“Όχι” διά νόμου λέει στη γρήγορη μόδα η Γαλλία

Η νίκη της βιώσιμης μόδας

Parallaxi
όχι-διά-νόμου-λέει-στη-γρήγορη-μόδα-868002
Parallaxi

Η Γαλλία επεξεργάζεται νόμο για τον περιορισμό της γρήγορης μόδας. Ειδικοί του κλάδου αλλά και ακτιβιστές για το περιβάλλον χαιρετίζουν την κίνηση. Άλλοι πάλι είναι σκεπτικοί.

Η Γαλλία επεξεργάζεται νόμο για τον περιορισμό της γρήγορης μόδας. Ειδικοί του κλάδου αλλά και ακτιβιστές για το περιβάλλον χαιρετίζουν την κίνηση. Είναι σπάνιο αυτές τις μέρες να επικρατεί ομοφωνία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Παρόλα αυτά, όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες στήριξαν τον νόμο για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κλωστοϋφαντουργία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κριστόφ Μπεσί έκανε λόγο για ένα “σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, που καθιστά τη Γαλλία την πρώτη χώρα στον κόσμο που περιορίζει με νόμο τις υπερβολές της γρήγορης μόδας”. Ο νόμος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες, ωστόσο οι ειδικοί στον χώρο και ακτιβιστές για το περιβάλλον ήδη πανηγυρίζουν.

Οι νέοι κανονισμοί θα επηρεάσουν τις εταιρείες μόδας, που διαθέτουν καθημερινά στην αγορά έναν ορισμένο ελάχιστο αριθμό προϊόντων. Το όριο αυτό θα καθοριστεί αργότερα με ειδικές διατάξεις και αφορά κυρίως κολοσσούς της γρήγορης μόδας, όπως είναι η παραγωγός εταιρεία Shein ή η πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων Temu με έδρα την Κίνα. Στο μέλλον οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να δημοσιοποιούν με σαφήνεια τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μόδας στους ιστοτόπους τους και να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να προχωρούν σε ανακύκλωση των ρούχων τους. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλούνται με πρόστιμα έως και 15.000 ευρώ.

Η νίκη της βιώσιμης μόδας

Η Γιούλια Φορ, σχεδιάστρια μόδας και συμπρόεδρος του κινήματος En Mode Climat, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 600 εταιρείες που παράγουν βιώσιμη μόδα, μιλώντας στην DW κάνει λόγο για μια σημαντική νίκη. “Η γρήγορη μόδα είναι μια καταστροφή από οικολογική, κοινωνική και οικονομική άποψη και ισοπεδώνει τα πάντα σαν οδοστρωτήρας”, τονίζει.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά. Ο Φιλίπ Μοατί είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Paris Cité και ιδρυτής του Ινστιτούτου Ερευνών Αγοράς ObSoCo με έδρα το Παρίσι και είναι μάλλον επιφυλακτικός με τον νόμο, διότι πιστεύει ότι αυτός μπορεί να στιγματίζει καταναλωτές αυτής της μόδας, που προέρχονται από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. “Το να είναι σε θέση να μπορούν να αγοράσουν κάτι τους κάνει να αισθάνονται ότι ανήκουν στην κοινωνία” λέει, και επισημαίνει πως κατά τη γνώμη του αυτή η αποκαλούμενη γρήγορη μόδα αντιπροσωπεύει περίπου μόνο το 3% της αγοράς μόδας στη Γαλλία, χωρίς όμως να διαθέτει ακριβή στοιχεία. Η DW απευθύνθηκε στις εταιρείες Shein, Temu,  Zara και H&M για να τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα, αλλά δεν θέλησαν να πάρουν θέση.

Η Γαλλία πρωτοπόρος στην Ευρώπη

Ο Ζιλντά Μινβιέγ είναι διευθυντής του οικονομικού παρατηρητηρίου της σχολής μόδας Institut Français de la Mode στο Παρίσι και μιλώντας για τον νόμο κάνει λόγο για αχαρτογράφητα νερά.

Είναι ενδιαφέρον πάντως πως σχεδόν όλοι οι βουλευτές τάσσονται υπέρ του κειμένου. Ο ειδικός στον τομέα της μόδας αναφέρει πως ο νέος νόμος αποτελεί αντίδραση στη βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας της έτοιμης ένδυσης από το 2022. Πολλές εταιρείες έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης. “Η γρήγορη μόδα έχει επιδεινώσει την κρίση και έχει εντείνει περαιτέρω τον ανταγωνισμό”, λέει ο Ζιλντά Μινβιέγ. Το θέμα όμως όπως επισημαίνει είναι ότι δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, αν και πρωτοπόρο στον τομέα της μόδας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Άλλοι πάλι ζητούν τον σεβασμό της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και κάθε πολίτης να αγοράζει λίγα μόνο απαραίτητα ρούχα τον χρόνο, και όχι σωρεία ειδών.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα