Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ιράν που αγνοείται μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου του
Τι προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας εάν ο Εμπραχίμ Ραΐσι δεν ζει
Ο Εμπραχίμ Ραΐσι, 63 ετών, ένας σκληροπυρηνικός κληρικός, εξελέγη πρόεδρος του Ιράν το 2021 όταν διαδέχθηκε τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί. Κατά τη θητεία του ως πρόεδρος, έχει ηγηθεί στρατηγικής για την επέκταση της περιφερειακής επιρροής της χώρας του, υποστηρίζοντας αντιπροσώπους μαχητών σε όλη τη Μέση Ανατολή και επισπεύδοντας τα πυρηνικά προγράμματα της χώρας.
Ο Ραΐσι θεωρείται ως ο πιθανός διάδοχος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ του ανώτατου ηγέτη, της υψηλότερης πολιτικής και θρησκευτικής θέσης στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Ανέλαβε τα ηνία μιας χώρας που βρισκόταν σε βαθιά κοινωνική κρίση και μιας οικονομίας κατεστραμμένης από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ποιος είναι ο Ραΐσι
Ο Ραΐσι, γεννημένος στην ανατολική πόλη Mashhad το 1960 σε μια ευσεβή θρησκευόμενη οικογένεια, στήριξε την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν, η οποία ανέτρεψε τη μοναρχία της χώρας το 1979.
Ως θρησκευτικός λόγιος στη θεοκρατική κυβέρνηση της χώρας και προστατευόμενος του Χαμενεΐ, ο Ραΐσι ανέβηκε στις τάξεις του δικαστικού σώματος της χώρας, υπηρετώντας ως εισαγγελέας σε πολλές πόλεις.
Ως κορυφαίος δικαστής του Ιράν, πιστεύεται ότι ήταν μέλος μιας μικρής επιτροπής που διέταξε την εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών αντιφρονούντων το 1988.
Ο Ραΐσι είχε κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η προεδρία του Ραΐσι
Το Ιράν βρέθηκε στη δίνη κύματος μαζικών διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος του Μάχσα Αμινι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τις ιρανικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2022 . Τον Μάρτιο του 2023, οι Ιράν και Σαουδική Αραβία, περιφερειακοί αντίπαλοι, υπέγραψαν μια αιφνιδιαστική συμφωνία με την οποία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.
Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα προκάλεσε ξανά περιφερειακές εντάσεις με αποκορύφωμα την κλιμάκωση που απείλησε να προκαλέσει μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με την Τεχεράνη να εκτοξεύει εκατοντάδες πυραύλους και ρουκέτες απευθείας στο έδαφος του Ισραήλ από το Ιράν τον Απρίλιο του 2024.
Η Τεχεράνη συνέχισε επίσης το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και προχώρησε στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων. Ο πολύχρονος σκιώδης πόλεμος της χώρας με το Ισραήλ ξέσπασε τον περασμένο μήνα αφότου το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ. Η επίθεση προέκυψε από την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την επιδρομή της Χαμάς, μιας μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, στις 7 Οκτωβρίου.
Την ίδια περίοδο, το Ιράν έχει αναδειχθεί, επίσης, ως ο πιο αξιόπιστος ξένος προμηθευτής στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας.
Το 2023, το Ιράν προχώρησε σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα του Ιράν εάν ένας πρόεδρος πεθάνει
Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή για το τι προβλέπει το Σύνταγμα του Ιράν εάν ένας πρόεδρος πεθάνει στην εξουσία, σύμφωνα με το Reuters:
- Σύμφωνα με το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εάν ένας πρόεδρος πεθάνει στην εξουσία αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος, με την επιβεβαίωση του ανώτατου ηγέτη, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα του κράτους.
- Ένα συμβούλιο που αποτελείται από τον πρώτο αντιπρόεδρο, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον αρχηγό του δικαστικού σώματος πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο εντός μιας περιόδου 50 ημερών.
Ο Ραΐσι εξελέγη πρόεδρος το 2021 και, σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, οι προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν το 2025.
Βρέθηκε το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου
Βρέθηκε από ομάδες έρευνας το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και συνετρίβη σήμερα κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν.
Νωρίτερα Ιρανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι είχε γίνει επαφή με έναν επιβάτη και ένα μέλος του πληρώματος που επέβαιναν στο ελικόπτερο. Ο αξιωματούχος είπε ότι έχει γίνει επαφή σε αρκετές περιπτώσεις.
Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών συνετρίβη σήμερα καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος, και οι διασώστες προσπαθούσαν να φθάσουν στο σημείο του συμβάντος.
Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραΐσι οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Η κακοκαιρία περιπλέκει και τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Οι προσπάθειες διάσωσης είναι εξαιρετικά δύσκολες καθώς στην περιοχή που είναι εξαιρετικά δύσβατη, επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες με πυκνή ομίχλη.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
“Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή… ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα”, μετέδωσε τοπικός ρεπόρτερ στην ιρανική κρατική τηλεόραση.
Οι ομάδες διάσωσης αναμένεται να φθάσουν στο πιθανό σημείο της συντριβής αργότερα, σήμερα το βράδυ.
Ο Ραΐσι είχε μεταβεί σήμερα στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.