Διεθνή

Πέρασαν πενήντα χρόνια από την κατάκτηση της Σελήνης. Και τώρα τι γίνεται;

Επιστροφή στο φεγγάρι ή νέες περιπέτειες;

Parallaxi
πέρασαν-πενήντα-χρόνια-από-την-κατάκτ-245081
Parallaxi

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την εκτόξευση της αποστολής της NASA που κατέκτησε τη Σελήνη. Στις 16 Ιουλίου του 1969, οι αστροναύτες Νιλ Αρμστρονγκ, Μπαζ Ολντριν και Μάικλ Κόλινς, ξεκίνησαν ίσως το πιο σημαντικό ταξίδι που έχει πραγματοποιήσει ποτέ άνθρωπος. Να πατήσουν στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας. Τη Σελήνη.

Με τα βλέμματα ολόκληρου του κόσμου στραμμένα πάνω τους οι τρεις αστροναύτες παραμένουν για περίπου 3 ώρες δεμένοι στις θέσεις τους μέσα στο διαστημόπλοιο περιμένοντας την ολοκλήρωση και των τελευταίων ελέγχων. Στις 9.32 π.μ., ο πύραυλος της Nasa, «Saturn V», πυροδοτήθηκε και η αποστολή του Apollo 11 ξεκίνησε.

Ο ύψους 111 μέτρων πύραυλος αναχωρεί χωρίς προβλήματα ένα ηλιόλουστο πρωινό από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα για μια αποστολή που θα διαρκούσε συνολικά 9 ημέρες. Όλα εξελίσσονται ιδανικά. Το διαστημικό σκάφος μεταφέρει εκτός από τα 3 μέλη του πληρώματος, εφόδια και τρόφιμα, όργανα και εργαλεία, για τη συλλογή δειγμάτων από την επιφάνεια της Σελήνης. Λίγα 24ώρα αργότερα οι αστροναύτες θα προσεδάφιζαν τη σεληνάκατο που είχε ονομαστεί «Αετός» στη «Θάλασσα της Ηρεμίας».

«Εμείς, το πλήρωμα, αισθανόμασταν το βάρος του κόσμου στους ώμους μας, ξέραμε ότι θα μας κοιτάζουν όλοι, φίλοι και εχθροί», έλεγε πριν από λίγες ώρες ο 88χρονος πλέον Μάικλ Κόλινς, ο τρίτος του πληρώματος του διαστημοπλοίου Apollo 11. Ο Κόλινς βρέθηκε σε ένα από τα κέντρα της NASA όπου άρχισαν οι εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο από την έναρξη της διαστημικής αποστολής.

Με την ευκαιρία, εκτίθεται για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια η διαστημική στολή του Νιλ Αρμστρονγκ στο Μουσείο Αέρος και Διαστήματος της Ουάσινγκτον. Και στο Μνημείο Ουάσινγκτον προβάλλεται μία γιγάντια φωτογραφία του ιστορικού πυραύλου Saturn V.

Το πλήρωμα χρειάσθηκε τέσσερις ημέρες για να φθάσει στην Σελήνη. Η σεληνάκατος με επιβαίνοντες τον Αρμστρονγκ και τον Μπαζ Ολντριν, προσσεληνώθηκε στις 20 Ιουλίου 1969 στις 20.17 GMT. Ο Αρμστρονγκ έκανε την έξοδο λίγες ώρες αργότερα, βάζοντας το πόδι του στην Σελήνη στις 02.56 GMT στις 21 Ιουλίου 1969, αργά το βράδυ στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέσα στην νύκτα στην Ευρώπη.

Ο Μάικλ Κόλινς έμεινε μόνος σε τροχιά γύρω από την Σελήνη στο διαστημικό σκάφος Columbia, το μόνο μέσον μεταφοράς για την επιστροφή στην γη. «Με ρωτούσαν πάντοτε εάν αισθανόμουν το πιο μοναχικό πλάσμα του ηλιακού συστήματος, όταν ήμουν μόνος σε τροχιά. Και η απάντηση είναι “όχι”. Αισθανόμουν καλά!».

Ο Μπαζ Ολντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στην Σελήνη, επρόκειτο να είναι κεντρικό πρόσωπο των εκδηλώσεων αυτών των ημερών στην Φλόριντα και την Αλαμπάμα. Αλλά δεν εμφανίσθηκε, χωρίς εξήγηση. Ακύρωσε την παρουσία του την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πηγή του Space & Rocket Center, στο Χάντσβιλ, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει σε επίσημο δείπνο και συνέντευξη Τύπου. Ο κυβερνήτης της αποστολής Νιλ Αρμστρονγκ πέθανε το 2012 σε ηλικία 82 ετών.

Πενήντα χρόνια μετά… 

Κάτω από ένα γιγάντιο αντίγραφο του Saturn V, στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα εκεί που γεννήθηκε ο θρυλικός πύραυλος από την ομάδα του Γερμανού μηχανικού Βέρνερ φον Μπράουν, 900 άτομα δείπνησαν χθες μαζί με πρώην αστροναύτες, μέλη των τοπικών αρχών και τα παιδιά του φον Μπράουν.

Ορισμένοι βετεράνοι της NASA εμφανίσθηκαν επικριτικοί απέναντι στο σημερινό πρόγραμμα της NASA για την επιστροφή στην Σελήνη το 2024. Ο πρώην αστροναύτης Εντ Γκίμπσον δεν συμφωνεί με την ιδέα εγκατάστασης ενός μίνι σεληνιακού σταθμού. «Κατά την γνώμη μου, πρέπει απλώς να πάμε και να προσσεληνωθούμε», εξήγησε στο Χάντσβιλ.

Πολλοί νοσταλγούν την εποχή Κένεντι, όταν η χώρα και το Κονγκρέσο υποστήριζαν χωρίς να υπολογίζουν το κόστος του προγράμματος Apollo. «Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο χθες και το σήμερα είναι ότι δεν είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε τα μέσα να το κάνουμε καλά», δήλωσε ο Αλ Γουόρντεν, της αποστολής Apollo 15.

Τα προβλήματα ωστόσο είναι πολλά. Ο διευθυντής της διαστημικής υπηρεσίας έπαυσε από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής των επανδρωμένων πτήσεων την περασμένη εβδομάδα, μάλλον εξαιτίας των διαφωνιών του για τον στόχο του 2024 για την επιστροφή στην Σελήνη που θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ και θεωρείται ανέφικτος για πολλούς ειδικούς. Το διάστημα των πέντε ετών φαίνεται πολύ μικρό, διότι ούτε ο πύραυλος, ούτε το διαστημικό σκάφος, ούτε η σεληνάκατος είναι έτοιμα, ούτε καν προγραμματισμένα.

Όσο για τον θρυλικό Μάικλ Κόλινς πίσω στην Φλόριντα, θεωρεί και αυτός άχρηστη την επιστροφή στην Σελήνη δηλώνοντας ωστόσο: «Εγώ λέω: ας πάμε στον Άρη».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα