Πέντε μέρη που οι γυναίκες μπορούν να αισθανθούν ασφαλείς στα ταξίδια τους
Παρά την αυξανόμενη τάση στα σόλο ταξίδια, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όταν ταξιδεύουν μόνες.
Μετά από πολλούς μήνες που τα ταξίδια μπήκαν σε παύση, οι άνθρωποι πλέον δεν μπορούν να περιμένουν ποιος και πότε θα έρθει μαζί τους σ’ ένα ταξίδι. Γι’ αυτό το ενδιαφέρον για solo ταξίδια έχει αυξηθεί κατακόρυφα παγκοσμίως, ειδικά μεταξύ των γυναικών.
Έρευνα που πραγματοποίησε της Norwegian Cruise Line διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις ταξιδιώτες προτιμά να ταξιδεύει μόνος του και ιδιαίτερα σ’ αυτή τη τάση οδηγούνται γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Σύμφωνα με την εσωτερική έρευνα του ταξιδιωτικού δικτύου Virtuoso, η μεγαλύτερη αύξηση στα solo ταξίδια το 2022 σημειώθηκε σε γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ το 2019 αντιπροσώπευαν μόνο το 4% των μεμονωμένων ταξιδιωτών.
Βέβαια παρά αυτή τη αυξανόμενη τάση στα solo ταξίδια, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις όταν επιχειρούν μόνες τους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Ενώ θα έπρεπε σε κάθε σημείο του κόσμου να είναι ασφαλές για όλους τους ανθρώπους να ταξιδεύουν, η πραγματικότητα για τις γυναίκες είναι διαφορετική καθώς αντιμετωπίζουν διακρίσεις και διάφορες ανησυχίες.
Με βάση αυτό, πολλές είναι οι χώρες που έχουν καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια τόσο για την βελτίωση της ασφάλειας για τις γυναίκες όσο και για το πόσο ασφαλή θεωρούν την χώρα του, οι γυναίκες κάτοικοι.
Το BBC για να βρει τα μέρη που σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την ασφάλεια και την ισότητα για τις γυναίκες που ταξιδεύουν, συμβουλεύτηκε τον Δείκτη Ειρήνης και Ασφάλειας των Γυναικών του Πανεπιστημίου Georgetown (WPS), την έκθεση Global Gender Gap του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης Global Peace Index (PGP). 4
Στη συνέχεια, στο ρεπορτάζ μίλησαν με γυναίκες που ταξίδεψαν μόνες σε πολλές χώρες για να καταλάβουν τι τις έκανε να νιώθουν ασφαλείς, να ακούσουν τις δικές τους ταξιδιωτικές συμβουλές και να ανακαλύψουν τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να δουν και να κάνουν ως σόλο λάτρεις της περιπέτειας.
Σλοβενία
Κατατάσσεται στην κορυφή του δείκτη WPS για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η Σλοβενία έχει κάνει μεγάλα βήματα στην αντίληψη για την ασφάλεια των γυναικών τα τελευταία χρόνια, με το 85% των γυναικών να αισθάνονται ασφαλείς εδώ, σύμφωνα με τον δείκτη.
Όταν η Claire Ramsdell έφτασε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας, τη Λιουμπλιάνα, περιπλανήθηκε στους δρόμους τη νύχτα βγάζοντας φωτογραφίες.
«Αυτή θα μπορούσε να ήταν μια άσχημη εμπειρία αλλού, αλλά σε αυτή την περίπτωση ήταν μια απόλαυση», είπε η Ramsdell, η οποία είναι σύμβουλος περιπέτειας για το Wildland Trekking και διευθύνει το ταξιδιωτικό blog The Detour Effect.
«Κανείς δεν με ενόχλησε ποτέ κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη χώρα και δεν είχα πρόβλημα με την πλοήγηση»
Βρήκε επίσης την πόλη πολύ εύκολη για περπάτημα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα αξιόπιστα.
Ως πεζοπόρος, η Ramsdell ήρθε στη Σλοβενία ειδικά για να εξερευνήσει την τεράστια ύπαιθρο και τα αλπικά βουνά σε όλη τη χώρα και διαπίστωσε ότι προσφέρουν έναν ιδανικό συνδυασμό μοναξιάς και ασφάλειας. «Ενώ συχνά ένιωθα ότι βρισκόμουν στην έρημο, πάντα ήξερα ότι μια πόλη ήταν κοντά, εάν υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη», είπε «Δεν ένιωθα τελείως μόνη»
Ρουάντα
Με το 55% του κοινοβουλίου της να αποτελείται από γυναίκες εκπροσώπους, η Ρουάντα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στον κόσμο για την ισότητα των φύλων στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το WPS. Κατατάσσεται επίσης σε υψηλή θέση στην αντίληψη του δείκτη για την ασφάλεια της κοινότητας και κατατάσσεται έκτη στον κόσμο στον δείκτη Global Gender Gap, ο οποίος μετρά πόσο δίκαιη είναι μια χώρα όσον αφορά τα οικονομικά, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την πολιτική συμμετοχή.
Η Rebecca Hansen το έζησε από πρώτο χέρι όταν μετακόμισε στη Ρουάντα από τη Δανία το 2019, θεωρώντας ότι ήταν εξαιρετικά ασφαλές για σόλο ταξίδια.
«Υπάρχει αστυνομία, ασφάλεια και στρατός σχεδόν σε όλες τις τοποθεσίες και όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας», είπε. «Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή, αλλά γρήγορα θα μάθετε ότι αυτοί οι άνθρωποι με τις στολές είναι φιλικοί και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν».
Όπως εξηγεί οι άνθρωποι εκεί δεν ενοχλούν, αλλά μπορεί να εξασκήσουν τα αγγλικά τους με ένα περιστασιακό “πώς είσαι;” ή «Καλημέρα». Τα αγγλικά και τα γαλλικά είναι δύο από τις επίσημες γλώσσες της Ρουάντα, μαζί με την Κινιαρβάντα και την Κισουαχίλι. Ακόμη και άτομα που δεν μιλούν αγγλικά είναι στην ευχάριστη θέση να σας βοηθήσουν και να σας υποδείξουν οδηγίες εάν χαθείτε, είπε.
Η Ρουάντα θεωρείται από καιρό ηγέτης στο έργο της για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μετά τη γενοκτονία του λαού Τούτσι το 1994.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Με τις υψηλότερες βαθμολογίες στο WPS στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για τη σχολική εκπαίδευση και την οικονομική ένταξη των γυναικών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να είναι πρωτοπόροι στην ισότητα των φύλων στην περιοχή και πρόσφατα πέτυχαν την ισότητα των φύλων στο κοινοβούλιο τους. Κατατάσσεται επίσης πιο ψηλά από όλες τις χώρες στον δείκτη στην κατηγορία της κοινοτικής ασφάλειας, με το 98,5% των γυναικών ηλικίας 15 ετών και άνω να δηλώνουν ότι «αισθάνονται ασφαλείς να περπατούν μόνες τη νύχτα στην πόλη ή την περιοχή όπου [ζουν]».
Το Ντουμπάι, ειδικότερα, έχει καταταχθεί ως η ασφαλέστερη πόλη για solo traveller γυναίκες με βάση έναν δείκτη της εταιρείας ταξιδιωτικής ασφάλισης Insure My Trip. Η Influencer Sandy Aouad, η οποία μοιράζει τον χρόνο της ζώντας μεταξύ Παρισιού και Ντουμπάι, λέει ότι ένιωθε πάντα ασφαλής στην πόλη, ακόμη και στα περίχωρα. «Μια φορά είχα σκάσει ένα λάστιχο, άφησα το αυτοκίνητό μου στη μέση της ερήμου, ξεκλείδωτο με τα κλειδιά μέσα», είπε. «Ήξερα πολύ καλά ότι μπορούσα να εμπιστευτώ ότι το ταξί θα ερχόταν να με πάρει και ήμουν σίγουρη ότι το αυτοκίνητο θα ήταν ασφαλές».
Ιαπωνία
Κατατάσσεται ως μία από τις 10 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο από τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης για τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας και τον χαμηλό αριθμό εξωτερικών ή εσωτερικών συγκρούσεων, η Ιαπωνία έχει μια κουλτούρα των αυτοκινήτων του μετρό μόνο για γυναίκες (κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων και διαδρομών ) και καταλύματα μόνο για γυναίκες που μπορούν να το κάνουν να αισθάνεται επιπλέον ασφαλές για τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες.
Το σόλο δείπνο και οι σόλο δραστηριότητες είναι επίσης περισσότερο πολιτιστικός κανόνας εδώ παρά αλλού.
«Λόγω της ερήμωσης, οι άνθρωποι που δεν θέλουν να παντρευτούν και λατρεύουν ως πολιτισμό τον «προσωπικό χρόνο» μας, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα γύρω από τα «σόλο» ταξίδια», είπε η Mika White, η οποία γεννήθηκε στην Ιαπωνία και είναι η ιδρυτής εταιρείας τουρισμού.
Η Lulu Assagaf, η οποία μετακόμισε εδώ από την Ινδονησία πριν από 20 χρόνια, ένιωσε ασφαλής αμέσως.
«Οι ντόπιοι σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου και χαίρονται να βοηθούν τους ξένους», είπε.
Νορβηγία
Κατατάχθηκε στο νούμερο ένα στο WPS για τις κορυφαίες βαθμολογίες της στην οικονομική ένταξη των γυναικών, την απουσία νομικών διακρίσεων και την ασφάλεια της γυναικείας κοινότητας – και σταθερά κατατάσσεται στο top 10 των πιο δίκαιων και ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο – η Νορβηγία έχει αποδειχθεί μια χώρα χωρίς αποκλεισμούς μέρος για ταξιδιώτες όλων των τύπων, συμπεριλαμβανομένων LGBTQ+ και μεμονωμένων επισκεπτών.
Η κάτοικος του Όσλο και ιδρύτρια του Up Norway Torunn Tronsvang σημειώνει ότι η κουλτούρα είναι κοινωνικά ανεκτική και αξιόπιστη, καθιστώντας την ιδανικό μέρος για σόλο γυναίκες.
«Μπορείτε άνετα να ζητήσετε από κάποιον σε ένα γειτονικό τραπέζι του καφέ να φροντίσει τα πράγματά σας ενώ χρησιμοποιείτε την τουαλέτα», είπε. Είναι επίσης περήφανη για το πόσες επιχειρήσεις εδώ διευθύνονται από γυναίκες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει εμβληματικά μέρη για φαγητό και διαμονή σε αγροτικές περιοχές σε όλη τη χώρα.
Με πληροφορίες από BBC