Διεθνή

Πόλεμος στη Γάζα: Καταλήψεις από φοιτητές σε όλη την Ευρώπη

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες και στη Eurovision - ΒΙΝΤΕΟ

Parallaxi
πόλεμος-στη-γάζα-καταλήψεις-από-φοιτη-1157961
Parallaxi

Τριάντα δύο άτομα συνελήφθησαν καθώς η ολλανδική αστυνομία διέλυσε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, την δεύτερη ημέρα αναταραχών. Η αστυνομία δήλωσε ότι τα αδικήματα περιλάμβαναν δημόσια βία, βανδαλισμό και επίθεση. Αλλά δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που οι διαδηλώσεις των φοιτητών είναι όλο και πιο μαζικές.

Βίντεο που κατέγραψε το Reuters φάνηκε να δείχνει αστυνομικούς να χτυπούν διαδηλωτές και την αστυνομία να γκρεμίζει αυτοσχέδια οδοφράγματα από γραφεία, τούβλα και ξύλινες παλέτες με την ελπίδα να τους απωθήσουν. Τα πλάνα φαίνεται επίσης να δείχνουν την αστυνομία να απομακρύνει αρκετούς φοιτητές ενώ εκατοντάδες φώναζαν: «Ντροπή σας!»

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο είχαν ξεπεράσει τα όρια. «Οι διαδηλώσεις επιτρέπονται. Πάντα. Αλλά η χρήση βίας κατά της αστυνομίας και η πρόκληση καταστροφών δεν επιτρέπεται ποτέ. Σταματήστε το!» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ρούτε υποστήριξε επίσης ότι «όλο και πιο συχνά, και με όλο και πιο σκληρά λόγια, η βία στη Γάζα χρεώνεται στους Εβραίους Ολλανδούς», χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό αδικαιολόγητο και μια «μορφή αντισημιτισμού που πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε δυνατά και ξεκάθαρα».

Περίπου 30 μίλια νότια, στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, φοιτητές κατέλαβαν ένα κτίριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ στο Βέλγιο, δεκάδες φοιτητές συνέχισαν την κατάληψη του Πανεπιστημίου της Γάνδης σε μια τριήμερη διαμαρτυρία που συνδύασε αιτήματα σχετικά με τη Γάζα και την κλιματική κρίση.

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στη Eurovision

Οι εντάσεις για τη Γάζα επεκτάθηκαν και στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε, όπου η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ ενώθηκε με χιλιάδες φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθεί κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

«Οι νέοι δείχνουν το δρόμο και δείχνουν στον κόσμο πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό», δήλωσε η 21χρονη Thunberg, τυλιγμένη με ένα keffiyeh, το παραδοσιακό μαντήλι που έχει γίνει σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης.

Η διαμαρτυρία έγινε καθώς η Ισραηλινή διαγωνιζόμενη, Eden Golan, 20 ετών, ετοιμαζόταν να ερμηνεύσει το τραγούδι της Hurricane στον δεύτερο ημιτελικό την Πέμπτη.

Στην Ισπανία, οι διαδηλώσεις και οι κατασκηνώσεις συνεχίστηκαν σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις της χώρας. Στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, όπου στήθηκαν σκηνές πριν από 11 ημέρες, περίπου 50 άτομα ζητούν από την Ισπανία να διακόψει τους δεσμούς της με το Ισραήλ.

Στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης περίπου 200 φοιτητές στριμώχτηκαν σε 80 σκηνές σε έναν καταυλισμό που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί στη Βαρκελώνη και στη Χώρα των Βάσκων.

Οι διαμαρτυρίες στην Ισπανία έλαβαν ώθηση από την υπουργό επιστήμης, καινοτομίας και πανεπιστημίων της χώρας, Νταϊάνα Μοράντ, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι είναι «περήφανη» για την κινητοποίηση των φοιτητών. Τα ισπανικά πανεπιστήμια δεν πρέπει να είναι μόνο «ένας τόπος ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, αλλά και κριτικής σκέψης», πρόσθεσε.

Τέσσερις χώρες έτοιμες να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος

Η Ισπανία, μαζί με την Ιρλανδία, είναι εδώ και μήνες μεταξύ των πιο έντονων επικριτών εντός της ΕΕ για την αντίδραση του Ισραήλ στις τρομοκρατικές φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, δύο πηγές δήλωσαν στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιρλανδίας RTÉ ότι οι δύο χώρες ήταν έτοιμες να αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ήδη από τις 21 Μαΐου.

Μια άλλη πηγή ανέφερε στο RTÉ ότι οι συνομιλίες έχουν ενταθεί μεταξύ της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, καθώς και της Σλοβενίας και της Μάλτας – των τεσσάρων χωρών που υπέγραψαν δήλωση του Μαρτίου στην οποία δήλωναν ότι είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, δήλωσε ότι μίλησε με τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ, σχετικά με την κοινή τους επιθυμία να προωθήσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. «Είμαστε και οι δύο πρόθυμοι να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό πολύ σύντομα και οι κυβερνήσεις μας παραμένουν σε στενή επαφή», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ημερομηνία του Μαΐου, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. «Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό δεν είναι η ακριβής ημερομηνία, αλλά η απόφαση», δήλωσε ο José Manuel Albares στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Μαδρίτη. «Και η απόφαση έχει ληφθεί».

Ενόψει των σχεδίων για την υποβολή σχεδίου ψηφίσματος που θα αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως ικανή να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή, ο Albares δήλωσε ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να ψηφίσει υπέρ.

Σύμφωνα με τον Guardian η πιθανή επιτάχυνση της αναγνώρισης της Παλαιστίνης έρχεται καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αποκρούουν τις αυξανόμενες πιέσεις για να απαντήσουν στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα.

Τουλάχιστον 67 ευρωβουλευτές έχουν υπογράψει επιστολή με την οποία καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να συγκαλέσουν «επείγουσα συνεδρίαση … για να συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ στα γεγονότα στη Ράφα».

Οι ευρωβουλευτές – Πράσινοι, Σοσιαλιστές, ριζοσπαστική αριστερά και λίγοι φιλελεύθεροι – ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά του Ισραήλ ως «τη μόνη κατάλληλη απάντηση σε αυτή τη φρικτή και απερίσκεπτη στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα και στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας».

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες έχουν την εξουσία να επιβάλλουν κυρώσεις με ομοφωνία, είναι εξαιρετικά απίθανο να επιβάλουν σαρωτικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ.

Στον χορό και τα βρετανικά πανεπιστήμια

Το «κύμα» των φοιτητικών κινητοποιήσεων για τη Γάζα, από τις ΗΠΑ όπου ξεκίνησε, έφτασε και στη Βρετανία, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους στο πανεπιστήμιο SOAS (Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών) τα πρώτα αντίσκηνα συνοδεία παλαιστινιακών σημαιών και συνθημάτων που καλούν για κατάπαυση του πυρός.

Αναλυτικότερα, φοιτητές, πολλοί από τους οποίους με μάσκα, κάθονται σε κύκλο πάνω σε ένα μπλε ύφασμα ενώ άλλοι συγκεντρώνουν προμήθειες.

Σύμφωνα με τη Γιάρα, μια 23χρονη πρώην φοιτήτρια, τουλάχιστον 20 φοιτητές συμμετέχουν στο κίνημα σε αυτό το ίδρυμα.

Άλλοι καταυλισμοί στήθηκαν σε πολλά βρετανικά πανεπιστήμια όπως και σε αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Ο σκοπός, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) είναι να «ασκήσουμε πίεση στη διοίκηση ώστε να προσχωρήσει στα αιτήματα των φοιτητών», δηλ. να αποκαλύψει τις σχέσεις με επιχειρήσεις που συνεργούν σε αυτό που αποκαλεί «η οικονομία του παράνομου εποικισμού του Ισραήλ και το εμπόριο όπλων».

Το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, στο κέντρο της Αγγλίας, ξεκίνησε πρώτο με έναν «καταυλισμό αλληλεγγύης για τη Γάζα» στις 26 Απριλίου.

Τα αντίσκηνα μεταφέρθηκαν στη συνέχεια κοντά στα πανεπιστήμια του Νιούκασλ, του Εδιμβούργου, του Μάντσεστερ, του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης.

Στο Εδιμβούργο, μια ομάδα φοιτητών ξεκίνησε απεργία πείνας καλώντας για κατάπαυση το πυρός στη Γάζα.

Στο Κέμπριτζ, πορτοκαλί αντίσκηνα έχουν τοποθετηθεί επιμελώς στη σειρά κοντά στο Κινγκς Κόλετζ, που ιδρύθηκε το 1441.

Το πανεπιστήμιο ανέφερε σε ανακοίνωση ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα των φοιτητών να διαδηλώνουν, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία και κάθε άλλη μορφή ρατσιστικού ή θρησκευτικού μίσους».

Με τις διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν δώσει μερικές φορές χώρο σε βιαιότητες, και τους Εβραίους φοιτητές να εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θέλει να αποφύγει παρόμοια σκηνικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάλεσε σήμερα τις διοικήσεις των πανεπιστημίων προκειμένου να συζητήσουν την ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών και κατήγγειλε την «απαράδεκτη αύξηση του αντισημιτισμού» στις πανεπιστημιουπόλεις.

Το Community Safety Trust, μια οργάνωση που διασφαλίζει κυρίως την ασφάλεια των τόπων της εβραϊκής κοινότητας, έκανε λογο για ένα «χωρίς προηγούμενο επίπεδο αντισημιτισμού» μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την απάντηση του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στις αρχικές επιθέσεις, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα