Πώς η δολοφονία τριών κοριτσιών έδωσε τροφή με fake news κατά μεταναστών

Η δολοφονική επίθεση που προκάλεσε την προπαγανδιστική εξέγερση των ακροδεξιών, στο Southport του Ηνωμένου Βασιλείου

Ιωάννα Μπαντή
πώς-η-δολοφονία-τριών-κοριτσιών-έδωσε-1196380
Ιωάννα Μπαντή

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Λονδίνο, στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης που συνέβη σε μάθημα χορού και γιόγκα, με θέμα την Τέιλορ Σουίφτ, το απόγευμα της Δευτέρας 29/07, στην παραθαλάσσια πόλη Southport, βορειοδυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης

Το απόγευμα της Δευτέρας, στην περιοχή του Southport, είχε διοργανωθεί μια εκδήλωση χορού και γιόγκα, για παιδιά ηλικίας έξι έως 11 ετών. Ο χώρος που συνέβη η επίθεση ήταν το Hart Space, το οποίο φιλοξενεί προγεννητικά μαθήματα και κλαμπ καλοκαιρινών διακοπών. Η επίθεση άφησε πίσω της 13 τραυματισμένα άτομα από μαχαίρι, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών. Οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν έγκαιρα πως ένας άντρας είχε τεθεί υπό κράτηση, ως ύποπτος, ενώ αργότερα επιβεβαιώθηκε πως ήταν ένα 17χρονο αγόρι. Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση που συνέβη στη Βρετανία, μετά τη δολοφονία 16 παιδιών σε δημοτικό σχολείο στο Dunblane της Σκωτίας, το 1996.

Την ίδια μέρα οι αρχές γνωστοποίησαν το θάνατο δύο μικρών κοριτσιών, τον σοβαρό τραυματισμό εννέα παιδιών , με τα έξι από αυτά να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Δύο ενήλικες επίσης είχαν υποστεί πολλαπλά τραύματα, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα παιδιά, δήλωσαν οι αξιωματικοί, ενώ την Τρίτη το πρωί, επιβεβαιώθηκε και ο θάνατος του τρίτου κοριτσιού.

Θύματα και τραυματίες

Τα τρία παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν η Bebe King, έξι, Elsie Dot Stancombe, επτά και Alice Dasilva Aguiar, εννέα ετών. Οι γονείς της Alice δήλωσαν : “Καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει την καταστροφή που έπληξε την οικογένειά μας. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την απώλεια του μικρού κοριτσιού μας”.

Μεταξύ των τραυματιών είναι η Leanne Lucas, η δασκάλα γιόγκα της εκδήλωσης με θέμα την Taylor Swift, ενώ από το πρωί της Τετάρτης σε κρίσιμη κατάσταση παρέμειναν πέντε παιδιά και δύο ενήλικες.

Η Taylor Swift, εξέδωσε δήλωση λέγοντας πως είναι “εντελώς σοκαρισμένη” και πως ” Ήταν απλά μικρά παιδιά σε μια εκδήλωση χορού. Είναι τεράστια απώλεια και θέλω να μεταφέρω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες”.

Ο δράστης

Παρ’ όλο που σύμφωνα με το άρθρο 49 του νόμου Children and Young Person’s Act 1933, δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση της ταυτότητας ανήλικων δραστών, οι βρετανικές αρχές προέβησαν, κατ’ εξαίρεση, στην αποκάλυψη αυτής. Πρόκειται για τον 17χρονο Axel Rudakubana, γεννημένος στο Κάρντιφ της νότιας Ουαλίας και κάτοικος του Μπανκς, περιοχή βορειοανατολικά του Southport. Είχε γίνει αναφορά πως οι γονείς του αγοριού έχουν καταγωγή από τη Ρουάντα, ενώ στοιχεία για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προδίδουν πως υπήρξε τρομοκρατικό κίνητρο, ενώ γνωστοί και γείτονες της οικογένειας δήλωσαν πως ήταν μια “ωραία οικογένεια” και οι ίδιοι ” βρίσκονται σε σοκ”.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος δικαστής, ο δράστης, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα κλείνει τα δεκαοκτώ έτη, “θα οδηγηθεί προσωρινά σε κέντρο κράτησης ανηλίκων, μέχρι την ενηλικίωσή του“.

Ο απόηχος της επίθεσης

Εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν σε αγρυπνία το απόγευμα της Τρίτης στο Southoprt, με κατοίκους να είναι συγκινημένοι και προσωπικότητες της εκκλησίας και των τοπικών αρχών να δηλώνουν “καταβεβλημένοι”. ” Το Southport, δεν είναι συνηθισμένο στην παγκόσμια προσοχή. Το να γινόμαστε γνωστοί για ένα τέτοιο τραγικό συμβάν, μας συγκλονίζει συθέμελα”, δήλωσε ο εφημέριος του νοσοκομείου της πόλης , Martin Abrams. “Όπως φαίνεται από τη στάση των κατοίκων, έχουμε ανάγκη να μείνουμε ενωμένοι“, συνέχισε.

Η δήμαρχος του Sefton, June Burns, δήλωσε στην αγρυπνία πως η κλίμακα της τραγωδίας τη “χτύπησε”, όταν κατέθεσε λουλούδια ανάμεσα στους εκατοντάδες άλλους πολίτες στο σημείο. ” Σε καταβάλλει πραγματικά. Δεν αισθάνεσαι να κάνεις τίποτα άλλο παρά κλάψεις και να λυπηθείς”, εξομολογήθηκε.

Το τρυπάκι που βρήκαν ανοιχτό οι ακροδεξιοί

Αργότερα το βράδυ της Τρίτης, η πόλη ήρθε αντιμέτωπη με έναν όχλο ακροδεξιών, ο οποίος προκάλεσε ταραχές έξω από ένα τζαμί της πόλης. Ανάμεσα στον πανικό και τη θλίψη, βρήκαν γόνιμο έδαφος για να θάλλουν παραπλανητικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, οι οποίες υπονοούσαν πως ο δράστης ήταν αιτών ασύλου και είχε φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάρκα, καθώς και πως βρισκόταν σε λίστα παρακολούθησης των υπηρεσιών ασφαλείας της ΜΙ6.

Η παραπληροφόρηση πυροδότησε ακροδεξιές ομάδες να κινητοποιήσουν υποστηρικτές τους και να πραγματοποιήσουν “διαμαρτυρία”, το βράδυ της Τρίτης. Οι διαδηλωτές, μερικοί εξ αυτών υποστηρικτές της Αγγλικής Αμυντικής Λίγκας, έριξαν στην Αστυνομία γυάλινα μπουκάλια και τούβλα, έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό βαν και επιτέθηκαν σε τζαμί της πόλης. Συνολικά 39 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τις βιαιότητες των ακροδεξιών, με πλήθος κόσμου να τους καταδικάζει.

Την Τετάρτη, στο Λονδίνο, χιλιάδες ακροδεξιοί συγκεντρώθηκαν κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, στη Ντάουινγκ Στριτ, φωνάζοντας ” Σώστε τα  παιδιά μας”, “Θέλουμε πίσω τη χώρα μας”, “Σταματήστε τις βάρκες”.

Πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν για αδικήματα όπως βίαιη διατάραξη, επίθεση σε εργαζόμενο σε υπηρεσία έκτακτης ανάγκης και παραβίαση όρων διαμαρτυρίας.

Οι πολιτικοί και Αστυνομία δήλωσαν πως η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, δεν ήταν κάτοικοι της περιοχής, ενώ η πρόεδρος της Αστυνομίας, Σερένα Κένεντι, δήλωσε “αηδιασμένη από τη βία”. Πολλοί από τους εμπλεκόμενους ήταν σε κατάσταση μέθης ή έπιναν μπύρες κατά τη διάρκεια των βιαιοπραγιών και βεβηλώσεων. “Βρίσκονταν εκεί , ξεκάθαρα για χουλιγκανισμό και τραμπουκισμό”, συμπλήρωσε η πρόεδρος.

Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ανέφερε πως οι “βίαιοι κακοποιοί” θα “νιώσουν την ισχύ του νόμου“. Την Τετάρτη οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι τούβλα, σπασμένους τοίχους, καμένους κάδους , σπασμένα μπουκάλια. “Αυτό που είδα εχθές το βράδυ ήταν απολύτως αποτρόπαιο. Ήταν καταστροφικό και εκμεταλλεύτηκε την προσοχή και τη σημασία που έπρεπε να δοθεί στη δολοφονική επίθεση”, συνέχισε.

ΠΗΓΗ:

Βρετανία: Βίαια επεισόδια ακροδεξιών στον απόηχο δολοφονίας των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ | in.gr

What we know about UK knife attack and violent clashes | UK news | The Guardian

Αποκαλύφθηκε ο ανήλικος μακελάρης του Σάουθπορτ για να σταματήσει η ακροδεξιά βία και τα fake news (ieidiseis.gr)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα