Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνομιλίες για απελευθέρωση ομήρων με διπλή υπηκοότητα από τη Χαμάς

Οι συνομιλίες διεξάγονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Κατάρ - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
πόλεμος-στο-ισραήλ-συνομιλίες-για-απε-621428
Parallaxi

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα από τη Χαμάς που απήχθησαν μετά την επίθεση στο Ισραήλ όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Οι συνομιλίες διεξάγονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων που έχουν διπλή υπηκοότητα από την αιχμαλωσία της Χαμάς, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στο Ισραήλ.

Ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών, λέει στους Times από το Κάιρο ότι το Ισραήλ θα πρέπει να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή για να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες, το να βιαστείς να το κάνεις αυτό μάλλον δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά. .

Το γεγονός επιβεβαιώνει και το Channel 12 του Ισραήλ, το οποίο μετέδωσε πως σύντομα αναμένεται να απελευθερωθούν όμηροι. Πρόκειται για συμφωνία που φαίνεται να επιτεύχθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης του Κατάρ, όπως είχε γίνει με τις δύο γυναίκες που απελευθερώθηκαν. «Μένει να το δούμε τις επόμενες ώρες ή αύριο» μεταδίδει η ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα έρχονται και οι πρώτες αντιδράσεις από τον ισραηλινό στρατό που λένε ότι δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα την χερσαία επέμβαση, είναι έτοιμοι, έχουν ολοκληρώσει τις αεροπορικές επιδρομές που θέλανε, 10.000 βόμβες έχουν πέσει σε στόχους της Χαμάς και ζητούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως.

Η έκρηξη στο νοσοκομείο οφείλεται σε ρουκέτα από τη Γάζα, δηλώνει ο Ρίσι Σούνακ

Από πύραυλο που εκτοξεύθηκε μέσα από τη Λωρίδα της Γάζας προκλήθηκε η πολύνεκρη έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, δήλωσε σήμερα (23.10.2023) ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, επιβεβαιώνοντας τις αναλύσεις πολλών δυτικών χωρών.

Ο Ρίσι Σούνακ δεν κατονόμασε ποιος μπορεί να εκτόξευσε τον πύραυλο, όμως δήλωσε ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από εκτόξευση μέσα από τη Λωρίδα της Γάζας. Το ίδιο δήλωσαν πριν από λίγες ημέρες οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας.

Παράλληλα, ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε περαιτέρω βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει επιπλέον 20 εκατομμύρια λίρες (24,4 εκατομμύρια δολάρια) για τη στήριξή τους.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν ευθύνεται για την πολύνεκρη έκρηξη, αναφέροντας ότι φταίει η Ισλαμική Τζιχάντ, ενώ η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι ήθελε να σκοτώσει αμάχους. Ένα δημοσίευμα του βρετανικού Channel 4, ωστόσο, κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ.

Μέχρι σήμερα, επίσης, δεν είναι επίσημα γνωστός ο αριθμός των νεκρών. Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν λόγο για 100 με 300 νεκρούς, όμως μια πηγή ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφερε ότι σκοτώθηκαν μόλις 10 έως 50 άνθρωποι.

Μέση Ανατολή: Η αποκάλυψη υποστράτηγου του Ισραήλ «Το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

«Θα δείτε στοιχεία ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου», δηλώνει ο υποστράτηγος του Ισραήλ, Μάικλ Έντελσταϊν, κάνοντας λόγο για «αποδείξεις» που έχουν στα χέρια τους ότι η Τεχεράνη συνεργάστηκε με τους ισλαμιστές την ημέρα της ομοβροντίας των ρουκετών και της έναρξης του πολέμου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Spectator, ο υποστράτηγος του Ισραήλ, Μάικλ Έντελσταϊν, δήλωσε ότι «μπορείτε σίγουρα να αναλύσετε τα στοιχεία, έχουμε αποδείξεις για συμμετοχή του Ιράν» στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σήμερα οι σειρήνες πολέμου ηχούν σε σχεδόν όλο το Ισραήλ για επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες ενώ οι δυνάμεις του δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες από βομβαρδισμούς σε «πυρήνες τρομοκρατών» στα βόρεια, όσο προετοίμαζαν να εκτοξεύσουν πυραύλους σε ισραηλινό έδαφος.

Τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, προσθέτοντας ότι 15.273 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Μάλιστα, 436 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 182 παιδιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ήταν μια από τις φονικότερες βραδιές του πολέμου!

Μπήκαν ήδη ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα;

Ωστόσο, ένα δημοσίευμα του Al Jazeera σήμερα ανέφερε πως μαχητές της Χαμάς αποκάλυψαν ότι αντιμετώπισαν στελέχη του ισραηλινού στρατού μέσα στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πιο αναλυτικά, το Al Jazeera γράφει ότι «η Χαμάς ισχυρίζεται ότι οι μαχητές της εντόπισαν μια μονάδα τεθωρακισμένων του Ισραήλ που διείσδυσε στη νότια Γάζα».

«Οι ισλαμιστές είπαν ότι η διείσδυση έγινε ανατολικά του Χαν Γιουνίς και πρόσθεσαν ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν με επιτυχία μέρος του ισραηλινού στρατιωτικού εξοπλισμού πριν επιστρέψουν στη βάση τους», συμπληρώνει το Al Jazeera.

Το Ισραήλ αρκέστηκε να πει ότι έκανε μόνο μερικές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν μέρη των στρατευμάτων του μπήκαν όντως στα εδάφη της και συγκρούστηκαν με μαχητές της Χαμάς.

Αναβάλλεται η χερσαία επίθεση στη Γάζα λόγω… ΗΠΑ

Το Ισραήλ θα αναβάλλει για λίγο ακόμα τη χερσαία επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το ραδιόφωνο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, επειδή «περιμένει στρατιωτικές ενισχύσεις από τις ΗΠΑ», την ώρα που «φουντώνουν» οι φήμες για μυστικές συζητήσεις της Δύσης με τους ισλαμιστές για την απελευθέρωση ομήρων.

Όσο το Ισραήλ και η Χαμάς μάχονται με βομβαρδισμούς και εκτοξεύσεις ρουκετών από τη μια μεριά στην άλλη, οι ισραηλινές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν επιθέσεις της Χεζμπολάχ και η Δύση, μαζί με το Κατάρ, πραγματοποιούν μυστικές συνομιλίες για την απελευθέρωση ομήρων.

Όμηροι και διαπραγματεύσεις

Σχετικά με τους ομήρους, εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ δήλωσε ότι «αν (σ.σ. η Χαμάς) παραδοθεί άνευ όρων και να επιστρέψει τους απαχθέντες, τότε δεν θα εισβάλλουμε» στη Λωρίδα της Γάζας. Οι όμηροι είναι 222 στα χέρια των ισλαμιστών, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση.

Παράλληλα, ένα ρεπορτάζ των New York Times επιβεβαιώνει ότι η καθυστέρηση της εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας οφείλεται στο ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέλουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για τις επιθέσεις σε βάρος αμερικανικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Ισραήλ. Ένα δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη Παρασκευή (20.10.2023) ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης πιέζουν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα για να κερδίσουν χρόνο για τις μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται μέσω Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων.

Νέο κονβόι φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Μετά τα 34 φορτηγά που πέρασαν από τη Ράφα στη Γάζα μέσα στο Σαββατοκύριακο, ακόμη ένα κονβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκε σήμερα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, αποκάλυψε το Reuters επικαλούμενο τις δηλώσεις ενός εργαζομένου της περιοχής και δύο πηγών από υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο αριθμός των φορτηγών του σημερινού κονβόι ήταν παρόμοιος με αυτόν των δύο προηγούμενων ημερών. Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ επιμένουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 100 φορτηγά καθημερινά για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των αμάχων της Λωρίδας της Γάζας.

Γάζα: Στους 5.087 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – Ανάμεσά τους 2.055 παιδιά

Nέα ανακοίνωση σχετικά με τους Παλαιστίνιους που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου εξέδωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά.

Ακόμα, 15.273 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι 436 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 182 παιδιών.

Σημειώνεται, ότι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 1.405 άτομα, ενώ στη Δυτική Όχθη οι νεκροί ανέρχονται στους 95, ανάμεσά τους 30 παιδιά.

Το Aljazeera δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία για τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους ομήρους ή αγνοούμενους κάθε πλευράς.

«Μας είπαν να πάμε στη Χαν Γιούνες διότι είναι ασφαλές… Μας πρόδωσαν και μας βομβάρδισαν»

Όταν ο ισραηλινός στρατός είπε στους Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό Μπιτς στη πόλη της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια διότι ήταν ασφαλέστερο, η οικογένεια της 18χρονης Ντίμα αλ-Λαμντάνι προσευχήθηκε να γλιτώσει από τις ανελέητες αεροπορικές επιθέσεις.

Ωστόσο μερικές ημέρες αργότερα, η Λαμντάνι κλήθηκε να ταυτοποιήσει τα πτώματα των συγγενών της σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο στη νότια πόλη Χαν Γιούνες. Η ίδια δήλωσε ότι έχασε τους γονείς της, επτά αδέλφια και τέσσερα μέλη από την οικογένεια του θείου της σε ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα.

«Μας είπαν να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας και να πάμε στη Χαν Γιούνες διότι είναι ασφαλές…Μας πρόδωσαν και μας βομβάρδισαν», δήλωσε.

Η 18χρονη είπε ότι η οικογένειά της καθώς και η οικογένεια του θείου της ταξίδεψαν με δύο οχήματα διασχίζοντας τη Γάζα, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας πάνω από 200 ομήρους.

Η οικογένεια της Λαμντάνι έμενε σε προσωρινό καταφύγιο στη Χαν Γιούνες. «Στις 4.30 πμ. ήμουν ξύπνια και καθόμουν με τη θεία μου πίνοντας καφέ. Ξαφνικά βρέθηκαν μέσα σε χαλάσματα. Όλοι γύρω μου ούρλιαζαν, ούρλιαξα και εγώ».

Η Λαμντάνι, της οποίας η μία πλευρά του προσώπου της έχει εκδορές και μώλωπες, είπε μετά την αναζήτηση των μελών της οικογένειάς της στο νεκροτομείο στις 17 Οκτωβρίου, πως μόνο ο αδελφός της και δύο μικρότερα ξαδέλφια επέζησαν αν και είχαν τραυματιστεί ελαφριά.

«Είναι εφιάλτης. Ποτέ δεν θα φύγει από τη μνήμη μου», δήλωσε. «Είχα μια αδελφή, 16 ετών. Έγραψαν το όνομά της στο λευκό σεντόνι με το οποίο τύλιξαν το πτώμα της, νόμιζαν ότι ήμουν εγώ».

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δήλωσαν ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις δύο εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών και ότι πάνω από 15.000 έχουν τραυματιστεί.

Τι θα γίνει στη Λωρίδα της Γάζας αν το Ισραήλ πετύχει τον στόχο της “εξάλειψης της Χαμάς” – Τα σενάρια

Το Ισραήλ έχει θέσει ως στόχο την καταστροφή της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς (αν μπορεί να νοηθεί καταστροφή μίας οργάνωσης με αποκεντρωμένη δομή ηγεσίας, οργάνωσης, χρηματοδότησης και γεωγραφική διάχυση εκτός των ορίων της Λωρίδας της Γάζας). Ομως, τα σενάρια της ισραηλινής ηγεσίας, που ονειρεύεται να διακόψει κάθε σχέση με τον παλαιστινιακό θύλακα, για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας είναι νεφελώδη και απροσδιόριστα.

«Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η Γάζα δεν θα διοικείται πλέον από την Χαμάς όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει», διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Εϊλόν Λεβί, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι επιταχύνει τις προετοιμασίες για χερσαία επίθεση.

Μία είναι η σταθερά σε όλα τα σενάρια που έχει ανακοινώσει το Ισραήλ απαντώντας στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. «Εξάλειψη της Χαμάς», της παλαιστινιακής οργάνωσης που ανέλαβε την διοίκηση του παλαιστινιακού θύλακα το 2007, δύο χρόνια από τότε που ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από την Γάζα και μετά τον ενδοπαλαιστινιακό εμφύλιο που έληξε με την εκδίωξη της Φάταχ, του κόμματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς από την στενή λωρίδα γης έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ, που ελέγχει ντε φάκτο τα σύνορα της Γάζας, θεωρείται από την διεθνή κοινότητα ότι είναι υπεύθυνο για την κάλυψη των βασικών αναγκών του θύλακα.

«Νέα πραγματικότητα» για τους κατοίκους στη Γάζα

Ο πληθυσμός της Γάζας, το 80% του οποίου έχει ήδη το καθεστώς του πρόσφυγα, ζει εδώ και 16 ημέρες υπό το κράτος των αδιάκοπων ισραηλινών βομβαρδισμών, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο 4.600 ανθρώπων και φοβάται ότι στο τέλος του πολέμου αυτού θα αναγκασθεί να φύγει από τον θύλακα, ενδεχομένως προς το αιγυπτιακό έδαφος, γνωρίζοντας μία νέα Νάκμπα (καταστροφή), όπως με την έξοδο του 1948.

Το Ισραήλ δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα γίνει στην Λωρίδα της Γάζας αν επιτύχει τον στόχο της «εξάλειψης της Χαμάς».

«Συζητούμε με τους εταίρους μας διάφορα ενδεχόμενα», λέει ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε διάστημα 16 ετών, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ ως στόχο την «εξάλειψη της Χαμάς», παρά τους επανειλημμένους πολέμους στην Γάζα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ δεν επικαλέσθηκε ούτε μία φορά το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής κατοχής και ακόμη περισσότερο πολιτικής κατοχής του θύλακα.

Και κανείς δεν πιθανολογεί ότι το Ισραήλ θα αναλάβει το ίδιο την ευθύνη, το οικονομικό κόστος και τον κίνδυνο της επαναφοράς του ισραηλινού ελέγχου επί ενός πληθυσμού 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Αντίθετα, το Ισραήλ διατυμπανίζει ότι ο τελικός του στόχος είναι «το τέλος των ευθυνών του Ισραήλ για την τύχη της Λωρίδας της Γάζας και η εγκαθίδρυση μίας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε για πρώτη φορά την Παρασκευή στην Κνεσέτ ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

Το Ισραήλ θα ήθελε «να παραδώσει τα κλειδιά» της Λωρίδας της Γάζας σε μία «τρίτη πλευρά», που θα μπορούσε να είναι η Αίγυπτος. Ομως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Κάιρο θα δεχόταν ένα τέτοιο σενάριο που απορρίπτει άλλωστε εδώ και δεκαετίες, δήλωσε στο AFP πηγή του ισραηλινού υπoυργείου Εξωτερικών που δεν κατονομάζεται. Οπως και δεν θεωρείται καθόλου πιθανό ότι οποιαδήποτε άλλη αραβική ή μουσουλμανική κυβέρνηση θα αποδεχόταν τέτοιον ρόλο.

Αλλο σενάριο, αυτό προωθείται από τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, η παράδοση της διακυβέρνησης της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, με την οποία το Ισραήλ συνεργάζεται στην διαχείριση της Δυτικής Οχθης.

«Αλλά δεν υπάρχει ελπίδα η Παλαιστινιακή Αρχή, ήδη εξαιρετικά αντιδημοφιλής και αποδυναμωμένη, να μπορεί να επιστρέψει στην Γάζα έπειτα από μία ισραηλινή εισβολή και να μην αντιμετωπισθεί ως εχθρός», σύμφωνα με τους ειδικούς του Crisis Group.

«Οι Αμερικάνοι κάνουν το… μπέιμπι σίτινγκ του πολεμικού συμβουλίου»

Άλλο σενάριο που μπορεί να τεθεί στο τραπέζι, η συγκρότηση ενός υβριδικού σχήματος διεθνούς κηδεμονίας.

«Η εκδοχή που θα προτιμούσαν Ισραηλινοί και Αμερικανοί θα ήταν ένα διεθνές σχήμα μαζί με την Παλαιστινιακή Αρχή και με, επί παραδείγματι, σαουδαραβικούς πόρους, με αμερικανική ή ευρωπαϊκή διοικητική βοήθεια», σύμφωνα με τον Εϊτάν Σαμίρ, διευθυντή του Begin-Sadat Center for Strategic Studies. Αλλά εκείνος πιστεύει ότι «στην Γάζα θα γίνει βασικά αυτό που θα αποφασίσουν ο Αμερικανοί».

Μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, «οι Αμερικανοί έχουν εισέλθει στο πολεμικό μας συμβούλιο και μπορεί κανείς να πει ότι αυτοί έχουν την εποπτεία των επιχειρήσεων, δηλαδή κάνουν το μπέιμπι σίτινγκ του συμβουλίου», λέει ο Εϊτάν Σαμίρ.

Ομως, μπροστά στην απουσία σχεδίων για το μέλλον της Γάζας μετά την πολυδιαφημιζόμενη εισβολή, ο Τζο Μπάιντεν ζητά από το Ισραήλ να σκεφτεί καλά ποια θα είναι η συνέχεια.

«Υπάρχουν διάφορες ιδέες για αυτό που θα μπορούσε να επακολουθήσει, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να διευθετηθούν ακόμη και καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει την τρέχουσα απειλή», επέμεινε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα