Politico: Πολιτικές για το μεταναστευτικό της ΕE που θυμίζουν εκείνες του Ντόναλντ Τραμπ
Τους τελευταίους μήνες δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει κάποιας μορφής συνοριακούς περιορισμούς.
Με τη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ συγκρίνει αυτές της ΕΕ το Politico, σημειώνοντας ότι Ευρωπαίοι ηγέτες που θεωρούν ότι βρίσκονται σε πολιτικό κίνδυνο ενστερνίζονται επιλογές που προηγουμένως ήταν ταμπού αναφορικά με τα σύνορά τους.
Τους τελευταίους μήνες δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει κάποιας μορφής συνοριακούς περιορισμούς
Το γνωστό μέσο σημειώνει ότι αν και κανένας Ευρωπαίος ηγέτης ή γραφειοκράτης δεν έχει απειλήσει ότι θα απελάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους ή θα αποκλείσει τους Μουσουλμάνους – εκτός ίσως από τον αγαπημένο του Τραμπ, Βίκτορ Όρμπαν – η ΕΕ και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος και νυν υποψήφιος έρχονται πιο κοντά στο ζήτημα της μετανάστευσης από ό,τι πιστεύει ο κόσμος.
Στο άρθρο του Politico τονίζεται ότι ευρωπαϊκές χώρες, μεμονωμένα, έχουν πιέσει για την πάταξη της μετανάστευσης μετά τη σημαντική αύξηση της υποστήριξης αντιμεταναστευτικών κομμάτων σε μια σειρά εκλογών τη φετινή χρονιά.
Ταχύτερες απελάσεις
Αυτό φάνηκε και στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Εκεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν επί ώρες για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, τις ταχύτερες απελάσεις και τον «υβριδικό πόλεμο» από εχθρικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τους μετανάστες για να αποσταθεροποιήσουν τις χώρες της ΕΕ.
«Ένας νέος άνεμος πνέει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ολλανδός ηγέτης του αντι-ισλαμικού, αντιμεταναστευτικού λαϊκιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Γκέερτ Βίλντερς στις Βρυξέλλες την Πέμπτη μετά από μια συνάντηση ακροδεξιών ηγετών.
Η μετανάστευση βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των πολιτικών της Ευρώπης από το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες, πολλοί από τους οποίους ήταν Σύριοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, έφτασαν στην ΕΕ.
Μετατόπιση
Κατά τη δεκαετία που ακολούθησε, το μπλοκ της ΕΕ μετατοπίστηκε από τη στάση «μπορούμε να το κάνουμε» της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην προσπάθεια να απομακρύνει τους νεοαφιχθέντες από τα σύνορα της ΕΕ συνολικά, γράφει το Politico.
Το 2023 λιγότεροι από 300.000 άνθρωποι έφτασαν στην ήπειρο – φέτος η υπηρεσία συνοριακών ελέγχων της ΕΕ, η Frontex, εκτιμά ότι περίπου 160.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη.
Τους τελευταίους μήνες, δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει κάποιας μορφής συνοριακούς περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο να φτάσουν στα σύνορά τους.
Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Πολωνία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αν ο Τραμπ επέστρεφε στον Λευκό Οίκο, θα έδινε περισσότερο αέρα στα πανιά εκείνων που προσεγγίζουν τις απόψεις του στο μεταναστευτικό. Η λέξη «απελάσεις» είναι αυτή που είναι ταμπού για την Ευρώπη, αλλά μόνο ως λέξη.
«Σίγουρα, πολλά κράτη μέλη που έχουν πιέσει για μια προσέγγιση περιορισμού της μετανάστευσης θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις αμερικανικές εκλογές. Αυτό θα τους δώσει περαιτέρω διαπραγματευτικά χαρτιά για να πιέσουν για τις προτιμήσεις τους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ», δήλωσε ο Αλμπέρτο-Χορστ Νάιντχαρντ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη μετανάστευση και την πολυμορφία.
Πηγή: ΑΠΕ