Διεθνή

Πριγκόζιν από το Μίνσκ: «Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν»

Όπως είπε η πορεία προς τη Μόσχα έγινε για να αποτραπεί η εκκαθάριση της Wagner

Parallaxi
πριγκόζιν-από-το-μίνσκ-δεν-θέλαμε-να-α-1025269
Parallaxi

Ένα 11λεπτο ηχητικό μήνυμα δημοσίευσε ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν στο Telegram. Πρόκειται για το πρώτο του μήνυμα μετά την αποτυχημένη ανταρσία του κατά της Μόσχας.

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, που έχει καταφύγει στη Λευκορωσία, υποστήριξε πως δεν είχε την πρόθεση να ανατρέψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κα αναοίνωσε το τέλος της ομάδας του.

«Γυρίσαμε πίσω γιατί δεν θέλαμε να χύσουμε ρωσικό αίμα. Θέλαμε να δείξουμε τη διαμαρτυρία μας και όχι να ανατρέψουμε την κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κύριος στόχος της πορείας του προς τη Μόσχα ήταν να αποτρέψει την εκκαθάριση της Wagner, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας, υποστήριξε ακόμη ότι κανείς δεν έχει υπογράψει κανένα συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και πως από την 1η Ιουλίου η Βάγκνερ θα αποτελεί παρελθόν.

Συνέχισε λέγοντας ότι η πορεία των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση. «Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Βάγκνερ, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».

Δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, ενώ το Κρεμλίνο έχει αναφέρει ότι θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε.

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ Κρεμλίνου και Βάγκνερ, πρόσφερε λύσεις που επιτρέπουν στην παραστρατιωτική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να βρει λύσεις για τη συνέχιση του έργου της οργάνωσης Βάγκνερ με νόμιμο τρόπο», είπε.

Εθεάθη στο Μινσκ ο Πριγκόζιν

Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας ο ιδρυτής και επικεφαλής της Βάγκνερ εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο Green City στο Μινσκ, αν και ο ίδιος δεν αποκάλυψε την τοποθεσία του στο μήνυμά του στο Telegram.

Από την άλλη ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Βάγκνερ συνεχίζει να προσλαμβάνει μισθοφόρους.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα κέντρα της Βάγκνερ στο Τιούμεν και το Νοβοσιμπίρσκ ξανάρχισαν τις προσλήψεις μισθοφόρων στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία.

Η στρατολόγηση είχε διακοπεί από τις 24 Ιουνίου μετά την έναρξη της ανταρσίας του Πριγκόζιν. Τα κανάλια Telegram των μελών της Βάγκνερ γράφουν επίσης ότι «η εταιρεία λειτουργεί κανονικά και η στρατολόγηση συνεχίζεται».

ΠΗΓΗ ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα