Reuters: Κατάρριψη αεροσκάφους του Πριγκόζιν – Οι ΗΠΑ βλέπουν “ένοχο” ρωσικό πύραυλο
Η διαφορετική θεωρία της Wall Street Journal
Μία σειρά από θεωρίες και σενάρια έχουν στο «μικροσκόπιό» τους οι ΗΠΑ σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το ενδεχόμενο κατάρριψης του αεροσκάφους από πύραυλο εδάφους – αέρος, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters σήμερα, Πέμπτη (24/8).
Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές αεροπορικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Πριγκόζιν, το δεξί του χέρι Ντμίτρι Ούτκιν και άλλα οκτώ άτομα επέβαιναν στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη χωρίς επιζώντες βόρεια της Μόσχας χθες, Τετάρτη.
Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι πιθανότατα επρόκειτο για πύραυλο εδάφους-αέρος που προερχόταν από το εσωτερικό της Ρωσίας.
Βίντεο από την πτώση του αεροσκάφους του αφεντικού της Wagner, Γεβγκένι ΠΡιγκόζιν pic.twitter.com/9fVFq7mMeY
— iEidiseis.gr (@iEidiseisGR) August 23, 2023
Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι πληροφορίες ήταν ακόμη προκαταρκτικές και υπό εξέταση, και δεν απέκλεισαν μια αλλαγή στην αξιολόγηση.
Από την πλευρά της, η ΡΩΣΙΑ παρέθεσε σήμερα μια διαφορετική θεωρία: Ότι μια βόμβα στο αεροσκάφος ή κάποια άλλη δολιοφθορά προκάλεσε τη συντριβή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν ανταγωνιστικές, ακόμη και αντιφατικές, απόψεις και πληροφορίες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά τα μεγάλα διεθνή γεγονότα.
Ένας τρίτος αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι υπάρχουν πολλές θεωρίες και δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα.
Συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε το αφεντικό της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν. pic.twitter.com/DaFvNE7g7a
— iEidiseis.gr (@iEidiseisGR) August 23, 2023
Το αεροσκάφος τύπου Embraer που συνετρίβη στη Ρωσία είχε καταγράψει μόνο ένα ατύχημα σε περισσότερα από 20 χρόνια υπηρεσίας και αυτό δεν σχετιζόταν με μηχανική βλάβη.
Ο Πριγκόζιν και μια ρωσική εταιρεία που ήλεγχε, κατηγορήθηκαν το 2018 ότι χρηματοδότησαν μια επιχείρηση προπαγάνδας για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016 για να την επηρεάσουν υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ και να απαξιώσουν την αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον.
Πρώτη δήλωση Πούτιν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του Πριγκόζιν Σήμερα, Πέμπτη ο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην πρώτη του δήλωση μετά το χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία.
Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή, ο Πούτιν είπε είναι απαραίτητο να περιμένουμε τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας, τα οποία «θα πάρουν καιρό», όπως είπε.
Στη συνέχεια, ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στον Πριγκόζιν χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν «δύσκολο άνθρωπο» αλλά «ταλαντούχο επιχειρηματία».
«Από όσο γνωρίζω, ο Πριγκόζιν μόλις χθες επέστρεψε από την Αφρική. Συνάντησε ορισμένα επίσημα πρόσωπα εκεί», είπε ο Πούτιν.
«Γνωρίζω τον Πριγκόζιν εδώ και πολύ καιρό, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», είπε ο ρώσος πρόεδρος για τον άνθρωπο που κάποτε ήταν γνωστός ως ο «σεφ του Πούτιν», λόγω των προσοδοφόρων συμβολαίων που είχε για να προμηθεύει φαγητό στο Κρεμλίνο.
Σε μια προφανή αναφορά στην ανταρσία της Wagner τον περασμένο Ιούνιο, ο Πούτιν είπε: «Ήταν ένα άτομο με περίπλοκη μοίρα, έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή, αλλά επίσης προσπάθησε να επιτύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα – τόσο για τον εαυτό του όσο και για τον κοινό σκοπό, όπως αυτούς τους τελευταίους μήνες».
Ενώ την απεικονίζει ως μια καθαρά ιδιωτική εμπορική επιχείρηση, το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε την ομάδα Wagner για να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή στην ήπειρο, σε ανταγωνισμό με δυτικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το πρώτο σχόλιο του Μπάιντεν για τον θάνατο του Πριγκόζιν
Η συντριβή σημειώθηκε δύο μήνες μετά την ημέρα που ο Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι της Wagner οργάνωσαν μια ανταρσία κατά την οποία πήραν τον έλεγχο μιας νότιας ρωσικής πόλης και ξεκίνησαν πορεία προς τη Μόσχα, καταρρίπτοντας ορισμένα αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και σκοτώνοντας τους πιλότους τους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Τετάρτη ότι δεν εκπλήσσεται από τις αναφορές ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στη Ρωσία πίσω από τα οποία να μην κρύβεται ο Πούτιν».
Ποιος είναι ο ΠριγκόζινWAGN
Γεννημένος στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, στη Σοβιετική Ένωση το 1961, ο Πριγκόζιν πέρασε μέρος της πρώιμης ζωής του στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για ληστεία και απάτη.
Αφού απελευθερώθηκε από τη φυλακή το 1990 μετά από εννέα χρόνια κράτησης, ο Πριγκόζιν άρχισε να πουλάει χοτ ντογκ στις υπαίθριες αγορές της γενέτειράς του. Είπε στους New York Times το 2018: «Tα ρούβλια συσσωρεύονταν γρηγορότερα από ό, τι μπορούσε να τα μετρήσει η μητέρα του». Και καθώς η Σοβιετική Ένωση έπεσε, ο Πριγκόζιν δημιούργησε αρκετές επιχειρήσεις.
Μετά την ενασχόλησή του με μια επιχείρηση παντοπωλείου και στη συνέχεια με μια επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών, ο Πριγκόζιν αργότερα έγινε εστιάτορας. Μετά την επιτυχία πολλών καταστημάτων, ο Πριγκόζιν άρχισε να κερδίζει προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας του Κρεμλίνου με την ελίτ της Ρωσίας.
Αυτό τον ώθησε στο προσκήνιο της ρωσικής πολιτικής και σηματοδότησε τις αυξανόμενες φιλοδοξίες του.
Τελικά ήρθε κοντά με τον ίδιο τον Πούτιν και θεωρείται ότι έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια σε κυβερνητικές συμβάσεις σίτισης μαθητών και κυβερνητικών εργαζομένων.
Αυτά τα συμβόλαια, μερικά από τα οποία αργότερα ενεπλάκησαν στο στρατό, πιστεύεται ότι τον οδήγησαν να ξεκινήσει την ομάδα μισθοφόρων Wagner, αν και οι πληροφορίες για την ακριβή προέλευσή της είναι σπάνιες.
Ένα σενάριο θέλει την ομάδα Βάγκνερ να ίδρυσε ο Ντμίτρι Ούτκιν, το δεξί χέρι του Πριγκόζιν, – ο οποίος λογίστηκε επίσης νεκρός στο δυστύχημα – και εμφανιζόταν ως «μπροστινός» του ηγέτη της Βάγκνερ.
Τι θα απογίνει η Βάγκνερ;
Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι τι θα γίνει η παραστρατιωτική μισθοφορική ομάδα της Βάγκνερ.
Σε ανάλυσή του o Guardian γράφει πως αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι τωρα είναι ότι η ομάδα Βάγκνερ όπως είχε συσταθεί κάποτε, δεν υπάρχει πια.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, εκατοντάδες μαχητές Βάγκνερ που είχαν εξοριστεί σε βάσεις στη Λευκορωσία είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα, ορισμένοι δυσαρεστημένοι με τα χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών σε αυτήν τη χώρα, άλλοι μετακομίζοντας για να εργαστούν στη δυτική Αφρική. Η δύναμη εκεί μειώθηκε σε αριθμούς από πάνω από 5.000 κατά περίπου ένα τέταρτο.
Στην ίδια τη Ρωσία, οι επιχειρήσεις της Βάγκνερ βρίσκονταν σε παύση τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς φαινόταν ότι ο Πριγκόζιν και οι σύμμαχοί του έψαχναν για έναν νέο ρόλο στη σκιά της δυσαρέσκειας του Πούτιν.
Και με την ομάδα Βάγκνερ εκτός Ουκρανίας αφού ανέπτυξε τα μαχητικά της στη μάχη για το Μπαχμούτ, ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν μπορεί να συνεχίσει με οποιαδήποτε βιώσιμη μορφή στα αφρικανικά κράτη όπου δραστηριοποιήθηκε.
Αν και τα ονόματα είχαν αναφερθεί εικαστικά ως πιθανοί αντικαταστάτες του Prigozhin, ο οποίος θα συναντούσε την έγκριση του Κρεμλίνου, αν κάποιος από αυτούς θα είναι σε θέση να τον αντικαταστήσει δεν είναι σίγουρο.
Μεγάλο μέρος της αφρικανικής αυτοκρατορίας της Βάγκνερ, που συνδυάζει επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, θολά εμπορικά συμφέροντα και μισθοφορική εργασία, βασίστηκε στις αδίστακτες διασυνδέσεις που είχαν σφυρηλατήσει ο Πριγκόζιν και οι στενοί του συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχαν προτάσεις, για παράδειγμα, ότι η Βάγκνερ ήρθε να βοηθήσει τη στρατιωτική χούντα στο Μάλι, μια κίνηση που συνέβαλε στην απόφαση της Γαλλίας να τερματίσει μια σχεδόν δεκαετή στρατιωτική επιχείρηση εκεί.
Και ενώ το Κρεμλίνο πρόσφατα φλερτάρει πιο άμεσα τους στρατιωτικούς ηγέτες των χωρών στο ίδιο το Σαχέλ, ο Πριγκόζιν ανέπτυξε επιμελώς προσωπικές σχέσεις με πολέμαρχους, στρατιωτικούς πραξικοπηματίες και διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Όπως πρότεινε προληπτικά ο πρώην αντιστρατάρχης αεροπορίας Sean Bell, τώρα στρατιωτικός αναλυτής, στις ειδήσεις του Sky News τον Ιούνιο στον απόηχο της πορείας του Wagner στη Μόσχα, χωρίς τον Prigozhin, η Βάγκνερ δεν είναι πλέον τίποτα.
«Αν η ομάδα Wagner είναι ο Yevgeny Prigozhin, τότε είναι δύσκολο να δούμε πώς θα επιβιώσει. Είναι το τέλος της όπως την γνωρίσαμε».