Περνά στην αντεπίθεση η Κίνα: «Κυνηγά» συμμαχία με ΕΕ και ανεβάζει τους δασμούς στο 125%
Προετοιμασίες για Σύνοδο Κορυφής Κίνας - ΕΕ στο Πεκίνο
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς Ουάσινγκτον και Πεκίνο κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο με επιβολή δυσθεώρητων δασμών.
«Η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, να διαφυλάξουν από κοινού την τάση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και ένα δίκαιο διεθνές εμπορικό περιβάλλον, και να αντισταθούν από κοινού σε μονομερείς και εκφοβιστικές πρακτικές», δήλωσε ο Σι κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην κινεζική πρωτεύουσα.
Το πρωί της Παρασκευής η Κίνα ανακοίνωσε πως αυξάνει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα έως και 125%, απαντώντας στους ολοένα και αυξανόμενους δασμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι πλέον έχουν ανέλθει στο 145%. Πάντως το Πεκίνο τόνισε πως εφεξής θα αγνοεί οποιαδήποτε άλλη αύξηση δασμών από τις ΗΠΑ, καθώς πλέον δεν έχει κανένα νόημα και στην πράξη «σε αυτό το επίπεδο δασμών, τα αμερικανικά προϊόντα δεν έχουν πλέον καμία πιθανότητα να γίνουν δεκτά στην κινεζική αγορά».
Όπως τόνισε η κινεζική ηγεσία οι κινήσεις του Αμερικανού προέδρου δεν είναι πλέον τίποτα άλλα παρά ένα «παιχνίδια αριθμών» που εξελίσσεται σε «αστειότητα», σε μια «φάρσα».
Η Κίνα διχάζει την ΕΕ – Μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ;
Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ εκλαμβάνεται από το Πεκίνο και ως μια ευκαιρία για ενίσχυση της διεθνούς επιρροής του. Ο Σι Τζινπίνγκ ήδη προβάλει την Κίνα ως υπερασπιστή του ελεύθερου εμπορίου και της πολυμερούς συνεργασίας, την ίδια στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ως ένα αλλοπρόσαλλος παίκτης που απλώς προκαλεί διεθνές χάος και προωθεί πολιτικές προστατευτισμού.
Με λίγα λόγια: Η Αμερική αντιπροσωπεύει την αποσταθεροποίηση, η Κίνα τη σταθερότητα και την παγκόσμια συνεργασία. Το μήνυμα είναι σαφές και οι ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ είναι γεγονός πως αποτελούν ένα «δώρο» στον Σι, ο οποίος προσπαθεί να πείσει όλο και περισσότερες χώρες να στραφούν προς την Κίνα.
Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κίνας φαίνεται πως διχάζει και την ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, υποστήριξε το κάλεσμα του Σι για στενότερη συνεργασία, υπογραμμίζοντας πως «ο κόσμος αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις».
«Το σύνθετο παγκόσμιο τοπίο καθιστά αναγκαία τη στροφή σε περισσότερο διάλογο, συνεργασία και ενίσχυση των σχέσεών μας με άλλες χώρες και περιφερειακά μπλοκ», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος έμμεσα στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ.
«Η Κίνα», συνέχισε, «είναι θεμελιώδης εταίρος για εμάς στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων του πλανήτη». «Η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια ανάπτυξη, η καταπολέμηση των ανισοτήτων… είναι όλα ζητήματα υψίστης σημασίας για εμάς», τόνισε.
Το ταξίδι του Ισπανού πρωθυπουργού στο Πεκίνο προφανώς δεν έμεινε ασχολιάστο από την Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, τόνισε πως η προσέγγιση της Ισπανίας στην Κίνα μοιάζει με «αυτοκτονία με μαχαίρι».
Η συνάντηση Σάντσεθ – Σι αποτέλεσε αφορμή να αναδειχθεί ένα ακόμη πεδίο διαφωνίας και διαιρέσεων στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού μπλοκ. Μια ομάδα ηγετών τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης από τις ΗΠΑ και της ανάπτυξης στενότερων δασμών με άλλους διεθνείς εταίρους, όπως την Κίνα, ενώ άλλοι παραμένουν σταθεροί στο «άρμα» της Ουάσινγκτον και του Ντόναλντ Τραμπ.
Για παράδειγμα, η Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζεται να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Πολιτική φίλη του Ντόναλντ Τραμπ, η πρωθυπουργός της Ιταλίας υποστηρίζει πως η Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσει «μια πραγματιστική, εποικοδομητική και ανοικτή προσέγγιση» προς την Ουάσινγκτον. Εξάλλου η ίδια φιλοδοξεί να έχει ρόλο «μεσολαβητή» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού εκτίμησε από την πλευρά του ότι είναι αφελές και επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως εμπορικός εταίρος και προέτρεψε τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ να μείνουν ενωμένα εν μέσω των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.
«Χρειαζόμαστε λιγότερα, όχι περισσότερα, εμπόδια στο εμπόριο και πρέπει να βρούμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην οποία να συμφωνούν όλα τα μέρη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ.
Η οικονομία της Γερμανίας ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά αδιέξοδα, εξαιτίας δομικών προβλημάτων που αναδείχθηκε ύστερα από τη ρήξη με τη Μόσχα και την απώλεια της φτηνής ρωσικής ενέργειας, που τροφοδοτούσε την βαριά γερμανική βιομηχανία. Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου αναμένεται να βαθύνουν την κρίση, καθώς η Γερμανία βασίζεται στις εξαγωγές με τις ΗΠΑ και την Κίνα να αποτελούν βασικούς εμπορικούς εταίρους της.
Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για ταξίδι στην Κίνα
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του ευρωπαϊκού θεσμού δηλαδή που εκπροσωπεί και τις 27 χώρες μέλη, ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Κίνας, η οποία θα διεξαχθεί στο Πεκίνο.
Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Πεκίνου – Βρυξελλών, ωστόσο αποκτάει άλλη διάσταση λόγω τα τρέχουσας συγκυρίας.
Η προηγούμενη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε και πάλι στο Πεκίνο το 2023, και το πρωτόκολλο θα απαιτούσε η επόμενη να διεξαχθεί στις Βρυξέλλες. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι προθυμοποιήθηκαν να παραχωρήσουν τη φιλοξενία και πάλι στην Κίνα γεγονός που εκλαμβάνεται από διεθνείς αναλυτές ως ένδειξη πρόθεσης για βελτίωση των σχέσεων με τον Σι και ενίσχυση των δεσμών με την ασιατική υπερδύναμη.