Πιστωτικές κάρτες: Μας χρεώνουν το τρίτο μεγαλύτερο επιτόκιο στην Ευρώπη

Μεγαλύτερο «καπέλο» στα μικρά δάνεια

Parallaxi
πιστωτικές-κάρτες-μας-χρεώνουν-το-τρί-601757
Parallaxi

Στα ύψη παραμένει το κόστος του χρήματος στην Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη, παρά την πορεία μείωσης των επιτοκίων που ακολουθεί η ΕΚΤ από τα τέλη του 2023 μέχρι σήμερα.

Τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης σε όλες τις κατηγορίες των δανείων, με το μεγαλύτερο «καπέλο» (η «σπρεντ» στην τραπεζική διάλεκτο) να εντοπίζεται στις πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα επιτόκια των «καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια» δηλαδή των πιστωτικών καρτών και των ανακυκλούμενων καταναλωτικών δανείων είναι στο 14,61%. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο μέσος όρος για τις ίδιες πιστώσεις στην ευρωζώνη είναι 7,83%. Η διαφορά είναι 6,78 μονάδες που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν τις πιστωτικές κάρτες 87% ακριβότερα από τις ευρωπαϊκές.

Μόνο δύο χώρες έχουν μεγαλύτερο «σπρεντ» στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών από την Ελλάδα, η Λετονία με επιτόκιο 16,24% και «σπρεντ» 8,41 μονάδες και η Εσθονία, με επιτόκιο 17,89% και σπρεντ 10,06 μονάδες.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι παρά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από τα τέλη του 2023 μέχρι σήμερα κατά δύο ολόκληρες μονάδες, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών μόνο ελάχιστα, περίπου κατά μισή μονάδα.

Υψηλή είναι η απόκλιση των ελληνικών επιτοκίων και στην κατηγορία των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας που φτάνει τις 3,71 μονάδες, καθώς το επιτόκιο στην Ελλάδα είναι 11,24%, ενώ στην ευρωζώνη είναι 7,53%.

Μεγαλύτερο «καπέλο» στα μικρά δάνεια

Στα δάνεια για τις ατομικές επιχειρήσεις, η διαφορά επιτοκίου μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης φτάνει στις 2,80 μονάδες, καθώς στη χώρα μας οι τράπεζες χρεώνουν 6,91%, ενώ στην ευρωζώνη μόνο 4,11% κατά μέσο όρο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάκριση ανάμεσα σε μικρά και μεγάλα εταιρικά δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα επιτόκια για δάνεια έως 250.000 ευρώ διαμορφώνονται στο 3,78%, όταν για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ είναι 3,26%. Η διαφορά των 52 μονάδων βάσης καταδεικνύει ότι οι μικρές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, ιδίως σε περιφερειακές αγορές όπως η Ελλάδα, όπου αντίστοιχα προϊόντα είναι συχνά ακριβότερα.

Φθηνά στεγαστικά… χωρίς δανειολήπτες

Διαφορετική είναι η εικόνα στα στεγαστικά δάνεια, όπου το ελληνικό επιτόκιο (3,57%) πλησιάζει ιδιαίτερα το μέσο όρο της Ευρωζώνης (3,30%), με το σπρεντ να είναι χαμηλό (0,27%).

Η σχετική σύγκλιση επιτοκίων είναι ολίγον εικονική, διότι τα στεγαστικά δάνεια που δίνονται είναι ελάχιστα, επειδή μετά την κρίση και τους χειρισμούς των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια οι καταναλωτές έχουν «τρομάξει» και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στη λήψη δανείων. Έτσι, οι τράπεζες, κατεβάζουν τα επιτόκια επειδή θέλουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και να «αναστήσουν» την αγορά των στεγαστικών δανείων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα