Ποιο σημείο στην Ελλάδα θα φωταγωγηθεί για τις Ευρωεκλογές 2024
Η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, το Κολοσσαίο στη Ρώμη και η Μεγάλη Πλατεία στις Βρυξέλλες είναι μεταξύ πολλών μνημείων που θα φωτιστούν σε ολόκληρη την ΕΕ
Πάνω από 60 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη θα προβάλουν μηνύματα πάνω σε μνημεία καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν, ένα μήνα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 6 – 9 Ιουνίου.
Ποια μνημεία θα φωταγωγηθούν
Η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, το Κολοσσαίο στη Ρώμη και η Μεγάλη Πλατεία στις Βρυξέλλες είναι μεταξύ πολλών μνημείων σε ολόκληρη την ΕΕ που θα φωτιστούν για την 9η Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση ένα μήνα από τις ευρωπαϊκές εκλογές (6-9 Ιουνίου).
Στα κτίρια θα εμφανίζεται το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα» ή την σημαία της ΕΕ από την Τετάρτη 8 Μαΐου έως την Πέμπτη 9 Μαΐου.
Μεταξύ των κτιρίων-ορόσημων και μνημείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στην Ελλάδα, το δημαρχείο Λευκωσίας και η πλατεία Ελευθερίας στην Κύπρο, η γέφυρα Samuel Beckett και τα κτίρια του ιρλανδικού κοινοβουλίου στο Δουβλίνο, το δημαρχείο του Βίλνιους, το φρούριο St Angelo στη Βαλέτα, το προεδρικό μέγαρο στη Μπρατισλάβα, η πλατεία Cibeles στη Μαδρίτη και το ρουμανικό κοινοβούλιο στο Βουκουρέστι.
Με τον φωτισμό αυτό να εμφανίζεται σε πόλεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της ηπείρου μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι εθνικές και τοπικές αρχές συνεργάζονται για να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας σε 440 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με τη σημασία που θα έχουν αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές για το μέλλον όλων. Η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα προβληματισμού για το κοινό μας μέλλον. Η εγγύτητα της ημέρας με τις εκλογές καθιστά τον συμβολισμό της σημαντικότερο από ποτέ.
Η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου για την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Schuman» στην οποία εκφράστηκε η ιδέα του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη που θα καθιστούσε αδιανόητο τον πόλεμο μεταξύ των εθνών. Η πρόταση του Schuman θεωρείται η αρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε τον κατάλογο των συμμετεχόντων μνημείων: