Πρωτόγνωρες ναυτικές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και δέκα χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας
Άρχισαν σήμερα μεσούσης της εντεινόμενης μάχης εξουσίας στην περιοχή μεταξύ των Αμερικανών και των Κινέζων.
Πρωτόγνωρες ναυτικές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και δέκα χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας άρχισαν σήμερα μεσούσης της εντεινόμενης μάχης εξουσίας στην περιοχή μεταξύ των Αμερικανών και των Κινέζων.
Οκτώ πολεμικά πλοία, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη και περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες αναμένεται να λάβουν μέρος στις κοινές αυτές ασκήσεις που άρχισαν από ναυτική βάση νοτίως του παραθαλάσσιου θέρετρου Πατάγια.
Οι ασκήσεις αναμένεται να διεξαχθούν πέντε ημέρες κυρίως “μέσα στον Κόλπο της Ταϊλάνδης και στη Νότια Σινική Θάλασσα”, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μπανγκόκ.
Τον Αύγουστο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο μετείχε σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής με τα 10 κράτη-μέλη της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), προκειμένου να προωθήσει τη στρατηγική για την περιοχή του “Ινδο-Ειρηνικού” του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η τελευταία έχει στόχο κυρίως να αμφισβητήσει την Κίνα την ώρα που οι εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου γνωρίζει νέα κλιμάκωση.
Οι δύο οικονομικές δυνάμεις είναι επίσης στα μαχαίρια για τη Νότια Σινική Θάλασσα, νερά πλούσια σε πόρους που διεκδικεί σχεδόν στο σύνολό τους το Πεκίνο αλλά και γειτονικές χώρες, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, ή ακόμη το Σουλτανάτο του Μπρουνέι.
Ο ασιατικός γίγαντας στηρίζει τις αξιώσεις του για κυριαρχία σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή, ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, ενισχύοντας τεχνητά και με μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις νησάκια που ελέγχει.
Η Ουάσινγκτον θεωρεί τις ενέργειες αυτές απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή. Και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διευθύνει τακτικά επιχειρήσεις που ονομάζει “ελευθερία της ναυσιπλοΐας” προκειμένου να αντιταχθεί στο Πεκίνο.
Οι ασκήσεις που άρχισαν σήμερα θα μας επιτρέψουν να “εργαστούμε μαζί σε κοινές προτεραιότητες που αφορούν τη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή”, δήλωσε ο αντιναύαρχος Φιλ Σόγερ, διοικητής του 7ου Αμερικανικού Στόλου.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Μιανμάρ μετέχει στις ασκήσεις παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε στρατιωτικούς αξιωματούχους για την “εθνοκάθαρση” των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.
Πηγή: ΑΠΕ