Ουγγαρία: Ο Όρμπαν δήλωσε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν καταστήσει σαφές ότι τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη Βουδαπέστη

Parallaxi
ουγγαρία-ο-όρμπαν-δήλωσε-υπέρ-της-έντα-1014158
Parallaxi

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε την Τετάρτη (24/01) ότι θα παροτρύνει το εθνικό κοινοβούλιο να υπογράψει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ «με την πρώτη δυνατή ευκαιρία», καθώς διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι σύμμαχοι της Ουγγαρίας είναι «εξοργισμένοι» από την κωλυσιεργία της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Σουηδία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, αλλά η ένταξή της καθυστέρησε καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία παρέτειναν τη διαδικασία επικύρωσης.

Παρ’ όλα αυτά, το βράδυ της Τρίτης (23/01), το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας, αλλά το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας δεν το έχει κάνει παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις ανώτερων Ούγγρων αξιωματούχων ότι η χώρα τους δεν θα καθυστερούσε τη διαδικασία.

«Οι σύμμαχοι είναι εξοργισμένοι με την Ουγγαρία»

Την ώρα που το κοινοβούλιο της Τουρκίας ετοιμαζόταν να ψηφίσει, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, εξέπληξε τους συμμάχους του, απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση στον Σουηδό ομόλογό του να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη για συνομιλίες σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Οι σύμμαχοι είναι εξοργισμένοι», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα εσωτερικά θέματα. «Το γεγονός ότι ο Όρμπαν πρότεινε “διαπραγμάτευση”, ενώ η Ουγγαρία δεν έφερε ποτέ αντιρρήσεις κατά τη διάρκεια των ενταξιακών συνομιλιών είναι εξοργιστικό», πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ένας δεύτερος ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης επανέλαβε την απογοήτευση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ. «Νομίζω ότι οι σύμμαχοι περίμεναν ότι η Ουγγαρία θα τηρούσε τη δέσμευσή της να μην είναι η τελευταία χώρα», είπε και πρόσθεσε: «Οι πρόσφατες κινήσεις έστειλαν κύματα σοκ σε όλη τη συμμαχία και υπάρχει μεγάλη δόση απογοήτευσης. Εξάλλου, είχαν όλο τον χρόνο του κόσμου για να διαβουλευτούν με τη Σουηδία πριν».

Με την ψηφοφορία της Τρίτης (23/01) στο τουρκικό κοινοβούλιο, η Άγκυρα έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία από την πλευρά της όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας – αν και ο πρώτος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι «δεν είναι τελειωμένη υπόθεση», καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να υπογράψει την επικύρωση.

Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την Τετάρτη (24/01) ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Μάλιστα, σε σχετική ανάρτησή του στο Χ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έγραψε το εξής: «Επιβεβαίωσα ότι η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τόνισα, επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε την ουγγρική εθνοσυνέλευση να ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και να ολοκληρώσει την επικύρωση με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».

Παρ’ όλα αυτά, ο Βίκτορ Όρμπαν απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η τριβή με το ΝΑΤΟ έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης απογοήτευσης στις δυτικές πρωτεύουσες για το γεγονός ότι η Ουγγαρία μπλοκάρει τη μακροπρόθεσμη βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ουκρανία.

Η Άγκυρα και η Βουδαπέστη είχαν επίσης καθυστερήσει νωρίτερα την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας κινήθηκε γρήγορα για να επικυρώσει τη φινλανδική υποψηφιότητα τον Μάρτιο του 2023, μόλις έγινε σαφές ότι επίκειται ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο. Οι αξιωματούχοι ανέμεναν ότι ένα παρόμοιο σενάριο θα εκτυλισσόταν στην περίπτωση της Σουηδίας και είναι μπερδεμένοι από τα μηνύματα της ουγγρικής κυβέρνησης.

Δημοσίως, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν καταστήσει σαφές ότι τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη Βουδαπέστη. «Είναι πλέον καιρός η Ουγγαρία να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα βήματα, ώστε να μπορέσουμε να καλωσορίσουμε τους Σουηδούς φίλους μας στη Συμμαχία», έγραψε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στο Χ το βράδυ της Τρίτης (23/01). Ιδιωτικά, η υπομονή εξαντλείται. Υπάρχει μια «πολύ αρνητική διάθεση» απέναντι στην Ουγγαρία, δήλωσε ένας τρίτος ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Δεν υπάρχει «καμία κατανόηση για επιπλέον συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο εν λόγω διπλωμάτης χαρακτηριστικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα