Που πάει ο κόσμος το 2025;
Τι δείχνουν οι προβλέψεις της Goldman Sachs για το 2025 – Οι 3+2 μεγάλοι καταλύτες
Τι δείχνουν οι προβλέψεις της Goldman Sachs για το 2025 – Οι 3+2 μεγάλοι καταλύτες
Τους κύριους καταλύτες που θα επηρεάσουν τις αγορές παγκοσμίως το νέο έτος στοιχειοθετεί η Goldman Sachs, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτούς οι επιμέρους αφορμές κίνησης, σε έναν οδηγό για τους μακροπρόθεσμους κυρίως επενδυτές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένει σταθερή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,7% σε ετήσια βάση το 2025, καθώς θα αποτυπωθούν η αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών εν μέσω συνεχιζόμενων μειώσεων επιτοκίων.
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ πιθανόν να συνεχίσει να ξεπερνά τους ομοτίμους των αναπτυγμένων αγορών, δεδομένης της σημαντικά ισχυρότερης αύξησης της παραγωγικότητας. Ο παγκόσμιος δομικός πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το 2% έως το τέλος του 2025 λόγω του συγκρατημένου πληθωρισμού των βασικών αγαθών, της περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού στέγασης και του σταθερού αποπληθωρισμού των μισθών.
Για τις ΗΠΑ Στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% σε ετήσια βάση το 2025, αποτυπώνοντας την ισχυρή αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, τη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών και την ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας.
Αναμένει ότι ο βασικός πληθωρισμός PCE θα επιβραδυνθεί στο 2,4% έως τον Δεκέμβριο του 2025, αντανακλώντας περαιτέρω τη μείωση του πληθωρισμού στέγασης και τη χαλάρωση των πιέσεων στους μισθούς, αλλά θα δεχτεί μια μέτρια ώθηση από τα υψηλότερα τιμολόγια λόγω δασμών.
Αναμένει επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί σταδιακά στο 3,9% έως το τέλος του 2025.
Στο μέτωπο της Fed, θα υπάρξουν διαδοχικές περικοπές 25 μονάδων βάσης στο επιτόκιο τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο πριν επιβραδύνει τον ρυθμό, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2025 ώστε το τελικό επιτόκιο στο 3,25-3,5%. Ωστόσο βλέπει κάποιον κίνδυνο ότι η FOMC θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό νωρίτερα.
Για την Ευρωζώνη Στη ζώνη του ευρώ, η Goldman Sachs αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,8% σε ετήσια βάση το 2025, αποτυπώνοντας τις δυσκολίες στον μεταποιητικό τομέα —συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών ενέργειας και των ανταγωνιστικών πιέσεων από την Κίνα— την υψηλότερη αβεβαιότητα εμπορικής πολιτικής και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση.
Αναμένει, επίσης ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% με βιώσιμο ρυθμό έως το τέλος του 2025, λόγω της περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού των υπηρεσιών. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις περικοπές επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης έως ότου το επιτόκιο πολιτικής φθάσει στο 1,75% τον Ιούλιο του 2025. Υπάρχει όμως το σενάριο για ταχύτερες και βαθύτερες περικοπές εάν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός αποδειχθούν πιο αδύναμοι από ό,τι προβλέπεται.
Για την Κίνα Στην Κίνα, η Goldman Sachs αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 4,5% σε ετήσια βάση το 2025, καθώς η σημαντική ενίσχυση των μέτρων χαλάρωσης πολιτικής αντισταθμίζει μόνο εν μέρει την αδύναμη εγχώρια κατανάλωση, τη συνεχιζόμενη ύφεση της αγοράς ακινήτων και πιθανώς τους υψηλότερους δασμούς στις ΗΠΑ.
Μακροπρόθεσμα, η Goldman Sachs παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας, δεδομένων των πολλών διαρθρωτικών προκλήσεων, όπως η επιδείνωση των δημογραφικών στοιχείων, η πολυετής τάση απομόχλευσης χρέους και η αναταραχή της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.
Οι δύο κίνδυνοι Κατά την Goldman Sachs οι επενδυτές πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στην πολιτική της δεύτερης θητείας Ντόναλντ Τραμπ και στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Μια δεύτερη θητεία του Τραμπ πιθανότατα θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων δασμών για την Κίνα και των αυτοκινήτων, χαμηλότερη μετανάστευση, ορισμένες νέες φορολογικές περικοπές και ρυθμιστική χαλάρωση. Στις ΗΠΑ, αναμένει ότι η ώθηση της ανάπτυξης από τους χαμηλότερους φόρους θα αντισταθμιστεί από την επίδραση των υψηλότερων δασμών, αλλά εκτιμά μεγαλύτερες οπισθοδρομήσεις ανάπτυξης από τους δασμούς στην Ευρώπη και την Κίνα, ειδικά στην περίπτωση των γενικών δασμών.
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή παραμένει επίσης εξαιρετικά αβέβαιη και η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Πηγή: ΟΤ