Διεθνή

Ουγγρικό και πολωνικό μπλόκο στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό

Νέα συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής σήμερα στις 10:30

Parallaxi
ουγγρικό-και-πολωνικό-μπλόκο-στα-συμπ-1026693
Parallaxi

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 02:30 τα ξημερώματα η πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες διαπραγματεύονταν το μεταναστευτικό από τις 17:30 με την Ουγγαρία και την Πολωνία να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σήμερα οι ηγέτες θα συνεδριάσουν και πάλι στις 10:30 ώρα Ελλάδος με το μεταναστευτικό να βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι, ενώ θα συζητηθούν επίσης η Κίνα και η οικονομία.

Αμετακίνητες Ουγγαρία και Πολωνία, εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, με τους ηγέτες να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, υπάρχουν δύο παράγραφοι που αφορούν στο μεταναστευτικό. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την τρομερή απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τραγωδίας στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην κατάρριψη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών , συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης, και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές και να αποφεύγεται η επιβίβαση των ανθρώπων σε τέτοια επικίνδυνα ταξίδια.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τη μεταναστευτική κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εντός της ΕΕ με συνολικό τρόπο και σημείωσε το έργο που έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης.

Η Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων του της 9ης Φεβρουαρίου 2023, με έμφαση στις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και στους μηχανισμούς χρηματοδότησής τους. Μετά την πρόσφατη επιστολή της Επιτροπής, και με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να ενταθούν οι εργασίες σε όλους τους τομείς δράσης, κατά μήκος όλων των μεταναστευτικών οδών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να συνεχίσουν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και να διασφαλίζουν την εφαρμογή των συμπερασμάτων του και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να εργάζεται για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει τις εργασίες αυτές.

Πολωνία και Ουγγαρία είχαν ταχθεί κατά της πολιτικής συμφωνίας σε δύο πυλώνες του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, που είχε επιτευχθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών στις αρχές Ιουνίου. Νωρίτερα, υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα