Διεθνή

Πλαστικά σκουπίδια μετατρέπονται σε άφθαρτα τούβλα

Από την ίδρυση της επιχείρησης, δηλαδή το 2017 έχουν ανακυκλωθεί 20 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων.

Parallaxi
πλαστικά-σκουπίδια-μετατρέπονται-σε-718254
Parallaxi

Πλαστικά απορρίμματα, που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν με τις κλασσικές, συμβατικές μεθόδους μετατρέπονται σε άφθαρτα τούβλα. Την πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε η εταιρεία, Gjenge Makers, με έδρα το Ναϊρόμπι. Το εργοστάσιο παραγάγει 1.500 τούβλα ανά ημέρα από ένα συνδυασμό διαφορετικών πλαστικών και επικεφαλής της καινοτόμου επιχείρησης ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων είναι η Ματέ.

Πως γίνεται η διαδικασία

Τα πλαστικά σκουπίδια τεμαχίζονται, αναμειγνύονται με άμμο, θερμαίνονται και συμπιέζονται σε μορφή τούβλων, τα οποία πωλούνται σε ένα εύρος τιμών ανάλογα με το πάχος και το χρώμα. Το γκρι τούβλο της εταιρείας τιμάται 850 σελίνια Κένυας (6,4 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο. Η Ματέ, η οποία είναι επικεφαλής της καινοτόμου επιχείρησης ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων, σχεδίασε μόνη της τα μηχανήματα του εργοστασίου και δηλώνει στο Reuters ότι από την ίδρυση της επιχείρησής της το 2017 έχει ανακυκλώσει 20 τόνους πλαστικών απορριμμάτων.

Η απόφαση να ανοίξει την δική της επιχείρηση ήρθε, επειδή είχε εξαντληθεί η υπομονή της με την αδυναμία της Κενυάτικης κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα με τα πλαστικά σκουπίδια.

«Είχα κουραστεί να μένω στο περιθώριο» είπε.

«Το προϊόν μας είναι σχεδόν πέντε με επτά φορές πιο γερό από το τσιμέντο» αναφέρει στο Reuters η Ματέ. Ως επίδειξη ρίχνει με δύναμη ένα από τα πλαστικά τούβλα που παράγει το εργοστάσιό της πάνω σε ένα μονοπάτι που έχει επιστρωθεί με το νέο υλικό. Το τούβλο σκάει με ένα δυνατό «μπαμ» αλλά δεν ραγίζει. Τώρα σχεδιάζει μια δεύτερη μονάδα που θα τριπλασιάσει την παραγωγή και θα της επιτρέψει να κάνει απόσβεση την επένδυσή της μέχρι το τέλος του έτους.

Με πληροφορίες από in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα