Πώς η Ισπανία επανήλθε στη ζωή από το πρωτοφανές εθνικό μπλακ άουτ

Μόλις στις 11:15 (09:15 ώρα Ελλάδας) της Τρίτης, σχεδόν 23 ώρες μετά την κατάρρευση του συστήματος, το ηλεκτρικό δίκτυο της Ισπανίας δήλωσε ότι επανήλθε στην κανονικότητα.

Parallaxi
πώς-η-ισπανία-επανήλθε-στη-ζωή-από-το-πρ-1312871
Parallaxi

Καθώς η ζωή στην Ισπανία και την Πορτογαλία επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα, τα μεγάλα ερωτήματα δεν είναι μόνο τι πήγε στραβά, αλλά και πώς θα αποτραπεί η επανάληψη μιας τέτοιας πλήρους κλίμακας διακοπής ρεύματος.

Μόλις στις 11:15 (09:15 ώρα Ελλάδας) της Τρίτης, σχεδόν 23 ώρες μετά την κατάρρευση του συστήματος, το ηλεκτρικό δίκτυο της Ισπανίας δήλωσε ότι επανήλθε στην κανονικότητα.

Τα τρένα άρχισαν να κυκλοφορούν και πάλι αν και ορισμένες γραμμές έχουν ανασταλεί και τα περισσότερα σπίτια έχουν αποκτήσει ξανά ρεύμα.

Πώς λοιπόν επανήλθε σε λειτουργία και γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος;

Το πρόβλημα φαίνεται να σχετίζεται με δύο ξεχωριστά προβλήματα σύνδεσης στα νοτιοδυτικά μέσα σε λίγα λεπτά το ένα μετά το άλλο και στη συνέχεια με αποσύνδεση από το γαλλικό δίκτυο για σχεδόν μία ώρα.

Ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez τόνισε την ξαφνική απώλεια 15 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στις 12:33 της Δευτέρας, όταν εξαφανίστηκε ξαφνικά περίπου το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας.

Το πρόβλημα φαίνεται να σχετίζεται με δύο ξεχωριστά προβλήματα σύνδεσης στα νοτιοδυτικά μέσα σε λίγα λεπτά το ένα μετά το άλλο και στη συνέχεια με αποσύνδεση από το γαλλικό δίκτυο για σχεδόν μία ώρα.

Ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez τόνισε την ξαφνική απώλεια 15 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στις 12:33 της Δευτέρας, όταν εξαφανίστηκε ξαφνικά περίπου το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας.

Όσο διαφοροποιημένο και προηγμένο και αν είναι το ενεργειακό μείγμα της Ισπανίας, η εθνική κατάρρευση της ηλεκτρικής ενέργειας στις 12:35 της Δευτέρας απαιτούσε τεράστια προσπάθεια για να επανέλθει η Ισπανία σε λειτουργία.

Η αρχική εστίαση ήταν να λειτουργήσουν και πάλι οι βόρειες και νότιες περιοχές παραγωγής ενέργειας, κάτι που σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Red Eléctrica ήταν το κλειδί για τη «σταδιακή επανενεργοποίηση του δικτύου μεταφοράς καθώς οι μονάδες παραγωγής συνδέονται».

Ο κίνδυνος έγκειται στην υπερφόρτωση του συστήματος με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση όλων των μονάδων και την πρόκληση άλλης μαζικής διακοπής.

Έτσι, όλα έπρεπε να γίνουν προσεκτικά σταδιακά, ώστε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «μαύρο ξεκίνημα» να αποδειχθεί επιτυχές.

Η αρχική εστίαση ήταν στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ιδίως στους σταθμούς αντλησιοταμίευσης με ταμιευτήρες γεμάτους αυτή την εποχή του έτους και ικανούς να παράγουν γρήγορα ηλεκτρική ενέργεια από στάση.

Οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανατροφοδότηση του δικτύου, αλλά τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες στις εγκαταστάσεις Almaraz, Ascó και και Vandellós έκλεισαν αυτόματα από τη διακοπή, ενώ τρεις άλλοι ήταν ήδη εκτός λειτουργίας ούτως ή άλλως.

Οι γείτονες της Ισπανίας, η Γαλλία και το Μαρόκο, έσπευσαν επίσης να τη βοηθήσουν.

Το Μαρόκο δήλωσε ότι 900MW ενέργειας είχαν μεταφερθεί μέσω δύο γραμμών υψηλής τάσης που διασχίζουν το στενό του Γιβραλτράρ από τη Φαρντιόουα στην Ταρίφα στη νότια Ισπανία.

Ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης RTE δήλωσε ότι «σταδιακά μεταφέρει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στα ισπανικά σύνορα» μέσω των γραμμών του που τροφοδοτούν την Καταλονία στη βορειοανατολική Ισπανία και τη χώρα των Βάσκων στα βορειοδυτικά.

Η RTE δήλωσε ότι το δίκτυο της Ιβηρικής είχε αποσυνδεθεί από τις 12:38 έως τις 13:30 της Δευτέρας, όταν αποκαταστάθηκε η γραμμή 400kV προς την Καταλονία. Μέσα σε λίγα λεπτά, η Γαλλία παρείχε 700MW και η RTE δήλωσε ότι αργότερα ήταν σε θέση να αυξήσει το ποσό αυτό έως και 2.000 MW.

Στη συνέχεια, η ισχύς αποκαταστάθηκε τελικά στους υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας στα βόρεια, νότια και δυτικά της χερσονήσου.

Μέχρι τις 19:20 της Δευτέρας, ο διαχειριστής του δικτύου δήλωσε ότι είχε αποκατασταθεί περισσότερο από το ένα πέμπτο της ζήτησης μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ίδια την Ισπανία και από τη Γαλλία.

Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Endesa δήλωσε ότι είχε αποκαταστήσει σχεδόν 3,5 εκατομμύρια πελάτες μέχρι τις 19:15 και είχε δώσει προτεραιότητα στα νοσοκομεία και άλλες στρατηγικές υποδομές.

Λίγο περισσότερο από μία ώρα αργότερα ο επικεφαλής του αφεντικού της Red Eléctrica Eduardo Prieto δήλωσε ότι περίπου 9.200 MW της ζήτησης – περίπου 35,1% – είχαν αποκατασταθεί.

Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σταθερά σε 61,35% μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και σε πάνω από 99% μέχρι τις 07:00 της Τρίτης.

Η Ισπανία μόλις τώρα αρχίζει να υπολογίζει το κόστος. Η οργάνωση των αφεντικών της CEOE εκτιμά ότι το πλήγμα στην οικονομία ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Και το πολιτικό παιχνίδι ευθυνών έχει ήδη αρχίσει.

Η συντηρητική επικεφαλής της κοινότητας της Μαδρίτης, Isabel Díaz Ayuso, δήλωσε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν αργή και αναποτελεσματική, ενώ ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματός της Alberto Núñez Feijóo παραπονέθηκε για μια «θλιβερή» εικόνα της Ισπανίας που στέλνεται σε όλο τον κόσμο.

Παρ’ όλα τα προβλήματα, οι Ισπανοί επαινέθηκαν από την κυβέρνηση επειδή στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έδειξαν αλληλεγγύη.

Τα νοσοκομεία διέθεταν εφεδρικές γεννήτριες που λειτουργούσαν με ντίζελ, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την παροχή κρίσιμης φροντίδας.

Η ισπανική αστυνομική δύναμη Guardia Civil δήλωσε ότι διέσωσε 13.000 επιβάτες που είχαν παγιδευτεί σε τρένα.

Οι κάτοικοι της νότιας πόλης Villanueva de Córdoba έσπευσαν να βοηθήσουν τους επιβάτες που είχαν εγκλωβιστεί σε ένα τρένο της Ouigo.

Η τοπική αστυνομία στη Βαρκελώνη επέστρεψε στα παλιά, ρυθμίζοντας την κυκλοφορία στην Plaça España, επειδή τα φώτα ήταν σβηστά.

Οι επιβάτες του μετρό της Βαρκελώνης αναγκάστηκαν να περπατήσουν για να σωθούν χρησιμοποιώντας τους φακούς των κινητών τους τηλεφώνων όταν οι συρμοί τους κόλλησαν σε σήραγγες.

Ένα συνεδριακό κέντρο στη Χιρόνα μετατράπηκε σε καταφύγιο 180 κλινών για τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν από τις σιδηροδρομικές διακοπές.

Παρόλο που επηρεάστηκαν οι πτήσεις σε όλη τη χώρα, ο φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων Aena συνέχισε να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της διακοπής με τη βοήθεια γεννητριών.

Οι μπαταρίες των τηλεφώνων τελείωσαν, οι τηλεοράσεις δεν λειτουργούσαν και για πολλούς Ισπανούς η μόνη γραμμή ζωής με τον έξω κόσμο ήταν το αυτοκίνητο ή το ραδιόφωνο που λειτουργούσε με μπαταρία, καθώς οι ραδιοφωνικοί σταθμοί συνέχισαν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια του μπλακ-άουτ.

Στη Μαδρίτη έγινε επείγουσα έκκληση για αιμοδοσία ενόψει του μεγάλου Σαββατοκύριακου των αργιών.

Ο Pedro Sánchez είναι αποφασισμένος ότι τα διδάγματα θα αντληθούν και ότι μια τέτοια κρίση δεν θα επαναληφθεί.

Αλλά ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Carlos Cagigal δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι υπάρχει κίνδυνος να συμβεί, επειδή οι υποδομές της Ισπανίας δεν είναι απλά σε θέση να αντιμετωπίσουν όλη την παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια.

Ο διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου προειδοποίησε νωρίτερα φέτος για τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ έκλεισε τα πυρηνικά εργοστάσια.

Όμως ένα απόσπασμα της προέδρου της Beatriz Corredor έχει γίνει viral από το 2021, στο οποίο επέμενε ότι η Ισπανία διαθέτει «ένα από τα ασφαλέστερα και πιο προηγμένα» ηλεκτρικά συστήματα στον κόσμο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πηγή: ΒΒC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα