φουντ μπαίνουν στην κουζίνα να μαγειρέψουν

Για να παραδώσουν έγκαιρα την παραγγελία...

Parallaxi
όταν-οι-διανομείς-φαστ-φουντ-μπαίνουν-231320
Parallaxi

Τον μπελά του βρήκε ένας διανομέας φαγητού στο Πεκίνο μετά τη δημοσίευση βίντεο που τον δείχνει να μαγειρεύει στην κουζίνα εστιατορίου.

Στο βίντεο που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου διακρίνεται ο διανομέας προφανώς εκνευρισμένος από τη χαλαρή στάση του μάγειρα, να πιάνει το γουόκ και να αρχίζει να μαγειρεύει μόνος του. Φορώντας την κίτρινη στολή και το κράνος της εταιρίας παράδοσης έτοιμου φαγητού «Meituan Waimai», ο διανομέας ανακατεύει το φαγητό στο γουκ ενώ δίπλα του δύο άλλοι μάγειρες είναι απορροφημένοι ετοιμάζοντας άλλα πιάτα.

Ενδεικτικά είναι τα σχόλια που καταγράφηκαν μόλις αναρτήθηκε το συγκεκριμένο βίντεο. «Προφανώς βιαζόταν γιατί έπρεπε να παραδώσει τάχιστα το φαγητό» έγραψε ένας χρήστης. «Πρέπει να μαγειρεύει και να διανέμει ταυτόχρονα; Τι κουραστικό!» έγραψε ένας άλλος. «Μπορείς να διαπιστώσεις ότι παλαιότερα ήταν μάγειρας από τον τρόπο που χειρίζεται το γουόκ» σχολίασε ένας ειδικός.

Αμέσως μόλις άρχισαν να δημοσιεύονται τα σχόλια, η εταιρεία «Meituan Waimai» ανακοίνωσε ότι επιθεωρεί το προσωπικό των διανομέων και ότι δεν του επιτρέπει ούτε καν την είσοδο στην κουζίνα.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών iiMedia, το 2016 ο ετήσιος κύκλος εργασιών των on line εταιρειών διανομής έτοιμου φαγητού ανερχόταν σε 166 δισ. γιουάν (περίπου 25 δισ. δολάρια), αυξημένος κατά 33% από το 2015, ενώ φέτος αναμένεται να φθάσει τα 204 δισ. γιουάν. Η Meituan Waimai ελέγχει πάνω από το 40% της αγοράς.

Και ενώ οι εταιρείες έτοιμου φαγητού αναπτύσσονται ραγδαία στην Κίνα, η κακή διαχείριση και οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού έχουν φέρει αναστάτωση στον κλάδο.

Σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς των περισσότερων εταιρειών του κλάδου, τα φαγητά πρέπει να φθάνουν στις πόρτες των βιαστικών πελατών μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν αυτό δεν συμβεί, οι διανομείς τιμωρούνται με πρόστιμο. Επίσης, επιβάλλονται πρόστιμα εάν υπάρξουν τυχόν παράπονα ή κακές κριτικές από πελάτες, οι οποίοι συνήθως αναρτούν αμέσως σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως είναι φυσικό, αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στους διανομείς όπως σε αυτόν στο βίντεο, ο οποίος προσπαθούσε να κάνει όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν όταν τρέχουν τους δρόμους, κάποιοι έχουν τραυματιστεί από αυτοκίνητα, μερικοί έχουν σκοτωθεί. Στη Σανγκάη το πρώτο εξάμηνο του 2017, 76 τροχαία αφορούσαν διανομείς φαγητών. Κάθε τρεις περίπου ημέρες ένας χτυπούσε ή έχανε τη ζωή του, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα « Labor Daily». Τον Αύγουστο, ένας διανομέας στην επαρχία Τζετζιάνγκ της ανατολικής Κίνας πέρασε με κόκκινο και καρφώθηκε πάνω σε μία Ρολς-Ρόις. Ο διανομέας διακομίστηκε στο νοσοκομείο και για καλή του τύχη, ο ιδιοκτήτης της Ρολς Ροις παρά τις ζημιές που υπέστη το αυτοκίνητο δεν ζήτησε αποζημίωση. Συνέστησε όμως στον διανομέα να είναι στο μέλλον πιο προσεκτικός.

«Συχνά βλέπω διανομείς φαγητών να τρέχουν πάνω σε πεζοδρόμια μονίμως βιαστικοί» λέει ο Τζανγκ Γουέιτσιανγκ, κάτοικος στην περιοχή του Γκουανγκσί Τζουάνγκ.

Ο Φενγκ Λειγιέι, διανομέας στο Πεκίνο, λέει ότι παίρνει τον ελάχιστο μηνιαίο μισθό, 3.000 γιουάν. Για κάθε παραγγελία που παραδίδει αμείβεται με έξι επιπλέον γιουάν, υπό τον όρο να την παραδώσει έγκαιρα και να μην υπάρξουν παράπονα από τον πελάτη. «Εάν θέλεις να κερδίσεις χρήματα, τότε πρέπει να παραδίδεις εγκαίρως» αναφέρει.

«Μερικοί πελάτες δεν μπορούν να περιμένουν ούτε λεπτό παραπάνω, μία φορά καθυστέρησα και ο πελάτης όχι μόνο δεν πήρε το φαγητό, αλλά υπέβαλε και καταγγελία εναντίον μου», λέει άλλος διανομέας.

Ο Γουάνγκ εξηγεί ότι χρειάζεται χρόνος να μαγειρευθούν τα φαγητά και τις ώρες αιχμής οι διανομείς αναγκάζονται να καβαλάνε τα πεζοδρόμια ή να ψάχνουν πιο σύντομους δρόμους, ώστε να τα παραδώσουν στην ώρα τους. «Αν κάνεις πάνω από μισή ώρα, θα σου αφαιρεθούν 2 γιουάν» λέει.

«Οι πελάτες πρέπει να κατανοούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διανομείς», τονίζει ο Που Σιάο, κάτοικος Πεκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα