Ο Ουκρανικός στρατός φοβάται εισβολή και από τη Λευκορωσία
Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά ότι ο λευκορωσικός στρατός έχει ήδη λάβει εντολή να εισβάλει στην ουκρανική επικράτεια.
Το Κίεβο έχει αναφέρει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και το Μινσκ επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος.
Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Ζητά από τις ΗΠΑ ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν, με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών τους ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να επιτρέψει το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων», έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter.
- Ουκρανία: Υπό κατοχή 400.000 άνθρωποι στην Μαριούπολη – H κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια
Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Μαριούπολη, όπου υπό κατοχή βρίσκονται 400.000 άνθρωποι, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.
«Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Μαριούπολη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση 400.000 άνθρωποι….Προσπαθούμε να στείλουμε εκεί ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η Λουντμίλα Ντενίσοβα αρμόδια της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ukraina-24».
«Δουλεύουμε πρώτον για να βοηθήσουμε του πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δηλαδή δημιουργούμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, με τους στρατιωτικούς μικρούς ‘πράσινους διαδρόμους’ ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας είτε να εγκαταλείψουν τα επικίνδυνα σημεία είτε να τους παράσχουμε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η ίδια.
- Κίεβο: Ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για να πάρουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Οι Ρώσοι επιχειρούν να σπάσουν ένα οδόφραγμα προς το εργοστάσιο που είχε ανεγερθεί από κατοίκους και στρατιώτες, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γερασένκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
Ένας άλλος σύμβουλος, ο Βαντίμ Ντενισένκο, είπε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική με τους Ρώσους να εισέρχονται στην πόλη Ενερχοντάρ όπου ζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου.
Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.
- Ρωσία: Απαράδεκτη η πολιτική εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων, λέει ο Πούτιν
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ότι η πολιτική εκμετάλλευση των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων είναι απαράδεκτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αναφορές του Κρεμλίνου που δημοσιεύτηκαν στο TASS.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν οι δύο χώρες να συνεχίσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στον ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
- Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών
Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η Lukoil, απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν.
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας, η Lukoil υπογραμμίζει την ανησυχία της για τα «τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία» και επικροτεί τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Lukoil ανήκει στον επικεφαλής της, τον Βαγκίτ Αλεκπέροφ και στον αναπληρωτή του, τον Λεονίντ Φεντούν.
- Γερμανία: Η θυγατρική της Gazprom που διαχειρίζεται τον Nord Stream 2 ενδέχεται να διακόψει τη λειτουργία της
Η γερμανική θυγατρική της Gazprom που διαχειριζόταν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανακοίνωσε σήμερα ότι πιθανότατα θα τερματίσει τη λειτουργία της αφού η γερμανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ανέστειλε επ΄αόριστον τη διαδικασία πιστοποίησης του έργου, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, η Gas for Europe GmbH πιθανότατα θα τερματίσει τις εργασίες της» ανέφερε σε ανακοίνωσή στον ιστότοπό της.
Η εταιρεία αυτή συστάθηκε ώστε να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ενέργεια, που ορίζουν ότι οι ιδιοκτήτες των αγωγών πρέπει να είναι διαφορετικοί από τους προμηθευτές του αερίου, ώστε να διασφαλίζεται ο δίκαιος ανταγωνισμός.
Πριν από δύο ημέρες πηγές που έχουν γνώση του θέματος ανέφεραν ότι η Nord Stream 2 AG, η εταιρεία που κατασκεύασε τον αγωγό ο οποίος παρέκαμπτε την Ουκρανία για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει χρεοκοπία.
- Γιόχανσον: H ΕΕ συμφώνησε να δοθεί καθεστώς «προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία»
Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησε να δοθεί καθεστώς «προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε μέσω του twitter η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία».
«Ιστορική συμφωνία επετεύχθη στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών. Η ΕΕ θα δώσει προσωρινή προστασία σε αυτούς που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΕ στέκεται ενωμένη για να σώσει ζωές!», αναφέρει η Ίλβα Γιόχανσον.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζεράρ Νταρμανίν, με μήνυμά του στο twitter, κάνει και αυτός λόγο για «ιστορική συμφωνία» και υπογραμμίζει την «ενότητα και την αλληλεγγύη της ΕΕ».
Με το καθεστώς «προσωρινής προστασίας», οι Ουκρανοί πολίτες που έχουν διαφύγει του πολέμου στη χώρα τους, θα έχουν άδεια διαμονής στην ΕΕ και πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την αγορά εργασίας, αποφεύγοντας τη χρονοβόρα διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου. Το καθεστώς αυτό θα ενεργοποιηθεί σε μερικές ημέρες, όπως είπε η Ίλβα Γιόχανσον και θα ισχύει για ένα χρόνο, με τη δυνατότητα να επεκταθεί για ένα συν ένα χρόνια επιπλέον (συνολικά τρία χρόνια).
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παραχωρείται αυτό το καθεστώς σε πρόσφυγες στην ΕΕ. Η «προσωρινή προστασία» δημιουργήθηκε ως απάντηση στη σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ.
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους σε μόλις μία εβδομάδα και η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί να υποδεχτεί εκατομμύρια προσφύγων, δήλωσε σήμερα το πρωί η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.
- Γαλλία: Η UNESCO καταδικάζει ‘έντονα” τις επιθέσεις κατά σχολείων στην Ουκρανία
Η UNESCO καταδίκασε ‘έντονα” σήμερα τις επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών υποδομών στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι είναι “εξαιρετικά ανήσυχη” για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνίχιβ.
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό επαλήθευσε με δορυφορικά δεδομένα ότι επτά ιδρύματα, έξι σχολεία και ένα πανεπιστήμιο, επηρεάστηκαν από τη σύγκρουση, σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους του. Και αναφέρει την περίπτωση του εθνικού Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο, που βομβαρδίστηκε χθες, Τετάρτη, από τον ρωσικό στρατό.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο αριθμός των επτά εγκαταστάσεων ωστόσο “δεν είναι οριστικός”, γιατί “εκφράζεται φόβος ότι και άλλες έχουν επηρεαστεί επίσης”. Αφορά εγκαταστάσεις “για τις οποίες είχαμε σαφή επιβεβαίωση ότι έχουν επηρεαστεί από τη σύγκρουση”, εξηγεί.
Η UNESCO καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών υποδομών”, αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας ανησυχία για τις “σημαντικές” επιπτώσεις από το κλείσιμο των ουκρανικών σχολείων και πανεπιστημίων, που επηρεάζει 6 εκατομμύρια μαθητές και περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο φοιτητές.
Η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ, εκφράζοντας τη λύπη της για τις απώλειες αμάχων, ζήτησε επίσης “την προστασία της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που μαρτυρά την πλούσια ιστορία της, όπως τα επτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς” συγκεκριμένα που βρίσκονται στο Λβιβ και το Κίεβο, αλλά και “τη διαφύλαξη” της Οδησσού και του Χάρκοβου ή των εθνικών αρχείων.
“Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά ως μάρτυρα του παρελθόντος αλλά και ως φορέα ειρήνης για το μέλλον”, πρόσθεσε.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ “καταδικάζει” επίσης την επίθεση κοντά στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Μπάμπι Γιαρ, “τόπο μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, και πάλι μετά από ρωσικό βομβαρδισμό.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο, αυτός ο τόπος αφιερωμένος στη μνήμη 33.000 Εβραίων που εξοντώθηκαν εκεί με πυροβολισμούς το 1941, ενώ η πόλη βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή, δεν επηρεάστηκε άμεσα από τα πλήγματα που στόχευαν τον πύργο της τηλεόρασης την Τρίτη στο Κίεβο.
Η UNESCO δήλωσε επίσης ότι είναι “εξαιρετικά ανήσυχη” για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνίχιβ.
Δείτε επίσης: