Διεθνή

Ρολόι της Αποκάλυψης: Πώς φτάσαμε από τα 7 λεπτά στα 90” πριν το «τέλος»

Τι είναι τέλος πάντων αυτό το Ρολόι της Αποκάλυψης που μιλάνε όλοι και πόσο πρέπει να το παίρνουμε στα σοβαρά;

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ρολόι-της-αποκάλυψης-πώς-φτάσαμε-από-τ-965061
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

«Αν το τέλος έχει ώρα ακριβώς, είμαστε στο παρά πέντε καρδιά μου» τραγούδησε κάποτε ο Πασχάλης Τερζής και αν είχαν χιούμορ τα μέλη του Bulletin of the Atomic Scientists θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το στίχο για να μας δώσουν να καταλάβουμε πόσο κοντά είμαστε τελικά στο «τέλος».

Και να μάθουμε κιόλας ποιο είναι αυτό το «τέλος» και τι μας περιμένει εάν οι δείκτες του Ρολογιού της Αποκάλυψης δείξουν μεσάνυχτα, με τον πλανήτη να βρίσκεται 90… δευτερόλεπτα πριν να συμβεί αυτό.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Ρολόι της Αποκάλυψης είναι σύμφωνα με τα μέλη του Bulletin of the Atomic Scientists ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα μιας ανθρωπογενούς παγκόσμιας καταστροφής.

Ξεκίνησε να… χτυπά το 1947 και κάθε Γενάρη, σύμφωνα με τη γνώμη του Bulletin of the Atomic Scientists, μας δείχνει σε λεπτά ή δευτερόλεπτα πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια καταστροφή.

Το «Μεσάνυχτα» έχει ένα βαθύτερο νόημα πέρα από τη συνεχή απειλή πολέμου. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που λαμβάνονται υπόψη όταν οι επιστήμονες από το Bulletin of the Atomic Scientists αποφασίζουν τι σημαίνουν πραγματικά τα Μεσάνυχτα και η «παγκόσμια καταστροφή» σε μια συγκεκριμένη χρονιά. Μπορεί να περιλαμβάνουν «πολιτική, ενέργεια, όπλα, διπλωματία και επιστήμη του κλίματος».

Πιθανές πηγές απειλής περιλαμβάνουν πυρηνικές απειλές, κλιματική αλλαγή, βιοτρομοκρατία και τεχνητή νοημοσύνη. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κρίνουν τα Μεσάνυχτα συζητώντας πόσο κοντά πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα είναι το τέλος του πολιτισμού. Το 1947, στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου, το Ρολόι ξεκίνησε από επτά λεπτά έως τα μεσάνυχτα.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η προέλευση του ρολογιού της Αποκάλυψης μπορεί να εντοπιστεί στη διεθνή ομάδα ερευνητών που ονομάζεται ατομικοί επιστήμονες του Σικάγο, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Μανχάταν.

Μετά τους ατομικούς βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, άρχισαν να δημοσιεύουν ένα μιμογραφημένο ενημερωτικό δελτίο και στη συνέχεια το περιοδικό Bulletin of the Atomic Scientists, το οποίο, από την έναρξή του, απεικόνιζε το Ρολόι σε κάθε εξώφυλλο. Το ρολόι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1947, όταν ο συνιδρυτής του Bulletin, Χάιμαν Γκόλντσμπιθ, ζήτησε από την καλλιτέχνη Μάρτιλ Λάνγκσντορφ (σύζυγο του ερευνητικού συνεργάτη του προγράμματος Μανχάταν και υπογράφοντα την αίτηση Σίλαρντ Αλεξάντερ Λάνγκσντορφ) να σχεδιάσει ένα εξώφυλλο για το τεύχος του περιοδικού Ιουνίου 1947.

Η Λάνγκσντορφ επέλεξε ένα ρολόι για να αντικατοπτρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος: σαν αντίστροφη μέτρηση, το Ρολόι υποδηλώνει ότι η καταστροφή θα συμβεί φυσικά, εκτός εάν κάποιος αναλάβει δράση για να τη σταματήσει.

Τον Ιανουάριο του 2007, ο σχεδιαστής Μάικλ Μπιέρουτ, ο οποίος ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του Bulletin επανασχεδίασε το ρολόι της Αποκάλυψης για να του δώσει μια πιο μοντέρνα αίσθηση. Το 2009, το Bulletin σταμάτησε την έντυπη έκδοσή του και έγινε μία από τις πρώτες έντυπες εκδόσεις στις ΗΠΑ που έγινε εξ ολοκλήρου ψηφιακή. Το Ρολόι βρίσκεται πλέον ως μέρος του λογότυπου στον ιστότοπο του Bulletin. Πληροφορίες σχετικά με το Συμπόσιο του Ρολογιού της Αποκάλυψης, ένα χρονοδιάγραμμα των ρυθμίσεων του Ρολογιού και εκπομπές πολυμέσων για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ρολογιού υπάρχουν στον ιστότοπο του Bulletin.

Από τα 7 λεπτά στα 90” πριν το τέλος

1947: 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα

1949: 3 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Δοκιμή από την ΕΣΣΔ της πρώτης ατομικής βόμβας)

1953: 2 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Δοκιμή από ΗΠΑ και ΕΣΣΔ της πρώτης βόμβας υδρογόνου)

1960: 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Αποφεύχθηκε η άμεση σύγκρουση ΗΠΑ – ΕΣΣΔ)

1963: 12 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (ΗΠΑ και ΕΣΣΔ υπογράφουν τη συνθήκη μερικής απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών)

1968: 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο Βιετνάμ, Ινδο-πακιστανικός πόλεμος, Πόλεμος Έξι Ημερών)

1969: 10 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Εκτός από Ινδία, Ισραήλ, Πακιστάν όλες οι χώρες υπογράφουν τη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων)

1972: 12 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Η ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν την πρώτη συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων (SALT I) και τη συνθήκη κατά των βαλλιστικών πυραύλων)

1974: 9 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Η Ινδία δοκιμάζει ατομική βόμβα και οι συζητήσεις για τη SALT II καθυστερούν. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση δοκιμάζουν πυραύλους με πολλαπλές κεφαλές)

1980: 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Δεν προβλέπονται νέες συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΣΣΔ καθώς αρχίζει ο Σοβιετικός πόλεμος στο Αφγανιστάν. Έτσι, η Γερουσία των ΗΠΑ αρνείται να επικυρώσει την SALT II)

1981: 4 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Σκληραίνει η στάση των ΗΠΑ για τα πυρηνικά, ενώ η χώρα αποσύρεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Ο Ρήγκαν δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει ο Ψυχρός Πόλεμος είναι να κερδηθεί. ΗΠΑ και ΕΣΣΔ τοποθετούν στην Ευρώπη πυρηνικές κεφαλές. Την ίδια ώρα υπάρχει ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ, πυρηνικές δοκιμές στην Κίνα, στρατιωτικός νόμος στην Πολωνία, απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική)

1984: 3 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΣΣΔ, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν εντείνουν τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Σοβιετική Ένωση και οι σύμμαχοί της (με την εξαίρεση της Ρουμανίας) μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του στο Λος Άντζελες, ως απάντηση στο μποϊκοτάζ των ΗΠΑ το 1980)

1987: 6 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας)

1990: 10 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και του Σιδηρού Παραπετάσματος, μαζί με την επανένωση της Γερμανίας, σημαίνουν ότι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πλησιάζει)

1991: 17 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Η ΕΣΣΔ διαλύεται, ενώ έχει υπογράψει με ΗΠΑ την πρώτη συνθήκη μείωσης των στρατηγικών όπλων. Το μέγιστο που έχει βρεθεί από τα μεσάνυχτα το ρολόι)

1995: 14 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Ανησυχία για αύξηση πυρηνικών όπλων)

1998: 9 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Ινδία, Πακιστάν δοκιμάζουν πυρηνικά όπλα. ΗΠΑ και Ρωσία δεν τα μειώνουν)

2002: 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Μικρή πρόοδος στον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό, οι ΗΠΑ απορρίπτουν σειρά συνθήκων ελέγχου όπλων)

2007: 5 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει πυρηνικό όπλο. Αποτυχία ελέγχου πυρηνικών όπλων σε ΗΠΑ, Ρωσία. Στο κάδρο μπαίνει και η κλιματική αλλαγή)

2010: 6 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Παγκόσμια συνεργασία για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και περιορισμού της κλιματικής αλλαγής)

2012: 5 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Απουσία παγκόσμιας πολιτικής δράσης για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, πυρηνικών οπλοστασίων, η πιθανότητα πυρηνικού πολέμου σε περιφερειακό επίπεδο και η ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας)

2015: 3 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη παγκόσμιας πολιτικής δράσης και εκσυγχρονισμός των πυρηνικών όπλων σε ΗΠΑ και Ρωσία, και το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων)

2017: 2,5 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η απειλή εξοπλιστικού αγώνα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και η εκφρασμένη δυσπιστία ως προς την κλιματική αλλαγή από την κυβέρνηση Τραμπ)

2018: 2 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Αποτυχία των παγκόσμιων ηγετών να αντιμετωπίσουν την πυρηνική απειλή και την κλιματική αλλαγή)

2020: 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα (Αποτυχία των παγκόσμιων ηγετών να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή πυρηνικού πόλεμου, όπως με τη λήξη της συμφωνίας για τα ενδιάμεσα πυρηνικά όπλα καθώς και η αυξημένη ένταση ΗΠΑ και Ιράν, μαζί με παραμέληση της κλιματικής αλλαγής)

2023: 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα (Κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξημένου κινδύνου πυρηνικής κλιμάκωσης)

Γιατί φτάσαμε 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα

Ο νέος χρόνος του Ρολογιού επηρεάστηκε επίσης από τις συνεχιζόμενες απειλές που δημιουργούνται από την κλιματική κρίση και την κατάρρευση των παγκόσμιων κανόνων και θεσμών που απαιτούνται για τον μετριασμό των κινδύνων που συνδέονται με την εξέλιξη των τεχνολογιών και τις βιολογικές απειλές, όπως ο κορονοϊός.

Η Rachel Bronson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Bulletin of the Atomic Scientists, δήλωσε: «Ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς κινδύνου και ο χρόνος του ρολογιού της Ημέρας της Κρίσεως αντικατοπτρίζει αυτή την πραγματικότητα. Τα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα είναι η εγγύτερη απόσταση προς τα μεσάνυχτα που έχει ποτέ γίνει, και είναι μια απόφαση που οι ειδικοί μας δεν παίρνουν ελαφρά τη καρδία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ και η Ουκρανία διαθέτουν πληθώρα διαύλων διαλόγου- καλούμε τους ηγέτες να διερευνήσουν όλους αυτούς στο έπακρο για να γυρίσουν πίσω το Ρολόι».

Οι επιστήμονες του The Bulletin of Atomic Scientists περιγράφουν λεπτομερώς άλλες απειλές και πολλαπλασιαστές απειλών πέρα από τους πιο άμεσους κινδύνους που σχετίζονται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας:

Πυρηνικά όπλα

  • Η τελευταία εναπομείνασα συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η New START, βρίσκεται σε κίνδυνο. Εάν τα δύο μέρη δεν επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις και δεν βρουν μια βάση για περαιτέρω μειώσεις, η συνθήκη θα λήξει τον Φεβρουάριο του 2026. Αυτό θα καταργήσει τις αμοιβαίες επιθεωρήσεις, θα εμβαθύνει τη δυσπιστία, θα ωθήσει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών και θα αυξήσει την πιθανότητα μιας πυρηνικής ανταλλαγής.
  • Η σημαντική επέκταση των πυρηνικών δυνατοτήτων της Κίνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένης της συνεπούς άρνησής της να εξετάσει μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το Πεκίνο μπορεί να πενταπλασιάσει το οπλοστάσιό του μέχρι το 2035 και θα μπορούσε σύντομα να ανταγωνιστεί τις πυρηνικές δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη σταθερότητα.
  • Η Βόρεια Κορέα έχει εντείνει σημαντικά τις δοκιμές πυραύλων ενδιάμεσου και μεγαλύτερου βεληνεκούς. Στα τέλη Μαρτίου, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε με επιτυχία διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο για πρώτη φορά από το 2017. Τους επόμενους μήνες, εκτόξευσε επίσης πολυάριθμους άλλους βαλλιστικούς πυραύλους, οι περισσότεροι μικρού βεληνεκούς. Ίσως το πιο ανησυχητικό, στις 4 Οκτωβρίου, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς πάνω από την Ιαπωνία. Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την έβδομη δοκιμή πυρηνικού όπλου.
  • Το Ιράν συνεχίζει να αυξάνει την ικανότητά του για εμπλουτισμό ουρανίου, αν και υπό διεθνείς διασφαλίσεις εκτός των ορίων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης που κάποτε το περιόριζε. Αυτό τοποθετεί το Ιράν πιο κοντά στην ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων, εάν αποφασίσει να περάσει αυτό το κατώφλι. Η επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία θα μείωνε τους κινδύνους και θα παρείχε μια πορεία προς τα εμπρός, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και άλλες χώρες έχουν καταβάλει εύλογες προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας. Αλλά η αστάθεια στο Ιράν και η υποστήριξη της Τεχεράνης στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα περιπλέξουν τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις για να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα.
  • Η Ινδία συνεχίζει να εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο που αποτελείται από περίπου 160 πυρηνικές κεφαλές, με νέα συστήματα εκτόξευσης που βρίσκονται τώρα υπό ανάπτυξη για να συμπληρώσουν ή να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα αεροσκάφη με πυρηνικές ικανότητες, τα χερσαία συστήματα εκτόξευσης και τα θαλάσσια συστήματα. Το Πακιστάν διαθέτει οπλοστάσιο παρόμοιου μεγέθους και συνεχίζει να επεκτείνει τις πυρηνικές κεφαλές, τα συστήματα παράδοσης και την παραγωγή σχάσιμου υλικού.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν τώρα ολοκληρωμένα προγράμματα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων, θέτοντας το τραπέζι για μια νέα επικίνδυνη «τρίτη πυρηνική εποχή» ανταγωνισμού. Οι μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με την κούρσα εξοπλισμών στη Νότια Ασία και την κούρσα πυραυλικών εξοπλισμών στη Βορειοανατολική Ασία συμπληρώνουν μια ζοφερή εικόνα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Κλιματική κρίση

  • Οι επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας δεν περιορίζονται στην αύξηση του πυρηνικού κινδύνου– υπονομεύουν επίσης τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι χώρες που εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες και τους προμηθευτές τους, οδηγώντας σε εκτεταμένες επενδύσεις σε φυσικό αέριο ακριβώς όταν οι επενδύσεις αυτές θα έπρεπε να έχουν συρρικνωθεί.
  • Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, αφού ανέκαμψαν από την οικονομική ύφεση του COVID σε υψηλό όλων των εποχών το 2021, συνέχισαν να αυξάνονται το 2022 και σημείωσαν άλλο ένα υψηλό ρεκόρ. Η μείωση των κινεζικών εκπομπών επισκιάστηκε από την αύξηση στις ΗΠΑ, την Ινδία και αλλού.
  • Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όχι μόνο συνέχισαν να ταλαιπωρούν διάφορα μέρη του πλανήτη, αλλά ήταν πιο εμφανώς αποδιδόμενα στην κλιματική αλλαγή. Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής αντιμετώπισαν πλημμύρες που ήταν από τις πιο θανατηφόρες στην ιστορία τους, λόγω μιας βροχόπτωσης που εκτιμήθηκε ότι είναι 80 φορές πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι ακραίες θερμοκρασίες στην Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Κίνα και άλλες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου το περασμένο καλοκαίρι οδήγησαν σε έλλειψη νερού και σε συνθήκες ξηρασίας του εδάφους που με τη σειρά τους οδήγησαν σε κακές σοδειές, υπονομεύοντας περαιτέρω την επισιτιστική ασφάλεια σε μια εποχή που η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων. Το Πακιστάν αντιμετώπισε έντονες πλημμύρες εξαιτίας ενός «μουσώνα με στεροειδή» που πλημμύρισε το ένα τρίτο της χώρας, επηρεάζοντας άμεσα 33 εκατομμύρια ανθρώπους και εξαπολύοντας αλυσιδωτές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης αποτυχίας των καλλιεργειών, μιας επιδημίας ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό και της καταστροφής υποδομών, σπιτιών, ζώων και μέσων διαβίωσης.

Βιολογικές απειλές

  • Καταστροφικά γεγονότα όπως η πανδημία COVID-19 δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν σπάνια γεγονότα που συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα. Ο συνολικός αριθμός και η ποικιλομορφία των κρουσμάτων λοιμωδών νόσων έχει αυξηθεί σημαντικά από το 1980, με περισσότερες από τις μισές να οφείλονται σε ζωονόσους (δηλαδή νόσους που προέρχονται από ζώα και μεταδίδονται στον άνθρωπο). Ως εκ τούτου, οι ζωονόσοι θέτουν τον ανθρώπινο πληθυσμό σε σημαντικό κίνδυνο για πανδημίες. Υπάρχει τεράστια, μη χαρακτηρισμένη ποικιλομορφία εντός των 26 οικογενειών ιών και των πολλών φυλών βακτηρίων και άλλων μικροβίων που είναι γνωστό ότι μολύνουν τον άνθρωπο. Η ικανότητα του κόσμου να προβλέψει ποιοι από αυτούς τους ιούς και τα μικρόβια είναι πιθανότερο να προκαλέσουν ανθρώπινη ασθένεια είναι θλιβερά ανεπαρκής.
  • Τα εργαστηριακά ατυχήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν συχνά. Οι ευκαιρίες για ανθρώπινα λάθη, η περιορισμένη κατανόηση των χαρακτηριστικών των νέων ασθενειών, η έλλειψη γνώσης των τοπικών κυβερνήσεων σχετικά με τους τύπους έρευνας που λαμβάνουν χώρα στα εργαστήρια της δικαιοδοσίας τους και η σύγχυση σχετικά με τις απαιτήσεις ασφάλειας των εργαστηρίων αποτελούν πρόκληση για τα τρέχοντα προγράμματα βιοασφάλειας των εργαστηρίων. Είναι επίσης ευκολότερο από ποτέ να αποκτήσει και να τροποποιήσει κανείς παθογόνους μικροοργανισμούς, αυξάνοντας τις πιθανότητες πανδημιών που προκαλούνται από ατυχήματα σε εργαστήρια.
  • Τα πρόσφατα γεγονότα -συμπεριλαμβανομένης ιδίως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων προσπαθειών παραπληροφόρησης όσον αφορά τα βιολογικά όπλα- έχουν αλλάξει το τοπίο των βιολογικών απειλών. Ο κίνδυνος να εμπλακεί η Ρωσία σε βιολογικό πόλεμο αυξάνεται καθώς οι συνθήκες στην Ουκρανία γίνονται πιο χαοτικές, αποδυναμώνοντας τους κανόνες του πολέμου. Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θέτει πολλές δυνητικά υπαρξιακές απειλές για την ανθρωπότητα- μία από αυτές είναι η βιολογική.

Παραπληροφόρηση και τεχνολογία

  • Στο μέτωπο της παραπληροφόρησης, υπήρξαν κάποια καλά νέα: Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεπέρασε μια ιστορική πρόκληση από την ακροδεξιά υποψήφια της χώρας του Μαρίν Λεπέν. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε τις προσπάθειές της να αυξήσει τον ρόλο των επιστημόνων στην ενημέρωση της δημόσιας πολιτικής.
  • Από την άλλη πλευρά, η παραπληροφόρηση με τη βοήθεια του κυβερνοχώρου συνεχίζεται αμείωτη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πολιτική αντίθεση σε ένα «Συμβούλιο διακυβέρνησης της παραπληροφόρησης» που πρότεινε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στηρίχθηκε στην εσκεμμένη παραποίηση και στην πολιτική της προσωπικής καταστροφής. Όμως, όσο μη ουσιαστικά και παραπλανητικά και αν ήταν τα μηνύματά της, η αντιπολίτευση κατάφερε να αναγκάσει το υπουργείο να αποσύρει την πρότασή του. Αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν είναι καινούργιες, αλλά είναι εμβληματικές της διαφθοράς στο περιβάλλον της πληροφορίας.
  • Στο εσωτερικό της Ρωσίας, εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός έλεγχος του οικοσυστήματος της πληροφόρησης έχει εμποδίσει την ευρεία διάδοση αληθινών πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κινεζική χρήση της τεχνολογίας επιτήρησης συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς στη Σιντζιάνγκ. Όπως δηλώσαμε πέρυσι, η εκτεταμένη χρήση των τεχνολογιών επιτήρησης έχει ανησυχητικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί σαφή απειλή για την κοινωνία των πολιτών.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επίσης κατακρεουργήσει τους κανόνες συμπεριφοράς στο διάστημα, απειλώντας δημοσίως να χρησιμοποιήσει ένα αντιδορυφορικό όπλο κατά των αμερικανικών δορυφόρων Starlink, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απλώς ένα εμπορικό σύστημα αλλά και ένα στρατιωτικό. Η Ουκρανία έχει κάνει χρήση του Starlink στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα