Πόσο αντέχει η οικονομία της Γερμανίας την τετραήμερη εργασία
Σε σύγκριση με πολλές άλλες βιομηχανικές χώρες, οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερο
Με μια πρώτη ματιά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι περισσότερο από σαφή. Σε σύγκριση με πολλές άλλες βιομηχανικές χώρες, οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερο. Το 2021 εργάστηκαν περίπου 1.350 ώρες ετησίως, την ώρα που ο μέσος όρος στις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού ήταν 1.716 ώρες. Ενδεικτικό ότι οι Έλληνες εργάστηκαν 1.872 ώρες τον χρόνο και οι Μεξικανοί 2.128 ώρες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα εν λόγω στοιχεία προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η δημόσια συζήτηση για μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στη Γερμανία. Μήπως οι Γερμανοί θα έπρεπε, με δεδομένες τις σημαντικές ελλείψεις ειδικευμένων εργαζομένων, να εργάζονται περισσότερο αντί ακόμη λιγότερο;
Θα πρέπει ωστόσο να λάβουμε υπόψη ότι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προκύπτουν από εθνικές έρευνες με διαφορετικά αξιολογικά κριτήρια και δεν συγκεντρώθηκαν οπωσδήποτε την ίδια χρονική περίοδο. Ο ειδικός σε ζητήματα αγοράς εργασίας Έντσο Βέμπερ παρατηρεί στο μικρόφωνο της DW ότι τα στοιχεία της έρευνας του ΟΟΣΑ συγκεντρώθηκαν από ποικίλες πηγές, μεταξύ των οποίων και δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Θεωρεί επίσης ότι ο μέσος όρος των ετήσιων ωρών εργασίας από μόνος του δεν αρκεί για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Επισημαίνει ότι σημασία δεν έχει μόνο ο χρόνος που οι εργαζόμενοι περνούν στην εργασία τους, αλλά και το πόσο παραγωγικοί είναι: «Η κατάταξη του ΟΟΣΑ θα ήταν διαφορετική αν είχε συμπεριληφθεί και ο παράγοντας παραγωγικότητα. Θα πρέπει ωστόσο να παραδεχθούμε ότι και στην παραγωγικότητα η Γερμανία δεν διακρίνεται, όπως συνέβαινε παλαιότερα».
To 73% των εργαζομένων θέλει τετραήμερο με ίδιες απολαβές
Η τετραήμερη εργασία δεν φαίνεται να αποτελεί ζητούμενο για όλους τους εργαζομένους. Έρευνα του ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, το οποίο πρόσκειται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δείχνει ότι πάνω από το 73% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης θα επιθυμούσαν τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία με ίδιες απολαβές. Μόνο το 8% προτίθεται να εργάζεται τετραήμερο με μειωμένες αποδοχές και το 17% απορρίπτει την τετραήμερη εργασία.
Ο ειδικός Έντσο Βέμπερ επισημαίνει: «Σε περίπτωση μείωσης των ημερών εργασίας θα αυξηθεί η πίεση στη δουλειά. Παράλληλα θα μειωθεί η επικοινωνία και η δημιουργικότητα στο χώρο εργασίας γιατί απλά περιορίζεται ο διαθέσιμος χρόνος. Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές μεσοπρόθεσμα στις επιχειρήσεις».
Ο Γερμανός ειδικός απορρίπτει το τετραήμερο σε υποχρεωτικό επίπεδο. Προκρίνει λύσεις κατά περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες. Γι αυτό κάνει λόγο για «εβδομάδα Χ ημερών». Την θέση αυτή στηρίζουν στη Γερμανία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Κρίστοφ Άλχαους προτείνει συναινετικές λύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και παράλληλα απορρίπτει μια κρατική παρέμβαση, που προβλέπει λιγότερο χρόνο εργασίας με τις ίδιες αποδοχές.
Πηγή: dw.com / Στέφανος Γεωργακόπουλος