Πέθανε ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ, ο υπουργός που εισηγήθηκε την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία
Το ανεξίτηλο αποτύπωμα ενός ανθρωπιστή και αγωνιστή υπέρ της Δικαιοσύνης άφησε στη Γαλλία ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 95 ετών.
Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί Φρανσουά Μιτεράν και πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου για 9 έτη (1986-1995) το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία. Την κατόρθωσε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1981 βάσει του νομοσχέδιου που παρουσίασε στο Κοινοβούλιο ως υπουργός Δικαιοσύνης.
Όσοι τον έζησαν στο αποκορύφωμα της δράσης του στις αίθουσες των δικαστηρίων καθώς και στο Κοινοβούλιο μιλούν για «σπάνια ρητορική δεινότητα και πάθος στην υπεράσπιση του δίκαιου». Μέσα από τη μαγεία του βίντεο η νέα γενιά των Γάλλων, που δεν τον γνωρίζει ιδιαίτερα, έχει την ευκαιρία από χθες με τα διάφορα αφιερώματα να συνειδητοποιήσει την εισφορά του Μπαντεντέρ στις ριζικές αλλαγές στην κοινωνία του σήμερα: Κατάργηση της «γκιγιοτίνας» και της θανατικής ποινής, αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, εξανθρωπισμό της διαβίωσης στις γαλλικές φυλακές.
Μακρόν: «Το έθνος έχασε έναν σπουδαίο άνθρωπο»
Avocat, garde des Sceaux, homme de l’abolition de la peine de mort. Robert Badinter ne cessa jamais de plaider pour les Lumières. Il était une figure du siècle, une conscience républicaine, l’esprit français. pic.twitter.com/3IJ9jekLSd
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 9, 2024
«Είναι ορόσημο για πολλές γενιές, αποτελεί συνείδηση» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, μόλις έμαθε για το θάνατό του. «Το έθνος έχασε έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν μεγάλο δικηγόρο, έναν σοφό και θα του αποτίσει τον κατάλληλο φόρο τιμής», δήλωσε ο πρόεδρος. «‘Υπήρξε ο δίκαιος μεταξύ των δικαίων», γράφουν οι σχολιαστές, «συμφιλιώνοντας τη σοφία με το πάθος, προώθησε το δίκαιο και τον ανθρωπισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Σημαντική είναι και η συμβολή του στην κατάργηση της θανατικής ποινής σε Ευρώπη και σε άλλα κράτη εκτός Γαλλίας.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο νυν υπουργός Ερικ Ντυπόν Μορέτι άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων για το κοινό έως την Κυριακή το βράδυ. Παράλληλα, πληθαίνουν τα αιτήματα «να μεταφερθεί η σορός του Ρόμπερτ Μπανεντέρ στο Πάνθεον των μεγάλων προσωπικοτήτων της Γαλλίας».
Πηγή: DW