Ποια χώρα παράγει τον περισσότερο καφέ;

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Parallaxi
ποια-χώρα-παράγει-τον-περισσότερο-καφ-992337
Parallaxi

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην ΕΕ.

Η παραγωγή καφέ σε ολόκληρη την ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 15% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat.

Κάθε πολίτης της ΕΕ κατανάλωσε περίπου 5 κιλά καφέ το 2023. Η συνολική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των καβουρδισμένων, ντεκαφεϊνέ και υποκατάστατων προϊόντων καφέ έφτασε τους 2 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, μια παραγωγή αξίας 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνει με το Euronews.

Η Ιταλία πρωτοστάτησε, παράγοντας το ένα τέταρτο (25%) του καφέ της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (22%), τη Γαλλία (6%) και την Ολλανδία (6%).

Μεγαλύτερος εισαγωγέας η Γερμανία

Η ΕΕ εισάγει επίσης περίπου 2,7 εκατομμύρια τόνους καφέ κάθε χρόνο, αξίας 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Γερμανία αγοράζει το ένα τρίτο (33%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (23%), το Βέλγιο (10%), την Ισπανία (9%) και τη Γαλλία (7%).

Οι περισσότερες από τις εισαγωγές καφέ της ΕΕ πέρυσι προήλθαν από τη Βραζιλία — 921 900 τόνοι, ή το 34% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ. Το Βιετνάμ ήταν υπεύθυνο για το 24%, με την Ουγκάντα να παρέχει το 8%.

Ωστόσο, ένας νέος νόμος της ΕΕ που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025 θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά αυτή την εικόνα, υποχρεώνοντας τις εταιρείες παραγωγής καφέ να αποδείξουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού τους δεν προκαλεί αποψίλωση των δασών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η γαλλική κυβέρνηση, ο καφές είναι μια καλλιέργεια που ευθύνεται για την αποψίλωση των δασών.

«Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καφέ στον κόσμο, η ΕΕ ευθύνεται για το 44% της αποψίλωσης των δασών που σχετίζεται με τον καφέ», προειδοποιεί η έκθεση.

Πηγή: economistas.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα