Πριν ανάψει η Ολυμπιακή φλόγα, η Γαλλία «καίγεται» από την πολιτική κρίση

Φόβοι για επεισόδια

Parallaxi
πριν-ανάψει-η-ολυμπιακή-φλόγα-η-γαλλία-1031667
Parallaxi

Το Παρίσι φιλοξενεί σε λίγες ημέρες τους Ολυμπιακούς Αγώνες (26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου). Πριν ανάψει όμως η ολυμπιακή φλόγα, η Γαλλία «καίγεται» από την πολιτική κρίση που πυροδότησε η αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, «ζαριά» του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τη συντριβή του στις ευρωεκλογές.

Ο Γάλλος πρόεδρος ευελπιστούσε πως ο κόσμος θα συσπειρωθεί γύρω του, τερματίζοντας την πορεία της ακροδεξιάς πως την εξουσία της Γαλλίας. Η φιλοδοξία του αποδείχθηκε καταστροφική όχι μόνο για τον ίδιο, το κόμμα του οποίου έπεσε στην τρίτη θέση, αλλά έχει βάλει ολόκληρη τη χώρα σε περιπέτειες. Στενοί συνεργάτες του επέκριναν εξ αρχής την απόφασή του, χαρακτηρίζοντας τις προσδοκίες του ως ανυπόστατες.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, όπου καταγράφηκε ένας ακόμη εκλογικός θρίαμβος της «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά, απόρησε για το τι είχε στο μυαλό του Μακρόν, χαρακτηρίζοντας την κίνησή του ως μια «εγκεφαλική παρόρμηση, εξαιρετικά επιζήμια για τη χώρα». «Δεν ήταν ούτε η σωστή ώρα ούτε ο σωστός τρόπος για προσφυγή στις κάλπες», τόνισε.

Ολυμπιακοί αγώνες σε «διασταυρούμενα πολιτικά πυρά»

Ό,τι έγινε… έγινε. Την Κυριακή, 7 Ιουλίου, μόλις 19 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού, οι Γάλλοι θα προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες για την τελική κρίση. Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών έχει εξελιχθεί σε μια μονομαχία της ακροδεξιάς και ενός αντι-ακροδεξιού ετερόκλητου μπλοκ, μιας ετερόκλητης συμμαχία μεταξύ των Μακρονιστών και του Λαϊκού Μετώπου, του συνασπισμού της κεντροαριστεράς, της αριστεράς και των οικολόγων, που έχει πλέον εξελιχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Όμως η πολιτική κρίση στη Γαλλία δεν αναμένεται να «κλείσει» μαζί με τις κάλπες: Πρώτον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψει ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, άρα χωρίς κυβέρνηση, και αυτό συνεπάγεται ενδεχομένως και μήνες πολιτικής παράλυσης. Δεύτερον το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο πολιτικής και κοινωνικής έντασης.

Πολλοί εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι πολιτικές εξελίξεις στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Μάικλ Πέιν, πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ στη ΔΟΕ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ισχυρίστηκε πως το κλίμα γύρω από την εξελισσόμενη λαμπαδηδρομία υποδηλώνει ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρόκειται να παγιδευτούν σε διασταυρούμενα πολιτικά πυρά».

Ωστόσο παραδέχτηκε πως το κλίμα αυτό θα μπορούσε να ανατραπεί εάν ένα μέρος του εκλογικού σώματος αντιδράσει στο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα σε μια νίκη της ακροδεξιάς. «Ο βασικός κίνδυνος είναι εάν τα εκλογικά αποτελέσματα οδηγήσουν σε οποιαδήποτε μορφή δημόσιας αναστάτωσης», σημείωσε ο Πέιν και πρόσθεσε: «Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι ήδη επιβαρυμένες με τους ολυμπιακούς αγώνες».

Οι υπηρεσίες ασφαλείας, συνέχισε ο Πέιν, καλούνται ήδη να διαχειριστούν μια διπλή κρίση, την κοινωνική ένταση από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας. «Πρόκειται για την πιο περίπλοκη και ευαίσθητη διεθνή κατάσταση εδώ και τρεις δεκαετίες», ανέφερε.

Οι γαλλικές αρχές έχουν… «μεγάλη εμπειρία»

Ο Τέρενς Μπέρνς, πρώην στέλεχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας. «Θα σημειώσω ευγενικά ότι οι γαλλικές αρχές έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της κοινωνικής αναστάτωσης», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η εσωτερική πολιτική αναταραχή προσθέτει πράγματι άλλη ένα πρόβλημα στον προγραμματισμό ασφαλείας των Αγώνων, αλλά αμφιβάλλω πολύ ότι είναι κάτι που κανείς δεν έχει σκεφτεί και δεν έχει προετοιμαστεί».

Επιπλέον ο Μπέρνς ισχυρίστηκε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως, θα μπορούσαν να αποδειχθούν μια ευχάριστη «απόσπαση» για τους πολίτες από την πολιτική ένταση. «Οι Αγώνες φέρνουν πάντα μια 17ήμερη “ολυμπιακή ευθυμία” στην διοργανώτρια πόλη», είπε ο Μπερνς. «Πιστεύω λοιπόν πως “ναι” οι Αγώνες θα αποδειχθούν ένας λόγος υπερηφάνειας για τη συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών», κατέληξε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα