Διεθνή

Πώς τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Κύπρο αύξησαν τα δίδακτρα των δημοσίων

Ο καθηγητής Φοίβος Παναγιωτίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «αυτή η ανάρτηση θα γίνει επίκαιρη στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια».

Parallaxi
πώς-τα-ιδιωτικά-πανεπιστήμια-στην-κύπ-530292
Parallaxi

Η Νέα Δημοκρατία, παρακάμπτοντας το άρθρο 16, φέρνει προς το ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα, το τελικό κείμενο για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». Φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, προετοιμάζονται να «βουλιάξουν την Αθήνα» την ερχόμενη Πέμπτη, δείχνοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια του Μαξίμου.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, στην Κύπρο, όπου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναφύονται το ένα μετά το άλλο, τα νέα που φτάνουν ενδεχομένως μας δείχνουν προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη.

«Επίκαιρη στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια»

Με ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Φοίβος Παναγιωτίδης, γνωστοποίησε ότι πρόσφατα οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (δημόσιο) να αυξήσει τα δίδακτρά του σε ορισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα «ώστε το δημόσιο πανεπιστήμιο να μην τα ανταγωνίζεται αθέμιτα».

Ο ίδιος εξηγεί πως «το σκεπτικό της προσφυγής των ιδιωτικών πανεπιστημίων κινούνταν στη λογική ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο υποστηρίζεται οικονομικά από το κράτος ενώ τα ιδιωτικά ιδρύματα περιμένουν να συντηρηθούν από τους φοιτητές τους, άρα πρέπει να χρεώνουν αυξημένα δίδακτρα» και έγινε αποδεκτό από τον σχετικό φορέα (ΔΙΠΑΕ)».

Ο Φ. Παναγιωτίδης, στο τέλος της ανάρτησής του, γνωρίζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα, γράφει με νόημα: «Αυτή η ανάρτηση θα γίνει επίκαιρη στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια, γι’ αυτό την αναρτώ δημόσια».

Αναλυτικά, όσα γράφει ο Φοίβος Παναγιωτίδης:

«Στην Κύπρο, όπου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναφύονται το ένα μετά το άλλο, έχει συμβεί και το εξής:

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών πανεπιστημίων ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου να αυξήσει τα δίδακτρά του σε συγκεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα ώστε το δημόσιο πανεπιστήμιο να μην τα ανταγωνίζεται αθέμιτα, να μη «χαλάει την πιάτσα» με άλλα λόγια.

Το σκεπτικό της προσφυγής των ιδιωτικών πανεπιστημίων κινούνταν στη λογική ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο υποστηρίζεται οικονομικά από το κράτος ενώ τα ιδιωτικά ιδρύματα περιμένουν να συντηρηθούν από τους φοιτητές τους, άρα πρέπει να χρεώνουν αυξημένα δίδακτρα.

Το σκεπτικό έγινε αποδεκτό από τον σχετικό φορέα (λέγεται ΔΙΠΑΕ) και αυξήσαμε τα δίδακτρα στα συγκεκριμένα προγράμματα, που προσφέρονται και από ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Βεβαίως εδώ υπάρχουν δύο παράμετροι που παραγνωρίστηκαν:

α. Το δημόσιο πανεπιστήμιο προσφέρει δημόσια αγαθά, όχι προϊόντα και

β. Το κυπριακό κράτος επιδοτεί ΚΑΘΕ φοιτήτρια και φοιτητή με τη γενναιόδωρη «φοιτητική χορηγία», άρα εμμέσως και τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αυτή η ανάρτηση θα γίνει επίκαιρη στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια, γι’ αυτό την αναρτώ δημοσία».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα