Πηγές UNESCO για μετονομασία της Αγίας Σοφίας από “μουσείο” σε “τέμενος”

Οι αποφάσεις μετονομασίας μνημείων λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σημείωναν πηγές της Unesco.

Parallaxi
πηγές-unesco-για-μετονομασία-της-αγίας-σοφί-207433
Parallaxi

Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ότι για να έχει η Αγία Σοφία δωρεάν είσοδο στους τουρίστες, όπως και στο Μπλέ Τζαμί, θα μπορούσε να μετονομαστεί ο Ναός από μουσείο σε τέμενος, πηγές της UNESCO απαντώντας σε ερώτηση του ειδησεογραφικού μέσου Sputniknews (tr.sputniknews.com), σημείωναν: «Αφού ετέθη σε εφαρμογή η Σύμβαση Προστασίας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μια χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση, εάν λάβει απόφαση να αλλάξει την επωνυμία ενός μνημείου, οφείλει να θέσει την απόφαση προς έγκριση στην επιτροπή».

Η ίδια πηγή -σύμφωνα με το Sputniknews- πρόσθεσε ότι σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, η UNESCO θα προετοιμασθεί να συνέλθει η Επιτροπή, αλλά επ’ ουδενί δεν δύναται να προβλέψει την απόφασή της.

Τα πολιτιστικά μνημεία και ιδιαίτερα οι Ναοί απασχολούν συχνά την κοινή γνώμη στην Τουρκία. Όπως είναι γνωστό, ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα στις 28 Ιουνίου του 2013 είχε μετατραπεί και πάλι σε τέμενος. Επίσης την κοινή γνώμη απασχολεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η Μονή Παναγίας Σουμελά όπου λόγω εργασιών ανακαίνισης έχουν ανασταλεί οι Λειτουργίες που πραγματοποιούσε τον Δεκαπενταύγουστο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθομομαίος.

Εκεί είχε εξαγγελθεί ότι οι εργασίες θα διαρκούσαν δύο χρόνια αλλά ο κίνδυνος κατολίσθησης ενός τεράστιου βράχου τις καθυστέρησε με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία και το 2018. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι δήλωσε ότι η Μονή θα ξεκινήσει να δέχεται επισκέπτες στις 18 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα