Διεθνή

Πούτιν σε Ναβάλναγια: Αβάσιμες και απεχθείς οι κατηγορίες για τον θάνατο του Ναβάλνι

Κατηγόρησε τις αρχές ότι δολοφόνησαν τον σύζυγό της, έκρυψαν το πτώμα και περίμεναν να εξαφανιστούν τα ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα.

Parallaxi
πούτιν-σε-ναβάλναγια-αβάσιμες-και-απε-1117366
Parallaxi

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, «δεν παρακολούθησε το βίντεο με τη δήλωση της Γιούλια Ναβάλναγια, αλλά ο ισχυρισμός της ότι ο σύζυγός της Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok είναι αβάσιμος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ισχυρισμό της Ναβάλναγια ότι ο Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό της, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει, δεδομένου ότι η Ναβάλναγια έμεινε πρόσφατα χήρα.

Αλλά ο Πεσκόφ είπε ότι γενικά οι κατηγορίες ότι ο Πούτιν ευθύνεται για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απολύτως αβάσιμες και απεχθείς. Η 47χρονη Ναβάλναγια δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στο οποίο ορκίστηκε να συνεχίσει το πολιτικό έργο του συζύγου της Αλεξέι Ναβάλνι και κάλεσε τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω της.

Κατηγόρησε τις ρωσικές Αρχές ότι δολοφόνησαν τον σύζυγό της, έκρυψαν το πτώμα του και περίμεναν να εξαφανιστούν από αυτό τα ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα Novichok.

Ο Ναβάλνι, 47 ετών, πέθανε στη φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις, επικαλούμενη μήνυμα της μητέρας του Ναβάλνι και αμφισβητώντας την επίσημη εξήγηση της Ρωσίας ότι ο Ναβάλνι πέθανε μετά από αδιαθεσία στο σωφρονιστικό κατάστημα της Αρκτικής όπου κρατούνταν.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι εξέτιε ποινή φυλάκισης δεκαετιών για διάφορες κατηγορίες και βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα από τότε που επέστρεψε από τη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2021.

Η σορός του θα κρατηθεί δύο εβδομάδες για «χημική ανάλυση»

Σύμφωνα με το BBC, επικαλούμενο δηλώσεις της μητέρας του Ναβάλνι η οικογένεια φέρεται να ενημερώθηκε ότι η σορός του δεν θα παραδοθεί στους οικείους του για τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να υποβληθεί σε «χημική ανάλυση».

Έως τώρα δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση για το πού βρίσκεται η σορός από τις ρωσικές αρχές, ενώ οι προσπάθειες για τον εντοπισμό της έχουν επανειλημμένα διακοπεί.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα