Πριν ανάψει η Ολυμπιακή φλόγα, η Γαλλία «καίγεται» από την πολιτική κρίση
Φόβοι για επεισόδια
Το Παρίσι φιλοξενεί σε λίγες ημέρες τους Ολυμπιακούς Αγώνες (26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου). Πριν ανάψει όμως η ολυμπιακή φλόγα, η Γαλλία «καίγεται» από την πολιτική κρίση που πυροδότησε η αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, «ζαριά» του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τη συντριβή του στις ευρωεκλογές.
Ο Γάλλος πρόεδρος ευελπιστούσε πως ο κόσμος θα συσπειρωθεί γύρω του, τερματίζοντας την πορεία της ακροδεξιάς πως την εξουσία της Γαλλίας. Η φιλοδοξία του αποδείχθηκε καταστροφική όχι μόνο για τον ίδιο, το κόμμα του οποίου έπεσε στην τρίτη θέση, αλλά έχει βάλει ολόκληρη τη χώρα σε περιπέτειες. Στενοί συνεργάτες του επέκριναν εξ αρχής την απόφασή του, χαρακτηρίζοντας τις προσδοκίες του ως ανυπόστατες.
Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, όπου καταγράφηκε ένας ακόμη εκλογικός θρίαμβος της «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά, απόρησε για το τι είχε στο μυαλό του Μακρόν, χαρακτηρίζοντας την κίνησή του ως μια «εγκεφαλική παρόρμηση, εξαιρετικά επιζήμια για τη χώρα». «Δεν ήταν ούτε η σωστή ώρα ούτε ο σωστός τρόπος για προσφυγή στις κάλπες», τόνισε.
Ολυμπιακοί αγώνες σε «διασταυρούμενα πολιτικά πυρά»
Ό,τι έγινε… έγινε. Την Κυριακή, 7 Ιουλίου, μόλις 19 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού, οι Γάλλοι θα προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες για την τελική κρίση. Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών έχει εξελιχθεί σε μια μονομαχία της ακροδεξιάς και ενός αντι-ακροδεξιού ετερόκλητου μπλοκ, μιας ετερόκλητης συμμαχία μεταξύ των Μακρονιστών και του Λαϊκού Μετώπου, του συνασπισμού της κεντροαριστεράς, της αριστεράς και των οικολόγων, που έχει πλέον εξελιχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.
Όμως η πολιτική κρίση στη Γαλλία δεν αναμένεται να «κλείσει» μαζί με τις κάλπες: Πρώτον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψει ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, άρα χωρίς κυβέρνηση, και αυτό συνεπάγεται ενδεχομένως και μήνες πολιτικής παράλυσης. Δεύτερον το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο πολιτικής και κοινωνικής έντασης.