Πακιστάν: Νορβηγοί ορειβάτες εγκατέλειψαν, στα χιόνια, ετοιμοθάνατο αχθοφόρο, για το ρεκόρ της κορυφής
«Τον αντιμετώπισαν σαν άνθρωπο δεύτερης κατηγορίας»
Σάλος έχει προκληθεί με την είδηση πως ορειβάτισσα με σκοπό να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του όρους Κ2 στο Πακιστάν προσπέρασε τόσο η ίδια, όσο και η ομάδα της έναν ετοιμοθάνατο αχθοφόρο που έκανε ανάβαση μαζί τους.
Ο λόγος για την Kristin Harila από την Νορβηγία, η οποία τον περασμένο μήνα κατέκτησε το ρεκόρ ταχύτερου συνολικού χρόνου ανάβασης των 14 υψηλότερων κορυφών του κόσμου, διαδοχικά μέσα σε μόλις 92 μέρες.
Η τελευταία της ανάβαση ήταν στο όρος K2 στις 27 Ιουλίου, μετά από την οποία ταξίδεψε με τον Νεπαλέζο ορειβάτη Τεντζέν Σέρπα στο Κατμαντού, για να γιορτάσουν τα επιτεύματά τους.
Ωστόσο, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν ο ντόπιος αχθοφόρος Μοχάμεντ Χασάν που τους συνόδευε, γλίστρησε σε μια στενή προεξοχή, μπλέχτηκε σε σχοινιά, με αποτέλεσμα λίγη ώρα μετά να αφήσει την τελευταία του πνοή.
Οι εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει δείχνουν την Harila και την ομάδα της να αγνοούν το συμβάν και να προσπερνούν τον Χασάν.
@srbank Do you really want your brand to be linked with this soulless ghoul? #KristinHarila #MohammedHassan #SpareBank https://t.co/IDWLTBuCRr
— Ratcatcher (@Ratcatcher7) August 11, 2023
Σύμφωνα με τον Guardian, το αυστριακό αναρριχητικό δίδυμο Wilhelm Steindl και Philip Flämig, οι οποίοι ήταν επίσης στο K2 εκείνη την ημέρα, είπαν ότι βίντεο που κατέγραψαν αργότερα χρησιμοποιώντας drone έδειξαν ορειβάτες να περπατούν πάνω από το σώμα του αντί να προσπαθούν να τον σώσουν.
WATCH: “What happened there is a disgrace. A living human was left lying so that records could be set.”
Top mountaineer, Kristin Harila, defends walking past dying Sherpa, Mohammed Hassan, in pursuit of K2 record.https://t.co/4jGlf5syS6 pic.twitter.com/g9K0zwTQd7
— The Telegraph (@Telegraph) August 10, 2023
Ο Flämig είπε στην αυστριακή εφημερίδα Standard: «Τον περιθάλπει ένα άτομο ενώ όλοι οι άλλοι προχωρούν προς την κορυφή. Γεγονός είναι ότι δεν υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης, αν και υπήρχαν σέρπα και οδηγοί βουνού στο σημείο που θα μπορούσαν να είχαν αναλάβει δράση».
Ο Steindl πρόσθεσε: «Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο στις Άλπεις.
Αντιμετωπιζόταν σαν άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας».
Σύμφωνα με τον Steindl, ο οποίος επισκέφτηκε την οικογένεια του Χασάν αφού κατέβηκε το βουνό, έμαθε ότι ανέλαβε τη δουλειά για να πληρώσει τους ιατρικούς λογαριασμούς της διαβητικής μητέρας του παρά την έλλειψη εμπειρίας.
Η Harila απέρριψε τις κατηγορίες που τις προσάπτουν για εγκατάλειψη και δήλωσε πως η ομάδα της έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να σώσει τον Χασάν.
«Δεν αποτελεί την αλήθεια, να πούμε πως δεν κάναμε τίποτα για να βοηθήσουμε» δήλωσε η ίδια στην Telegraph. «Προσπαθήσαμε να τον σηκώσουμε για μιάμιση ώρα και ο κάμεραμαν έμεινε για άλλη μια ώρα για να τον προσέχει. Σε κανένα σημείο δεν έμεινε μόνος» ανέφερε.
Επισήμανε επίσης πως οι συνθήκες εκείνη την ώρα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες, γεγονός που καθιστούσε τη διάσωσή του δύσκολο έργο.
Δημοσιεύματα σε βρετανικά ΜΜΕ, όπως η Daily Mail, αναφέρονται στα επικριτικά σχόλια που δημοσιεύτηκαν κάτω από αναρτήσεις της Χαρίλα, χαρακτηρίζοντάς την «εγωκεντρική» και «απάνθρωπη» και κατηγορώντας την ότι νοιάζεται περισσότερο για τα ρεκόρ παρά για τη ζωή ενός φτωχού αχθοφόρου.
«Δεν έφταιγε κανείς για αυτό που συνέβη»
Πριν λίγες ώρες, η ίδια απάντησε σε όσα της καταλογίζουν με εκτενές κείμενο που ανήρτησε στα social media, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της θύμα παραπληροφόρησης και ισχυριζόμενη ότι δέχτηκε ακόμα και απειλές για τη ζωή της εξαιτίας των όσων γράφονται και λέγονται από ανθρώπους που αγνοούν τις συνθήκες της ορειβασίας.
«Είμαι εξοργισμένη από το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι κατηγορούν άλλους για αυτό το τραγικό δυστύχημα… Δεν έφταιγε κανείς για αυτό που συνέβη, δεν μπορείς να σχολιάζεις όταν δεν κατανοείς την κατάσταση και δεν είναι ποτέ ok να στέλνεις απειλές για τη ζωή ενός ανθρώπου» σημειώνει μεταξύ άλλων η 37χρονη.
Όπως εξηγεί, το τραγικό περιστατικό συνέβη στο πιο επικίνδυνο σημείο του βουνού K2 που έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας αναβατών: «Πρέπει να θυμάστε ότι στα 8.000+ μέτρα, τα ένστικτα επιβίωσής σου επηρεάζουν τις αποφάσεις που παίρνεις».
Η Χαρίλα και η ομάδα της έφτασαν τελικά στην κορυφή του K2, όπου η ίδια τράβηξε ένα συναισθηματικά φορτισμένο βίντεο για το επίτευγμά της. Κατά την κατάβαση, η ομάδα διαπίστωσε ότι τελικά ο νεαρός αχθοφόρος είχε πεθάνει.
«Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη και αισθάνομαι βαθιά θλίψη για την οικογένεια του Χασάν. Τουλάχιστον ελπίζω να μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτήν την τραγωδία» συμπληρώνει στην ανάρτησή της η Χαρίλα, τονίζοντας ότι η ανάβαση σε τόσο απαιτητικές κορυφές κρύβει πολλούς κινδύνους για τους οποίους κάποιος πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος.
Το K2 είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό μετά το Έβερεστ και θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο επικίνδυνες βουνοκορφές, με δεδομένα από το 2018 να δείχνουν λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο των αποπειρών αναρρίχησης να καταλήγουν σε θάνατο.
πηγή in.gr