Featured

Πως βλέπει ο ιατρικός σύμβουλος του Μπάιντεν την πανδημία σε έναν χρόνο από τώρα

Μια συνομιλία με τον κορυφαίο γιατρό των ΗΠΑ για τις μολυσματικές ασθένειες, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα ακόμη κύμα.

Parallaxi
πως-βλέπει-ο-ιατρικός-σύμβουλος-του-μπ-655512
Parallaxi

κοροναϊός ΗΠΑ

Ήταν αρκετά άσχημο που η παραλλαγή Omicron κατέρριψε τις ελπίδες για μια κανονική περίοδο διακοπών, ή τουλάχιστον για ό,τι περνάει ως κανονικό στο δεύτερο έτος της πανδημίας. Τώρα μοιάζει σαν να είμαστε προορισμένοι να ζούμε με το COVID-19 στο διηνεκές, ανησυχώντας για πάντα ότι όταν μια παραλλαγή ξεθωριάζει, μια άλλη θα πάρει γρήγορα τη θέση της, ότι ποτέ δεν θα πετάξουμε, μια για πάντα, τις μάσκες προσώπου μας.

Ο Anthony Fauci είναι πιο αισιόδοξος. Όχι, δεν θα εξαλείψουμε τον κορονοϊό, αλλά θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα τον τιθασεύσουμε, μου είπε σε συνέντευξή του χθες. Αρκετοί άνθρωποι θα φτάσουν σε ένα επίπεδο ανοσίας, ώστε οι ακυρώσεις ταξιδιών, οι άγριες διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου και οι αυτοελέγχοι να μην κυριαρχούν στην καθημερινή μας ζωή όπως τώρα, πιστεύει.

Μιλάω τακτικά με τον Fauci, τον επί μακρόν διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Την εποχή της πρώτης μας συζήτησης, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος και ο Fauci ήταν ένα απροσδόκητο είδωλο της ποπ κουλτούρας, μια αξιόπιστη φωνή που μιλούσε για την επιστήμη. Τώρα εργάζεται για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και αν και δεν είναι πλέον παρίας εντός του Λευκού Οίκου, είναι μια πολωτική φιγούρα εκτός αυτού. Οι δεξιοί ειδήμονες και οι πολιτικοί τον παρουσιάζουν ως έναν ανεξέλεγκτο γραφειοκράτη που θέλει να περιορίσει τις ελευθερίες της Αμερικής.

Ο παρουσιαστής του Fox News Jesse Watters μίλησε χθες στο συνέδριο του Turning Point USA AmericaFest και χρησιμοποίησε θανατηφόρες εικόνες για να περιγράψει πώς το κοινό θα μπορούσε ναστήσει ενέδραστον Fauci με ερωτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της έρευνας, οι οποίες θα μπορούσαν αργότερα να προβληθούν ως πλάνα στο Fox ή σε άλλες συντηρητικές πλατφόρμες. Ο Fauci παραμένει αμήχανος από την εχθρότητα: Πώς είναι εχθρός της ελευθερίας το γεγονός ότι προτρέπει τους Αμερικανούς να κάνουν εμβόλια που σώζουν ζωές

Ακολουθεί η συνέντευξή με τον Anthony Fauci, η οποία έχει επεξεργαστεί ελαφρώς για λόγους έκτασης και σαφήνειας.

Peter Nicholas: Είναι αυτή η νέα πραγματικότητα στην Αμερική; Θα κάνουμε εξετάσεις PCR και εξετάσεις στο σπίτι τον επόμενο χειμώνα;

Anthony Fauci: Δεν νομίζω ότι θα είναι όπως είναι τώρα. Ακόμη και με ιούς που μεταλλάσσονται και αλλάζουν, φτάνετε σε μια σταθερή κατάσταση όπου υπάρχει αρκετή μόλυνση ή/και εμβολιασμός στην κοινότητα ώστε να υπάρχει αρκετή ανοσία υποβάθρου, ώστε το επίπεδο μόλυνσης να είναι μικρότερο τόσο σε ποσότητα όσο και σε σοβαρή ασθένεια.

Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να εξαλείψουμε αυτή τη λοίμωξη, επειδή έχουμε εξαλείψει μόνο μία λοίμωξη στην ανθρώπινη ιστορία, και αυτή είναι η ευλογιά. Και δεν νομίζω ότι πρόκειται να την εξαλείψετε, διότι πρέπει να κάνετε ουσιαστικά μια καθολική εκστρατεία εμβολιασμού, όπως κάναμε για την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φτάσουμε σε ένα επίπεδοελέγχουμε το οποίο μπορούμε να ζήσουμε όπου δεν θα διαταράσσει την κοινωνία, δεν θα διαταράσσει την οικονομία και δεν θα μας αναγκάζει να κοιτάμε συνεχώς πάνω από τον ώμο μας αναρωτώμενοι αν πρόκειται να μολυνθούμε.

Η σύντομη απάντηση στο ερώτημά σας είναι: δεν νομίζω ότι με κανένα τρόπο θα ζήσουμε με το είδος της κατάστασης που βρισκόμαστε τώρα, όπου όλοι κυκλοφορούν γύρω-γύρω δοκιμάζοντας τον εαυτό τους και ανησυχώντας για τα κρούσματα όταν πηγαίνετε για φαγητό ή σινεμά. Πραγματικά δεν το βλέπω αυτό. Βλέπω ότι θα υπάρξει επιμονή του COVID-19, ή τουλάχιστον του SARS-CoV-2, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει ο βαθύς αντίκτυπος που έχει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία μας. Δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι ή σε ένα χρόνο από τώρα. Αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να παραμείνει ως έχει.

Nicholas: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να εξεταστεί κανείς στις ΗΠΑ σε σύγκριση με κάποιες άλλες χώρες, και ιδιαίτερα με την Ευρώπη; Έχουμε περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την πανδημία. Δεν θα έπρεπε να έχουμε λύσει το πρόβλημα των δοκιμών μέχρι τώρα;

Fauci: Από πολλές απόψεις είναι πολύ, πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν είναι ακόμα στο επίπεδο που πιστεύω ότι θα ήταν το βέλτιστο. Προφανώς, αν εξετάσετε την προσπάθεια που κατέβαλε η διοίκηση τον τελευταίο χρόνο, ήταν σημαντική. Έχουν επενδυθεί μερικά δισεκατομμύρια δολάρια για να γίνουν 200 έως 500 εκατομμύρια δοκιμές ανά μήνα. Υπάρχουν περίπου 10.000 κέντρα που θα παρέχουν τώρα εντελώς δωρεάν εξετάσεις.

Αλλά υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα για να φτάσουμε σε αυτό που ελπίζω ότι θα είναι το τελικό σημείο για το οποίο μιλάω εδώ και αρκετό καιρό δηλαδή, να πλημμυρίσει το σύστημα με εξετάσεις, ώστε ο καθένας να μπορεί να κάνει μια εξέταση στο σημείο περίθαλψης όποτε το θέλει. Κυριολεκτικά. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

Nicholas: Θα έπρεπε ο FDA να έχει μια διαφορετική διαδικασία έγκρισης φαρμάκων αν αντιμετωπίζουμε έναν τόσο γρήγορα μεταβαλλόμενο, μεταλλασσόμενο ιό;

Fauci: Ο FDA έχει διανύσει πολύ δρόμο. Ανατρέχοντας στην εποχή του HIV, όταν χρειάζονταν χρόνια για να εγκριθεί ένα φάρμακο, με τη βοήθεια των ακτιβιστών του AIDS το αλλάξαμε δραματικά, ώστε να είναι ανάλογο με την πρόκληση της συγκεκριμένης νόσου. Τελευταία, ο FDA γίνεται όλο και καλύτερος σε αυτό. Προφανώς, συνεχίζουν να επανεκτιμούν τον εαυτό τους ως προς το αν η διαδικασία είναι πραγματικά κατάλληλη για τη φύση της πρόκλησης που αντιμετωπίζετε. Πάντα μπορούν να τα πάνε καλύτερα, αλλά νομίζω ότι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά.

Nicholas: Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους ανεμβολίαστους. Ακούστε τι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του COVID-19, Jeff Zients: “Για τους ανεμβολίαστους, αντιμετωπίζετε έναν χειμώνα σοβαρών ασθενειών και θανάτου για εσάς, τις οικογένειές σας και τα νοσοκομεία που μπορεί σύντομα να κατακλύσετεΕίναι η επίρριψη ευθυνών στους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο, ο καλύτερος τρόπος για να τους κάνεις να αλλάξουν συμπεριφορά και να κάνουν μια ένεση;

Fauci: Δεν το ερμήνευσα ως κατηγορία. Εγώ το ερμήνευσα ότι οι πιο ευάλωτοι θα είναι μακράν οι ανεμβολίαστοι. Νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλές πρωτοφανείς λοιμώξεις σε άτομα που έχουν εμβολιαστείκαι ακόμη και σε ορισμένα άτομα που έχουν πράγματι ενισχυθείαλλά η πιθανότητα να νοσήσουν από σοβαρή ασθένεια, με όλα τα άλλα πράγματα να είναι ίδια, είναι πολύ, πολύ μικρότερη από ό,τι τα πολύ ευάλωτα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Έτσι, δεν το ερμήνευσα αυτό ως κατηγορία για κανέναν, αλλά ως προειδοποίηση να εμβολιαστείτε, διότι είστε πολύ ευάλωτοι.

Nicholas: Γιατί δεν έχουν αποδώσει οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι; Είστε στο TikTok και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προτρέπετε τον κόσμο να κάνει ενέσεις. Πρώην πρόεδροι έχουν προσπαθήσει. Γιατί οι άνθρωποι δεν ακούνε;

Fauci: Έχετε δίκιο. Δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τα περίπου 50 εκατομμύρια άτομα που έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν και δεν έχουν εμβολιαστεί. Δοκιμάσαμε αξιόπιστους αγγελιοφόρουςπροσπαθήσαμε να καταστήσουμε τα εμβόλια πολύ εύκολα διαθέσιμα. Και όμως δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση αναγκάστηκε να καταφύγει σε απαιτήσεις, ή αλλιώς εντολές. Δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη εντολή, διότι φαίνεται να είναι ραδιενεργή. Αλλά με τις απαιτήσεις, δεν έχετε άλλη επιλογή. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι από μόνοι τους να αποφασίσουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν, αν όχι λόγω της υγείας τους, αλλά σχεδόν ως κοινωνική ευθύνη. Μπορείτε να μολυνθείτε και να μην αρρωστήσετε, αλλά να το μεταδώσετε σε κάποιον άλλο, και αυτό το άτομο μπορεί να είναι αρκετά ευάλωτο ώστε να αρρωστήσει σοβαρά.

Nicholas: Πώς διαφέρουν ο Μπάιντεν και ο Τραμπ ως προς τους χειρισμούς τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά την εμπειρία σας;

Fauci: [Μακρύ σκληρό γέλιο] Peter, ξέρεις την απάντηση σε αυτό.

Επιτρέψτε μου να το δοκιμάσω για να μην γίνει πολύ αμφιλεγόμενο όταν το διαβάσει ο κόσμος. Όταν το εξετάζετε ιστορικά, υπήρχαν πολλές πτυχές των όσων προέκυψαν από την αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ, οι οποίες πραγματικά δεν ήταν ευθυγραμμισμένες με τις επιστημονικές αρχές. Υπάρχουν πολύ καλά παραδείγματα αυτού: ισχυρισμός ότι ορισμένες παρεμβάσεις λειτούργησαν, ενώ ήταν μόνο ανεπίσημεςακρόαση ανθρώπων που δεν είχαν καμία εμπειρία στη δημόσια υγεία. Υπήρχαν αντιφατικές δηλώσεις, όπως όταν πρώην συντονίστρια αντιμετώπισης του COVID-19] Debbie Birx και εγώ αφιερώσαμε πολύ χρόνο για να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για το πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση και την επόμενη μέρα ο πρόεδρος βγαίνει και λέει: “Απελευθερώστε το Μίσιγκαν, απελευθερώστε τη ΒιρτζίνιαΑυτά δεν είναι πράγματα που είναι παραγωγικά για τον έλεγχο μιας επιδημίας.

Ενώ τώρα δεν τα κάνουμε όλα τέλεια, αλλά υπάρχει πλήρης δέσμευση από την πλευρά της διοίκησης να αφήσουμε τις επιστημονικές αρχές να είναι ο μοναδικός οδηγός για ό,τι κάνουμε. Απολύτως, η βασική βάση αυτού που κάνουμε είναι η επιστήμη. Και διαθέτουμε μια πολύ ικανή ομάδα ανθρώπων με πολλαπλούς τομείς εξειδίκευσης και ενδιαφέροντος που κάθε μέρα παλεύουν μαζί με το πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Δεν υπήρχε αυτή η απόλυτα οργανωμένη επιστημονική ομάδα. Υπήρχαν μερικοί άνθρωποι εκεί που ήταν άνθρωποι της υγείαςόπως η Debbie Birx και εγώ, και σε κάποιο βαθμό ο [πρώην διευθυντής του CDC] Bob Redfieldαλλά δεν υπήρχε μια πραγματική βασική ομάδα που να αφιερώνει κυριολεκτικά κάθε λεπτό κάθε ημέρας σε αυτό. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη διαφορά, μια πραγματικά εξαιρετική διαφορά.

Nicholas: Διάφοροι συντηρητικοί επικριτές σας έχουν στοχοποιήσει για κριτική, λέγοντας ότι καταπατάτε τις ελευθερίες των ανθρώπων. Μόλις τις τελευταίες ώρες, έλαβα ένα σημείωμα στα εισερχόμενά μου από το FreedomWorks που έλεγε: “Ο Dr. Fauci είναι ένα διαρκές παράδειγμα ότι η ελευθερία που χάνεται, χάνεται για πάνταΠώς σχολιάζετε τέτοιες επιθέσεις;

Fauci: Είναι ατυχές. Σίγουρα δεν μου αρέσει. Ο πολιτικός διχασμός είναι ο εχθρός της δημόσιας υγείας. Με κατηγορούν ότι καταστρέφω τη δημοκρατία και ότι αφαιρώ την ελευθερία των ανθρώπων. Ανατρέξτε στο αρχείο. Κοιτάξτε όλα όσα έχω πει ποτέ. Το μόνο πράγμα που έχω πει ποτέ είναι πράγματα για να κρατήσω τους ανθρώπους ασφαλείς και υγιείς: “Εμβολιαστείτε, φορέστε μάσκα, αποφύγετε τις συναθροίσεις“. Δηλαδή οι άνθρωποι λένε ότι καταστρέφω την ελευθερία τους. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Ίσως κάποιος άλλος να το καταλαβαίνει, αλλά εγώ δεν το καταλαβαίνω.

Nicholas: Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που μάθατε από το COVID-19;

Fauci: Το μάθημα είναι ότι, όταν αντιμετωπίζετε μια κρίση δημόσιας υγείας που αφορά όλους, μην αφήνετε τη διχόνοια να μπαίνει εμπόδιο. Ζητήστε μια συνθήκη ειρήνης. Ζητήστε ένα τάιμ-άουτ. Λύστε τις πολιτικές σας διαφορές σε μια διαφορετική αρένα. Αλλά μην εφαρμόζετε τις πολιτικές σας διαφορές στις αρχές της δημόσιας υγείας. Αυτό είναι πολύ, πολύ καταστροφικό.

Nicholas: Θα μαζευτείτε προσωπικά με μέλη της οικογένειάς σας εκτός του σπιτιού σας αυτά τα Χριστούγεννα; Πώς θα λογοδοτήσετε για την Omicron καθώς γιορτάζετε τις γιορτές;

Fauci: Πέρυσι, τα παιδιά μου, που ζουν σε τρεις διαφορετικές περιοχές της χώρας, δεν ήρθαν για τα Χριστούγεννα. Κυρίως επειδή ήθελαν να με προστατεύσουν λόγω της ευπάθειάς μου, της ηλικίας μου. Αλλά φέτος είναι διαφορετικά. Είμαι εμβολιασμένος και ενισχυμένος. Η σύζυγός μου είναι εμβολιασμένη και ενισχυμένη. Και τα τρία μου παιδιά είναι εμβολιασμένα και ενισχυμένα. Και είναι όλοι εδώ τώραμόλις ήρθαν το Σαββατοκύριακο. Και θα περάσουν τις επόμενες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Πριν μπουν στο σπίτι, όλοι τους υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να βεβαιωθούν. Έτσι έκαναν το βήμα παραπάνω. Έτσι, θα κάνω μια πολύ χαλαρή, ζεστή οικογενειακή γιορτή για τα Χριστούγεννα, όπως συνηθίζαμε να κάνουμε, κυριολεκτικά κάθε χρόνο από τότε που γεννήθηκαν. Χάσαμε ένα χρόνο, αλλά επιστρέψαμε στη δράση.

Nicholas: Τι θέλετε για τα Χριστούγεννα; Ποιο δώρο θα σας έκανε να χαμογελάσετε;

Fauci: Έχω ήδη το δώρο. Τα παιδιά μου είναι στο σπίτι.

Peter Nicholas είναι επιτελικός συντάκτης στο The Atlantic, όπου ασχολείται με τον Λευκό Οίκο.

Πηγή: theatlantic.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα