Προκαλεί πάλι ο Νετανιάχου: Ολόκληρη η Γάζα θα περάσει υπό ισραηλινό έλεγχο
Υπό όρους ο τερματισμός του πολέμου - ΒΙΝΤΕΟ
Μήνυμα κλιμάκωσης και όχι αποκλιμάκωσης έστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας πως το Ισραήλ δεν προτίθεται να αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αντίθετα σχεδιάζει να αναλάβει πλήρη έλεγχο ασφαλείας στην περιοχή, ακόμη και μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Οι δηλώσεις του έγιναν την Τετάρτη 21 Μαΐου, την ώρα που αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για μόνιμη εκεχειρία και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών.
«Ανοικτοί σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός – Όχι σε τερματισμό του πολέμου χωρίς την εξόντωση της Χαμάς»
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε διαλλακτικός μόνο ως προς το ενδεχόμενο μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων. Παρ’ όλα αυτά, κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τερματισμό του πολέμου προϋποθέτει την πλήρη στρατιωτική ήττα της Χαμάς και την απομάκρυνση της ηγεσίας της από τη Γάζα.
«Το Ισραήλ είναι ανοικτό σε μια ευκαιρία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων», είπε, προσθέτοντας όμως πως ο πόλεμος δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ, η οποία – σύμφωνα με τον ίδιο – περνά από τον απόλυτο έλεγχο της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Ανακοίνωση για πιθανή εξόντωση του Μοχάμεντ Σινβάρ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Ισραήλ πιθανότατα σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Μοχάμεντ Σινβάρ, σε αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στη νότια Γάζα. Η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί πλήρως από ανεξάρτητες πηγές.
Οι τέσσερις βασικές προϋποθέσεις του Ισραήλ
Όπως τόνισε ο Νετανιάχου, ο τερματισμός του πολέμου θα γίνει μόνο υπό σαφείς προϋποθέσεις. Οι βασικοί όροι που έθεσε είναι οι εξής:
- Απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων.
- Κατάθεση των όπλων από τη Χαμάς.
- Εξορία της ηγεσίας της από τη Γάζα.
- Πλήρης αφοπλισμός της περιοχής, με το Ισραήλ να αναλαμβάνει τον έλεγχο της ασφάλειας.
Παράλληλα, ο Νετανιάχου ανέφερε πως όσοι Παλαιστίνιοι πολίτες θέλουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα θα μπορούν να το κάνουν, χωρίς όμως να διευκρινίσει με ποιον τρόπο και υπό ποια νομική βάση.
Ανθρωπιστική βοήθεια με ισραηλινό έλεγχο
Αναφερόμενος στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ σχεδιάζει παροχή βοήθειας σε τρεις φάσεις:
- Αποστολή βασικών ειδών πρώτης ανάγκης.
- Δημιουργία σημείων διανομής τροφίμων υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού.
- Καθιέρωση «ζώνης ασφαλείας» για αμάχους, μετά την πλήρη ανάληψη ελέγχου.
Παρά τις εξαγγελίες αυτές, διεθνείς οργανώσεις επισημαίνουν ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι απειλούνται άμεσα με λιμό, ιδίως στον νότιο τομέα της Γάζας.
Διεθνής απομόνωση και αυξανόμενη πίεση
Οι δηλώσεις Νετανιάχου έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ αυξάνονται, ιδίως μετά το περιστατικό με τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά διπλωματικής αποστολής στη Δυτική Όχθη. Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να απαιτεί λύση δύο κρατών και σταδιακή αποκλιμάκωση, αλλά η ρητορική της ισραηλινής ηγεσίας δείχνει να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.
Πηγή – ethnos
Η Γάζα εκπέμπει SOS. Άμαχοι πολίτες που πολιορκούνται από το Ισραήλ κινδυνεύουν με αφανισμό αν δεν φτάσει σύντομα σε αυτούς πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια. Τα τρόφιμα είναι είδος υπό εξαφάνιση και χιλιάδες παιδιά λιμοκτονούν.
Οι εικόνες που έρχονται από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων είναι γροθιά στο στομάχι για τη «πολιτισμένη Δύση». Εγκαταστάσεις που φιλοξενούν το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα είναι κλειστές αφού δεν υπάρχει τίποτα να διανεμηθεί στους Παλαιστίνιους.
Κουζίνες που προσφέρουν λιγοστά τρόφιμα στους πολίτες γεμίζουν ασφυκτικά. Παιδιά, γυναίκες στήνονται στις ουρές κρατώντας δοχεία που θέλουν να γεμίσουν με τρόφιμα. Δεν τα καταφέρνουν αφού οι μερίδες που διανέμονται είναι πενιχρές.
Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, μίλησε στην εκπομπή Today’s του BBC στο Radio 4 για την περιορισμένη βοήθεια που αφήνει το Ισραήλ να εισέλθει στη Γάζα.
Ο Φλέτσερ δήλωσε ότι 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν σε 48 ώρες, αν η βοήθεια δεν φτάσει εγκαίρως. «Θέλω να σώσουμε όσα περισσότερα από αυτά τα 14.000 μωρά μπορούμε μέσα στις επόμενες 48 ώρες», δήλωσε στο BBC.
Ερωτηθείς πώς τα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν σε αυτόν τον αριθμό, απάντησε: «Έχουμε ισχυρές ομάδες επί τόπου – και φυσικά πολλοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί… έχουμε ακόμα πολλούς ανθρώπους επί τόπου – είναι στα ιατρικά κέντρα, είναι στα σχολεία… προσπαθούν να εκτιμήσουν τις ανάγκες».