Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Έντονη ανησυχία μετά το τηλεπικοινωνιακό «μπλακ άουτ».

Parallaxi
περισσότεροι-από-7-000-άνθρωποι-έχουν-σκο-1074533
Parallaxi

Τη σφοδρότερη επίθεση από την αρχή του πολέμου ζει η Γάζα. Έπειτα από μια ολόκληρη νύχτα ανηλεών σφυροκοπημάτων από ξηράς, αέρος και θαλάσσης που υποστήριξαν χερσαία εισβολή στα βόρεια, σήμερα συνεχίζονται ξανά οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις «παραμένουν στο πεδίο».

Πριν λίγο δόθηκε νέα οδηγία από τους Ισραήλ να εκκενώσουν περιοχές στη βόρεια Γάζα ενόψει «νέων επιχειρήσεων». Στο μεταξύ, η Γάζα παραμένει πλήρως αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο η Γάζα, χωρίς ρεύμα και τηλεπικοινωνίες, με τη διεθνή κοινότητα να καλεί σε παύσεις των εχθροπραξιών.

Γάζα: Πάνω από 7.000 άνθρωποι, εκ των οποίων πάνω από 3.500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.

Οι Ισραηλινοί καλούν εκ νέου τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν τον βόρειο τομέα

Ο ισραηλινός στρατός απευθύνει εκ νέου έκκληση στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν τον βόρειο τομέα, ενόψει της επικείμενης ισραηλινής επιχείρησης.

Εκατοντάδες οι τραυματίες στη Γάζα

Άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, το πρωί του Σαββάτου (28/10), για να θρηνήσουν τους αγαπημένους τους που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με σφοδρές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Βίντεο που κατέγραψε το CNN, δείχνει πολλαπλά πτώματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, καλυμμένα με λευκά σάβανα ή χοντρές κουβέρτες, τοποθετημένα στο έδαφος στην αυλή του νοσοκομείου.

Ο Δρ. Χαλίλ Αλ Ντικράν δήλωσε στο CNN ότι το νοσοκομείο είχε δεχθεί 22 πτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και εκατοντάδες τραυματίες. Είπε, επίσης, ότι ο κόσμος είχε μεταφέρει τους νεκρούς και τους τραυματίες στο νοσοκομείο χρησιμοποιώντας τα πάντα – από αυτοκίνητα, ποδήλατα και κάρα γαϊδουριών.

Τα νοσοκομεία έχουν χάσει την επαφή μεταξύ τους, πρόσθεσε ο ίδιος στη συνέχεια, αφού τα δίκτυα επικοινωνίας κόπηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

H Χαμάς αναζητεί οκτώ Ρωσοϊσραηλινούς ομήρους για να τους απελευθερώσει, λέει αξιωματούχος της οργάνωσης

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, που επισκέπτεται τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα (28/10) πως η παλαιστινιακή οργάνωση προσπαθεί να εντοπίσει οκτώ ομήρους που έχουν διπλή, ρωσική και ισραηλινή, υπηκοότητα, ώστε να τους αφήσει ελεύθερους.

“Αναζητούμε τώρα τα άτομα που μας υπέδειξε η ρωσική πλευρά. Είναι δύσκολο, αλλά τους ψάχνουμε. Και όταν τους βρούμε, θα τους απελευθερώσουμε”, δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Είπε πως έλαβε εκ μέρους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατάλογο με οκτώ ονόματα Ρωσοϊσραηλινών που μπορεί να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

“Είμαστε πολύ επιμελείς με αυτόν τον κατάλογο και θα τον μεταχειριστούμε με φροντίδα επειδή βλέπουμε τη Ρωσία σαν μια πολύ στενή μας φίλη”, είπε ακόμη ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς έφθασε προχθές, Πέμπτη, στη Μόσχα για συζητήσεις, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης με το Ισραήλ πριν από τρεις εβδομάδες.

Οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως την απελευθέρωση ομήρων και την απομάκρυνση Ρώσων πολιτών.

Την Τρίτη, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει πως δεν είχε σημειωθεί καμία πρόοδος για την απελευθέρωση των Ρώσων ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς, παραδέχθηκε μάλιστα ότι δεν γνώριζε πόσοι είναι.

Εκατοντάδες Ρώσοι υπήκοοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, που τίθεται στο στόχαστρο των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Η Ρωσία, αντίθετα με τις ΗΠΑ, δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και εξακολουθεί να διατηρεί σχέσεις με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Αν και η Μόσχα καταδίκασε τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών αμάχων, επιμένει στην ανάγκη ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους προκειμένου να τεθεί τέλος στη σύγκρουση και προειδοποίησε το Ισραήλ για τις συνέπειες μιας τυφλής και φονικής ανταπάντησης.

Γάζα: Εκατοντάδες κτίρια «καταστράφηκαν ολοσχερώς» από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Εκατοντάδες κτίρια «καταστράφηκαν ολοσχερώς» στη Λωρίδα της Γάζας κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε σήμερα η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.

«Εκατοντάδες κτίρια και σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και χιλιάδες άλλα καταλύματα υπέστησαν ζημιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα, παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας «άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα και στα κυβερνεία του βορρά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο “ινδονησιακό” νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα.

Οι επιδρομές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και άνοιξαν τεράστιους κρατήρες σε πλήρως διαλυμένους δρόμους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανησυχία των συγγενών των Ισραηλινών ομήρων για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων, στην πλειονότητά τους Ισραηλινών, που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασαν σήμερα την “ανησυχία” τους και απαίτησαν από την κυβέρνηση εξηγήσεις μετά τις εντατικές ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

“Οι οικογένειες ανησυχούν για την τύχη των δικών τους και περιμένουν εξηγήσεις. Κάθε λεπτό μοιάζει αιωνιότητα. Απαιτούμε από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να μας συναντήσουν σήμερα το πρωί”, έπειτα από “μια νύχτα τεράστιας αγωνίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση που συγκεντρώνει τις οικογένειες πάνω από 220 ομήρων που απήγαγε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατά την αιματηρή επίθεσή του στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Το Φόρουμ αυτό εξέφρασε “την τεράστια οργή (του) που κανένα από τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δεν έκανε τον κόπο να συναντήσει τις οικογένειες των ομήρων για να τους εξηγήσει ένα πράγμα: αν αυτή η χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τους 229 ομήρους” που έχουν ταυτοποιήσει οι αρχές.

Οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ανθρώπους, πήραν επίσης μαζί τους πτώματα, και τους οδήγησαν στην Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν ταυτοποιήσει 229 ομήρους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, όπως και δύο Ισραηλινές ογδοντάχρονες αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Προληπτική οδηγία για εκκένωση του αεροδρομίου της Βηρυτού

Οι αρχές του Λιβάνου εξέδωσαν σήμερα προληπτική οδηγία για εκκένωση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού και των γύρω εγκαταστάσεών του, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι εντάσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ αυξάνονται. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο που ερρίφθη από τον Λίβανο

Η οδηγία για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού Ραφίκ Χαρίρι, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της πρωτεύουσας, δεν αναφέρει οποιαδήποτε άμεση κλιμάκωση στα σύνορα.

Καθημερινές και σχετικά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών σημειώνονται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη βαριά οπλισμένη ένοπλη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Το μήνυμα αυτό έρχεται καθώς ο στρατός του Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας.

Το 2006 οι διάδρομοι προσαπογείωσης του αεροδρομίου επλήγησαν από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, στο πλαίσιο αντιποίνων για τη σύλληψη από τη Χεζμπολάχ δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο που ερρίφθη από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχαίτισε πύραυλο αέρος-εδάφους που ερρίφθη από τον Λίβανο προς την κατεύθυνση ενός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του και ότι απαντά πλήττοντας το σημείο από το οποίο εκτοξεύτηκε.

“Οι IDF (σ.σ.: οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) αναχαίτισαν πύραυλο αέρος-εδάφους που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των IDF. Σε απάντηση, οι IDF πλήττουν το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου”, πρόσθεσε.

Ερντογάν: Το Ισραήλ να σταματήσει αυτή την τρέλα στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μέσω X (του πρώην Twitter) το Ισραήλ «να σταματήσει αμέσως αυτή την τρέλα», να βάλει τέλος «στις επιθέσεις του» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, οι οποίοι κλιμακώθηκαν χθες το βράδυ στη Γάζα, έθεσαν για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτή την τρέλα, να βάλει τέλος στις επιθέσεις του», τόνισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, καλώντας τους συμπολίτες του να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση υποστήριξης στους Παλαιστινίους που οργανώνει το κόμμα του σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συγκέντρωση αυτή «θα βροντοφωνάξουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού (και) εναντίον του διωγμού από το Ισραήλ».

Ο τούρκος πρόεδρος είχε ήδη προαναγγείλει τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση αυτή, που βαφτίστηκε «μεγάλη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη» και θα γίνει στον χώρο του παλιού διεθνούς αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες σκλήρυνε και ανέβασε θεαματικά τους τόνους όσον αφορά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, με πάνω από 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Την Τετάρτη, ανακοίνωσε πως ακυρώνει όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια στελεχών της κυβέρνησής του στο Ισραήλ και στηλίτευσε την ανικανότητα της Δύσης να σταματήσει τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση», πρόκειται για «απελευθερωτική οργάνωση που προστατεύει τη γη της», είπε, πυροδοτώντας την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

ΠΟΥ: «Απελπιστικά αναγκαίες οι ιατρικές προμήθειες στη Γάζα»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε σε δήλωσή του, το Σάββατο (28/10), πως «κατά τη διάρκεια μιας νύχτας έντονων βομβαρδισμών και χερσαίων εισβολών στη Γάζα, με αναφορές για εχθροπραξίες που συνεχίζονται ακόμα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ασθενείς και οι πολίτες έχουν υποστεί πλήρη διακοπή των επικοινωνιών και του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ακόμα, στην εν λόγω ανακοίνωση σημειώνεται το εξής: «Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να λάβουν όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών. Αυτό περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους ασθενείς, τις εγκαταστάσεις υγείας και τα ασθενοφόρα, καθώς και τους αμάχους που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Πρέπει να ληφθούν ενεργά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν βλάβη και ότι θα εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση για τη μετακίνηση των απελπιστικά αναγκαίων ιατρικών προμηθειών, καυσίμων, νερού και τροφίμων μέσα στη Γάζα και σε όλη τη Γάζα».

«Οι αναφορές για βομβαρδισμούς κοντά στα νοσοκομεία της Ινδονησίας και Αλ ίφα είναι σοβαρά ανησυχητικές. Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει ότι είναι αδύνατο να απομακρυνθούν οι ασθενείς χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Τα νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα λειτουργούν ήδη στο μέγιστο της χωρητικότητάς τους λόγω των τραυματισμών που υπέστησαν κατά τις εβδομάδες των αδιάκοπων βομβαρδισμών και δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν μια δραματική αύξηση του αριθμού των ασθενών, ενώ παράλληλα παρέχουν καταφύγιο σε χιλιάδες πολίτες» τονίζεται, επίσης, από τον ΠΟΥ.

Κατόπιν, μεταξύ άλλων, ο ΠΟΥ επεσήμανε: «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που παρέμειναν στο πλευρό των ασθενών τους αντιμετωπίζουν την εξάντληση των προμηθειών, χωρίς να έχουν πού να βάλουν νέους ασθενείς και χωρίς μέσα για να ανακουφίσουν τον πόνο των ασθενών τους. Οι τραυματίες αυξάνονται κάθε ώρα, αλλά τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν λόγω του μπλακ άουτ στις επικοινωνίες. Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα. Περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά».

Βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα σε «κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί»

Υπήρξε ένας τεράστιος βομβαρδισμός, την Παρασκευή (28/10), στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί.

Τεράστιες φλόγες υψώνονταν στον ουρανό, φαινόταν ότι χρησιμοποιούσαν διάφορους τύπους βομβών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Ρουσντί Αμπουαλούφ.

Στο νοσοκομείο, οι οδηγοί των ασθενοφόρων είπαν ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με κανέναν, οπότε απλά οδηγούσαν προς την κατεύθυνση των εκρήξεων.

Πανικός επικρατεί παντού, ακόμα και στη Χαν Γιουνίς, όπου οι βομβαρδισμοί ήταν λιγότεροι, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες περιοχές για να ελέγξουν αν είναι ασφαλείς, αλλά τα τηλέφωνα έχουν κοπεί.

Επικρατεί το απόλυτο χάος.

ΗΠΑ: «Φύγετε από τον Λίβανο, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφαλή απομάκρυνσή σας»

Οι ΗΠΑ είπαν, το Σάββατο (28/10), στους πολίτες τους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν τώρα, όσο οι εμπορικές πτήσεις παραμένουν διαθέσιμες, λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας», αναφέρθηκε από τις αμερικανικές Αρχές στο Χ, επισημαίνοντας το εξής: «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα απομακρύνει τους ιδιώτες πολίτες των ΗΠΑ και τα μέλη των οικογενειών τους σε μια κατάσταση κρίσης».

Για «περιορισμένη εισβολή» κάνει λόγο το Ισραήλ

Η κλιμάκωση της Παρασκευής (27/10) φαίνεται να σηματοδοτεί την έναρξη μιας χερσαίας εισβολής, αλλά όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής δείχνουν ότι μπορεί να προχωρήσει σταδιακά. Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντισυνταγματάρχης Πέτερ Λέρνερ έκανε λόγο, το Σάββατο (28/10), για «περιορισμένη εισβολή».

Με ένα μπλακ άουτ στις επικοινωνίες στη Γάζα, οι λεπτομέρειες είναι ακόμα ασαφείς. Οι IDF έχουν δημοσιεύσει ένα βίντεο που δείχνει μεγάλες φάλαγγες αρμάτων μάχης εν κινήσει, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκονται στο έδαφος της Γάζας, όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος του BBC, Λιζ Ντουσέτ.

Πάντως, αναφορικά με όλες τις εικασίες γύρω από τα σχέδια του Ισραήλ, μια επιλογή είχε αναφερθεί ευρέως – ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κινηθεί προς τη Γάζα, από τα βόρεια, και να προσπαθήσει να εκκαθαρίσει και να κρατήσει περιορισμένες εκτάσεις εδάφους, ενώ εντείνει τις επιθέσεις του.

Το Ισραήλ λέει τώρα ότι θα επιταχύνει, επίσης, την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά οι οργανώσεις αρωγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα κυριότερα γεγονότα σε τίτλους μέχρι τώρα

Το Ισραήλ δήλωσε, το Σάββατο (28/10), ότι τα στρατεύματα και τα άρματα μάχης του παραμένουν στο έδαφος της Γάζας μετά την έναρξη μιας μεγάλης εισβολής για την καταπολέμηση της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναφέρει, επίσης, ότι η ισραηλινή αεροπορία έπληξε 150 υπόγειους στόχους, βομβαρδίζοντας «τρομοκρατικές σήραγγες», όπως τις χαρακτηρίζει.

Επιπλέον, τα δίκτυα επικοινωνιών στη Γάζα έπεσαν, το βράδυ της Παρασκευής (27/10), με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πληροφορίες εντός και εκτός Γάζας. Σε ρεπορτάζ από τη Γάζα, πριν από λίγες ώρες, ο Ρουσντί Αμπουαλούφ του BBC δήλωσε ότι ο ολονύκτιος βομβαρδισμός ήταν «σε κλίμακα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», προκαλώντας χάος και πανικό.

Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για τις απώλειες, αλλά τα πλάνα δείχνουν ότι το βόρειο τμήμα της Γάζας συνεχίζει να πλήττεται.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ενημέρωσε, σήμερα (28/10) το πρωί, ότι τα στρατεύματα παραμένουν «στο πεδίο της μάχης». Επίσης, ο Ντάνιελ Χάγκαρι είπε ότι τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και τρόφιμα θα παραδοθούν στους ανθρώπους στις νότιες περιοχές της Γάζας

Μάλιστα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που ζητά ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα – τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος απείχαν προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι υπογραμμίζει ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Μέση Ανατολή.

Πιο αναλυτικά, από τις περασμένες ημέρες βρίσκεται στην Κύπρο το περιπολικό σκάφος Ταόν Ντι Ρεβέλ, του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο είναι έτοιμο να φορτώσει ανθρωπιστικό υλικό που αποστέλλεται από την επιχειρησιακή βάση του ΟΗΕ, που βρίσκεται στο Μπρίντιζι της Κάτω Ιταλίας, και υλικό του Ερυθρού Σταυρού.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι στην όλη περιοχή βρίσκονται δύο φρεγάτες του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού στις οποίες σύντομα θα προστεθεί και ένα αμφίβιο στρατιωτικό πλοίο, για τυχόν ανθρωπιστική επιχείρηση απομάκρυνσης προσωπικού και μεταφορά υλικού πρώτης ανάγκης. Την συνολική ευθύνη για τις επιχειρήσεις αυτές έχει το υπουργείο Άμυνας της Ρώμης.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, ΕΡΤ, ieidiseis
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα