Διεθνή

ΡΩΣΙΑ: Αδιανόητο μακελειό – Πάνω από 100 οι νεκροί – Παγκόσμια ανησυχία

Μια νύχτα τρόμου με παγκόσμιες επιπτώσεις

Parallaxi
ρωσια-αδιανόητο-μακελειό-πάνω-από-100-ο-1136979
Parallaxi

Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλίων στη Μόσχα το βράδυ της Παρασκευής (22.03.24), στην φονικότερη επίθεση στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια, με τις ρωσικές Αρχές να έχουν προχωρήσει σε 11 συλλήψεις υπόπτων, οι τέσσερις εκ των οποίων φέρονται να συμμετείχαν στο μακελειό.

Οι ρωσικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει επί του παρόντος 29 ανθρώπου, δείχνοντας τη δυσκολία της αναγνώρισης των θυμάτων, την ώρα που οι διασώστες συνεχίζουν να μαζεύουν τα συντρίμμια του Crocus City Hall, το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι δράστες της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, 115 τραυματίες νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών. Η κατάσταση 60 ενηλίκων και ενός παιδιού χαρακτηρίζεται σοβαρή, εγείροντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων «ενδέχεται να αυξηθεί». Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall – μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας – και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο. Ένας μουσικός παραγωγός που βρισκόταν στα καμαρίνια, αφηγήθηκε ότι «λίγο πριν από την έναρξη» της συναυλίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές και είδε πανικόβλητους θεατές που έτρεξαν να βγουν έξω.

Τρία παιδιά βρίσκονται μεταξύ των ανθρώπων στους οποίους στοίχισε τη ζωή η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, μετέδωσε το RIA. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την πληροφορία αυτή επικαλούμενο το περιφερειακό υπουργείο Υγείας.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης που διαπράχθηκε χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, είχαν “επαφές” στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί.

“Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, οι εγκληματίες σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά”, αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η FSB προσέθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο αυτό, ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε επικαλούμενο την ανακοίνωση της FSB ότι 4 φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης κατευθύνονταν στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία όταν συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί και είχαν επαφές στην ουκρανική πλευρά.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ η Ουκρανία έχει αρνηθεί ήδη από χθες οποιαδήποτε ανάμειξη.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από αρκετές ώρες και αφότου τμήμα της οροφής κατέρρευσε.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση. Υπενθύμισαν εξάλλου ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Ρωσία για την τρομοκρατική απειλή.

Οι ύποπτοι της επίθεσης

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης κατέθεσαν ότι οι δράστες έμοιαζαν με «Ασιάτες και Καυκάσιους» και επικοινωνούσαν σε «ξένη γλώσσα, όχι ρωσικά», σύμφωνα με το ΝΕΧΤΑ.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι οι καταζητούμενοι είναι γηγενείς της Ινγκουσετίας και δημοσιεύουν φωτογραφίες των φερόμενων ως τρομοκρατών.

«Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας αναζητούν έναν αριθμό ανδρών από την Ινγκουσετία που θεωρούνται ύποπτοι για τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα», αναφέρει το Visegrád 24.

Οι τέσσερις συλληφθέντες για την τρομοκρατική επίθεση δεν είναι Ρώσοι υπήκοοι

Οι τέσσερις ένοπλοι που φέρεται να άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια μιας πολύνεκρης επίθεσης σε μια αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα είναι όλοι τους υπήκοοι ξένων χωρών, έγινε σήμερα γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε και τους τέσσερις ενόπλους, σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι διέπραξαν το μακελειό και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να εντοπίσει και να τιμωρήσει όσους βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Φωτογραφία μετά την επίθεση κάνει τον γύρο του διαδικτύου 

Οι δράστες διέφυγαν πιθανόν με ένα λευκό αυτοκίνητο. Η έρευνα συνεχίζεται για να εντοπιστούν και να μάθουμε ποιοι είναι. Βέβαια, φωτογραφία που ενδεχομένως τους απεικονίζει, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στη Μόσχα σε βασικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων και των σιδηροδρομικών σταθμών. Πάντως, πολλά ερωτήματα εγείρονται, όπως πώς είναι δυνατόν ένοπλοι άνδρες να μπόρεσαν να εισέλθουν σε έναν εξέχοντα συναυλιακό χώρο, όπου χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν μια συναυλία, και να πραγματοποιήσουν μια τόσο αιματηρή επίθεση ιδίως από τη στιγμή που οι Aρχές των ΗΠΑ είχαν πρόσφατα προειδοποιήσει για ένα παρόμοιο σενάριο;

Μόσχα, Ρωσία

Παγκόσμιες οι αντιδράσεις για το φονικό σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας

Ηγέτες από όλο τον κόσμο εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για το μακελειό με 9 έως 20 δράστες εφοδιασμένους με καλάσνικοφ τελευταίας γενιάς, ενώ έβαλαν και φωτιά που αύξησε τον αριθμό των θυμάτων.

Στη συναυλία του συγκροτήματος «Piknik» έγινε η αιματηρή επίθεση με 6.000 θεατές

Τουλάχιστον 93 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 140 τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των επισκεπτών μιας συναυλίας κοντά στη Μόσχα την Παρασκευή, μια από τις φονικότερες επιθέσεις στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες.

Την ευθύνη για την επίθεση φέρεται να ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, η μαχητική οργάνωση που κάποτε επεδίωκε τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του Ιράκ και της Συρίας. Όμως αυτό είναι κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία στον χώρος της επίθεσης.

«Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hall. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια» ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Δυστυχώς και αναφέρεται με επιφύλαξη, υπάρχουν φόβοι οι νεκροί να είναι λίγο λιγότεροι από 100, αντί των ανεπίσημων 62 που αναφέρθηκαν πριν λίγες ώρες. Ο υπουργός Υγείας έχει κάνει λόγο για περισσότερους από 60 νεκρούς. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν επιβεβαιωμένα και παιδιά.

H προειδοποίηση των ΗΠΑ για επίθεση

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, πριν από δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια ασυνήθιστη προειδοποίηση προς τους πολίτες τους στη Ρωσία. “Παρακολουθούσε τις αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια για τη στόχευση μεγάλων συγκεντρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών”.

Το μήνυμα καλούσε τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες.

Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει ότι προειδοποίησε τις ρωσικές αρχές, νωρίτερα τον Μάρτιο, για μια επίθεση που πιθανόν να στοχεύει σε «μεγάλες συγκεντρώσεις» στη Μόσχα.

«Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πληροφορίες για μια επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – που ενδεχομένως στόχευε μεγάλες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών» δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αντριέν Γουάτσον.

Η Ουάσιγκτον «μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές» πρόσθεσε. Ο Γκόρντον Κορέρα, ανταποκριτής ασφαλείας του BBC, δήλωσε πάντως ότι το Κρεμλίνο απέρριψε αυτές τις προειδοποιήσεις ως «προπαγάνδα».

Παρά την καθυστέρηση της επίθεσης, η ομοιότητα στη φύση του στόχου υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση. Αλλά δεν υπήρξε καμία ένδειξη για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι εξτρεμιστές. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, έσπευσε να υποστηρίξει πως δεν εμπλέκεται η Ουκρανία.

Μερικές από τις έως τώρα αντιδράσεις για την τρομοκρατική επίθεση

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο στο Κρασνογκόρσκ, στην περιοχή της Μόσχας, στη Ρωσική Ομοσπονδία, στις 22 Μαρτίου 2024. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι δράστες, οι οργανωτές, οι χρηματοδότες και οι χορηγοί αυτών των καταδικαστέων τρομοκρατικών πράξεων και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

«Οι εικόνες είναι απλά φρικτές και απλά δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς, και οι σκέψεις μας προφανώς θα είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής, τρομερής επίθεσης με πυροβολισμούς» δήλωσε ο Τζον Κίρμπι. «Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα είναι υποχρεωμένη να καταδικάσει αυτό το τερατώδες έγκλημα. Όλες οι προσπάθειες ρίχνονται στη διάσωση των ανθρώπων» είπε η Ρωσίδα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Μιχαίλο Ποντόλιακ σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε πως «Ας είμαστε ειλικρινείς σε αυτό το θέμα: Η Ουκρανία δεν είχε καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα. Βρισκόμαστε σε έναν πλήρη, ολοκληρωτικό πόλεμο με τον ρωσικό τακτικό στρατό και με τη Ρωσική Ομοσπονδία ως χώρα. Και ανεξάρτητα από όλα, όλα θα αποφασιστούν στο πεδίο της μάχης». Ο πρόεδρος Μακρόν «Καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση που ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος».

Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε «Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα πρέπει να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». Η Τζόρτζια Μελόνι εξέδωσε επίσης ανακοίνωση λέγοντας: «Η φρίκη της σφαγής αθώων πολιτών στη Μόσχα είναι απαράδεκτη. Σθεναρή και πλήρης καταδίκη της ιταλικής κυβέρνησης για αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη».

Οι δηλώσεις συνεχίζονται με τα υπουργεία εξωτερικών και τον πρόεδρο της Κούβας

«Οι εικόνες από τη φρικτή επίθεση εναντίον αθώων ανθρώπων στο δημαρχείο του Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα είναι φρικτές. Το παρασκήνιο πρέπει να διευκρινιστεί γρήγορα. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων» δήλωσε το γερμανικό ΥΠΕΞ. Οι γάλλοι ομόλογοί τους ανέφεραν πως «Οι εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα είναι τρομερές. Η σκέψη μας είναι στα θύματα και τους τραυματίες και στον ρωσικό λαό. Πρέπει να χυθεί φως σε αυτές τις απεχθείς πράξεις».

«Εκφράζουμε την εντονότατη καταδίκη μας για την ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον αμάχων σήμερα στη Μόσχα στο εκθεσιακό κέντρο Crocus City Hall. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και είμαστε αλληλέγγυοι με τη ρωσική κυβέρνηση» δήλωσε η Βενεζουέλα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως «Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων πολιτών. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στον ρωσικό λαό και τη ρωσική κυβέρνηση».

Η Κούβα διά του προέδρου Ντίαζ ανέφερε πως «Η Κούβα καταδικάζει την αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια που συνέβη στη Μόσχα. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και το λαό της Ρωσίας».

Η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (22/03), καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα αναφέρονται τα εξής: «Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hall. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Ρωσία, Μόσχα, Υπουργείο Εξωτερικών

Διάγγελμα Πούτιν για το μακελειό στη Μόσχα: Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν

Τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε μια «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση», ενώ ευχαρίστησε τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και τις ειδικές υπηρεσίες για τις προσπάθειές τους και κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την 24η Μαρτίου.

Επιπλέον, εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία.

Ο Πούτιν επισήμανε πως τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία έχουν ενισχυθεί.

Υποσχέθηκε πως οι υπεύθυνοι της επίθεσης θα τιμωρηθούν. Επιπλέον, υποσχέθηκε τιμωρία για όποιον έδωσε εντολή για την επίθεση.

Όπως σημείωσε, όλοι οι δράστες βρέθηκαν και συνελήφθησαν. «Οι εχθροί μας δεν μας διχάσουν», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία των δραστών
Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία όπου, όπως ισχυρίζεται, απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στη Μόσχα, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 143 άνθρωποι.

Στην ανάρτηση αναφέρεται πως η επίθεση στη Ρωσία διαπράχθηκε στο πλαίσιο του “πολέμου που μαίνεται” μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ.

Οι ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες φαίνεται ότι αγνόησαν πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα

Το βράδυ της 7ης Μαρτίου, δηλαδή πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα. Μάλιστα, είχε συστήσει στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Μόσχα, να αποφύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες.

Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μην ήταν ακριβές, όμως φαίνεται πως η Ουάσινγκτον είχε πληροφορίες ότι επίκεται τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα στην οποία σχετιζόταν το Ισλαμικό Κράτος.

Εκτός από τη δημόσια προειδοποίηση προς τους πολίτες, οι ΗΠΑ δήλωσαν και ότι είχαν επικοινωνήσει απευθείας με τη ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με το BBC.

«Η αμερικανική κυβέρνηση μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική της για το ”καθήκον προειδοποίησης”», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε δήλωση μετά την επίθεση. Όμως, η Μόσχα απέρριψε τις προειδοποιήσεις.

Επιπλέον, μόλις τρεις ημέρες πριν την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), καθήκον της οποίας είναι να υπερασπιστεί τη χώρα.

Η κορυφαία προτεραιότητα, είπε στους συγκεντρωμένους ηγέτες της Υπηρεσίας Ασφαλείας, ήταν να υποστηρίξουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως ονομάζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε μεταπηδήσει σε «τρομοκρατικές τακτικές» και μίλησε ευθέως για «προκλητικές δηλώσεις» από τη Δύση για πιθανές επιθέσεις εντός της Ρωσίας.

Μάλιστα, τόνισε ότι οι προειδοποιήσεις «μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας».

Η προειδοποίηση και η απόρριψη της δείχνει τη δυσπιστία που επικρατεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το BBC, δεν είναι γνωστή ακόμη η φύση των πληροφοριών που κατείχαν ή διέδωσαν οι ΗΠΑ ή πόσο σαφείς ήταν, όμως αν οι πληροφορίες που μοιράστηκαν με τη Ρωσία ήταν αξιόπιστες και συγκεκριμένες, τότε η FSB και ο Πούτιν έκαναν λάθος εκτίμηση.

Και αν ναι, μπορεί να είναι ευκολότερο για τη Μόσχα να συσχετίσει την επίθεση κατά κάποιο τρόπο με την Ουκρανία, ώστε να μεταθέσει την ευθύνη και να δημιουργήσει υποστήριξη για τις ενέργειες της Ρωσίας.

Πάντως, οι ΗΠΑ διαθέτουν μια τεράστια μηχανή συλλογής πληροφοριών και παρακολουθούν στενά το ΙΚ. Το παρακλάδι που θεωρείται ύποπτο για την επίθεση στη Μόσχα συνδέθηκε και με μία επίθεση εναντίον αμερικανικών δυνάμεων και αμάχων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, καθώς και με πιο πρόσφατες φονικές βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ.

Πηγές: ΑΠΕ/in.gr/ ieidiseis.gr / ΕΡΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα