Διεθνή

Ρωσία: Χάρη σε κρατούμενο που είχε σκοτώσει και βιάσει 37χρονη έδωσε ο Πούτιν

Eίναι πλέον ελεύθερος να βρίσκεται στο σπίτι του.

Parallaxi
ρωσία-χάρη-σε-κρατούμενο-που-είχε-σκοτ-642352
Parallaxi

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στη Ρωσία νέα υπόθεση χάριτος σε δολοφόνο, επειδή πήγε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο 31χρονος βίασε και σκότωσε μία 37χρονη, μητέρα δύο παιδιών. Χάρη στον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πλέον ελεύθερος να βρίσκεται στο σπίτι του.

Ο Grigoriy Povilaiko πήρε χάρη από τον Ρώσο πρόεδρο καθώς πολέμησε για τρεις μήνες στο μέτωπο της Ουκρανίας. Όπως αναφέρει η New York Post, ο δράστης πρόσφατα επέστρεψε στη γενέτειρά του, το Βλαδιβοστόκ. Όσοι τον γνώριζαν εκεί έμειναν να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος που, το 2022, καταδικάστηκε σε δεκαετίες φυλάκισης για το βάναυσο έγκλημά του, να έχει ανακτήσει ήδη την ελευθερία του.

Το ειδησεογραφικό κανάλι VL.ru επικαλείται πηγή η οποία αναφέρει ότι, τον Οκτώβριο του 2023 ο Povilaiko υπέγραψε στρατιωτικό συμβόλαιο ώστε να πολεμήσει στην Ουκρανία. Οι συμβάσεις που προσφέρονται στους Ρώσους κρατούμενους συνήθως τους δεσμεύουν να υπηρετήσουν στην Ουκρανία για τουλάχιστον 6 μήνες προτού λάβουν χάρη. Η πηγή στο εν λόγω δημοσίευμα ανέφερε ότι, «ποιος ξέρει πώς έφυγε μετά από τρεις μήνες. Μπορεί να έχει τραυματιστεί, φυσικά».

Το χρονικό του εγκλήματος

Ο Grigoriy Povilaiko έστησε ενέδρα στην 37χρονη Anna Koshulko, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, τον Αύγουστο του 2021. Την περίμενε στο γκαράζ της καθώς αυτή ετοιμαζόταν να πάει στη δουλειά. Τη δολοφόνησε με βάναυσο τρόπο.

Ο σύζυγος του θύματος, Alexander Koshulko, μιλώντας στην ανεξάρτητη ρωσική έκδοση της Novaya Gazeta, δήλωσε εξοργισμένος πως, «δεν τη σκότωσε απλά. Της επιτέθηκε με μαχαίρι. Τη βίασε, τη σκότωσε και μετά τη βίασε ξανά. Δεν την απήγαγε απλά και την στραγγάλισε. Ήταν καλυμμένη με μώλωπες, ξυλοκοπημένη, αιμορραγούσε, την βρήκαμε μπλε. Ήταν απλά ένας εφιάλτης. Και ούρλιαξε για βοήθεια – κανείς όμως δε βγήκε να τη βοηθήσει. Κανένας…».

Ο Povilaiko αφότου σκότωσε το θύμα του, έκλεψε το μπλε Hyundai Creta του Koshulko, με το οποίο πήγε στο σπίτι του. Άλλαξε το μπλουζάκι του, που είχε λερωθεί από το αίμα του θύματος και, στη συνέχεια, πήρε τους φίλους του και κατευθύνθηκε στην παραλία για να πιει μπύρες. Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη, αφότου έπεσε πάνω σε ένα περιπολικό και επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Τον Απρίλιο του 2022, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία, βιασμό, σεξουαλική επίθεση, κλοπή και χρήση βίας κατά κυβερνητικού αξιωματούχου και καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκιση.

Έχοντας εκτίσει για ένα χρόνο ποινή φυλάκισης, ο δολοφόνος αποδέχθηκε την πρόταση του ρωσικού υπουργείου άμυνας να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις κρατουμένων που συμφώνησαν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή με αντάλλαγμα την ελευθερία τους – εάν, φυσικά, επιζήσουν.

Όταν ο σύζυγος του θύματος έμαθε για την απελευθέρωση του δολοφόνου της συζύγου του, απευθύνθηκε, μέσω οργισμένων επιστολών, σε πολλούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού. Στις επιστολές του, ο Koshulko απαιτούσε να ξαναστείλουν τον δολοφόνο πίσω από τα κάγκελα.

Μεταξύ άλλων, σε αυτές τις επιστολές, ο σύζυγος της 37χρονης, σημείωνε πως, ο Povilaiko, «αντί να περάσει στη φυλακή τη μισή ζωή του, γύρισε σπίτι του ως ήρωας πολέμου και λαμβάνει όλα τα επιδόματα και τις πληρωμές αναπηρίας. Δεν έχω λόγια, έχω τρελαθεί. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Η γυναίκα μου είναι νεκρή και αυτό το τέρας ζει ελεύθερο».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα