Πώς χρεώνονται οι «διεθνείς κλήσεις» εντός της Ε.Ε.

Τι έχει αλλάξει και ποια απόφαση αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Parallaxi
πώς-χρεώνονται-οι-διεθνείς-κλήσεις-529514
Parallaxi
Οι χρεώσεις των διεθνών κλήσεων, δηλαδή των κλήσεων που πραγματοποιούν οι καταναλωτές, από τη χώρα τους σε κάποια άλλη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ακολούθησαν την πορεία των χρεώσεων περιαγωγής, δηλαδή των κλήσεων που πραγματοποιούν οι καταναλωτές, από κάποιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς τη χώρα τους. Ενώ, λοιπόν το 2017 οι χρεώσεις κλήσεων περιαγωγής καταργήθηκαν, οι χρεώσεις διεθνών κλήσεων παρέμειναν και μάλιστα ήταν τρομακτικά υψηλές.

Το 2019, τέθηκαν ανώτατα όρια στις χρεώσεις διεθνών κλήσεων (0,19 ευρώ/ λεπτό +ΦΠΑ) και αποστολής SMS (0,06 ευρω/μήνυμα), τα οποία, όμως, ήταν και πάλι δυσανάλογα με το πραγματικό κόστος των κλήσεων. Το όριο αυτό έπρεπε να αναθεωρηθεί, μέχρι το Μάιο του 2024. Οι χρεώσεις αυτές ήταν και είναι δυσανάλογες με το πραγματικό  των παρόχων και ταυτόχρονα δημιουργούν  σύγχυση στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν κατανοούν τη διαφορά ανάμεσα στις χρεώσεις περιαγωγής και τις χρεώσεις διεθνών κλήσεων, με δεδομένη και την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής.

Δυστυχώς, το Δεκέμβριο του 2023, οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέφυγαν να καταργήσουν τις χρεώσεις των διεθνών κλήσεων, παρά την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου, στην Πράξη για τις υποδομές Gigabit. Το Ευρωκοινοβούλιο επέμεινε στην άποψή του και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν.

Το Φεβρουάριο του 2024, τα Ευρωπαϊκά όργανα συναποφάσισαν την κατάργηση των χρεώσεων διεθνών κλήσεων, από το 2029. Στον Κανονισμό (ΕΕ) 2024/1309 σχετικά με μέτρα μείωσης του κόστους ανάπτυξης δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών gigabit, στο άρθρο 17 προβλέφθηκε η μετονομασία των διεθνών κλήσεων, σε ενδοενωσιακές κλήσεις. Επίσης, με το ίδιο άρθρο, προβλέφθηκε:
  • «7. Από την 1η Ιανουαρίου 2029, οι πάροχοι δεν εφαρμόζουν διαφορετικές τιμές λιανικής στους καταναλωτές για τις εγχώριες επικοινωνίες και τις ενδοενωσιακές επικοινωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι θεσπίζονται τεχνικοί κανόνες για διασφαλίσεις όπως η βιωσιμότητα, η εύλογη χρήση και τα μέτρα καταπολέμησης της απάτης. Έως τις 30 Ιουνίου 2028, η Επιτροπή εκδίδει, κατόπιν διαβούλευσης με τον BEREC, εκτελεστική πράξη όπου ορίζονται οι τεχνικοί αυτοί κανόνες.»
  • «8. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι πάροχοι μπορούν σε προαιρετική βάση να συμμορφώνονται με την υποχρέωση να μην εφαρμόζουν διαφορετικές τιμές λιανικής, όπως αυτή ορίζεται στην παραπάνω παράγραφο . Οι εν λόγω πάροχοι απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις της παραγράφου 1, τηρουμένης πολιτικής εύλογης χρήσης, προκειμένου να αποφέρουν νωρίτερα στους καταναλωτές τα οφέλη των ίσων τιμών λιανικής για τις εγχώριες και τις ενδοενωσιακές επικοινωνίες. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστική πράξη για την εύλογη χρήση, με βάση τα συνήθη μοτίβα χρήσης, και τα μέτρα καταπολέμησης της απάτης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, κατόπιν διαβούλευσης με τον BEREC.»
Περιμένοντας, λοιπόν, την εκτελεστική πράξη, η BEUC- Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών, τον Ιούλιο του 2024, συναντήθηκε με τη Γενική Διεύθυνση Συνδεσιμότητας (DG Connect) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έθεσε τους προβληματισμούς και τα αιτήματα των καταναλωτών. Τον Οκτώβριο του 2024, παρουσιάστηκε το νέο σχέδιο προτάσεων της Επιτροπής, το οποίο είχε σημαντικές βελτιώσεις:
  • Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένο αριθμό λεπτών, για ενδοενωσιακές κλήσεις (σταθερής και κινητής τηλεφωνίας), καθώς και συγκεκριμένο αριθμό SMS, ανά μήνα, στην ίδια τιμή ισχύει, για τις εγχώριες επικοινωνίες
  • Σε οποιαδήποτε επιπλέον ενδοενωσιακή επικοινωνία δε θα εφαρμόζεται πλαφόν λιανικής τιμής, αλλά ελεύθερα διαμορφούμενη τιμή.
  • Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών πρέπει να πληροφορούν τους καταναλωτές, για το χρόνο και τα μηνύματα που τους παρέχουν, καθώς και να τους προειδοποιούν όταν πλησιάζουν να εξαντλήσουν τα όρια και όταν τα έχουν εξαντλήσει.
  • Θα εφαρμόζονται όροι παρόμοιοι με τον Κανονισμό για τις χρεώσεις περιαγωγής
  • Ο όρος καταχρηστική «ανώμαλη χρήση», αντικαταστάθηκε  με τον όρο «μη τυπική χρήση», ώστε να επιβληθεί μεγαλύτερο βάρος στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών να αποδείξουν τη μη τυπική χρήση.
  • Ο BEREC – Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες θα προτείνει τον τρόπο εντοπισμού της μη τυπικής χρήσης.
Μέχρι το Δεκέμβριο του 2024, ή το πολύ τον Ιανουάριο του 2025, θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει διαβουλευτεί και να εκδώσει την εκτελεστική πράξη. Δυστυχώς, η Επιτροπή δεν τήρησε τις προθεσμίες και ακόμη οι διεθνείς, ή ενδοενωσιακές κλήσεις «ζουν και βασιλεύουν».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα