Ρωσία: Ετοιμάζει το μνημόνιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Τι περιλαμβάνει

Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα

Parallaxi
ρωσία-ετοιμάζει-το-μνημόνιο-για-τον-πό-1024012
Parallaxi

Για την κατάρτιση του τελικού μνημονίου σχετικά με την Ουκρανία εργάζεται η Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Όπως υπογράμμισε σε ενημέρωση Τύπου, το μνημόνιο θα καθορίζει τις αρχές για τον τερματισμό του πολέμου και τις ενδεικτικές ημερομηνίες για μια ειρηνική διευθέτηση.

«Η Ρωσία συνεχίζει να επεξεργάζεται προσχέδιο μνημονίου για τη μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, το οποίο θα καθορίζει διάφορες παραμέτρους, όπως οι αρχές της διευθέτησης, το χρονοδιάγραμμα για την πιθανή συμφωνία ειρήνης και το ενδεχόμενο προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, εφόσον υπάρξει σχετική συμφωνία», ανέφερε.

«Μόλις το μνημόνιο είναι έτοιμο – και σημειώνω ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάνει σχεδόν καθημερινά σχόλια για την πρόοδό του – θα αποσταλεί στο Κίεβο. Ελπίζουμε ότι και η ουκρανική πλευρά εργάζεται αντίστοιχα και θα μας αποστείλει το δικό της προσχέδιο όταν λάβει το ρωσικό έγγραφο», τόνισε η Ζαχάροβα.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη επαφή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, μετά από τρία χρόνια πολέμου, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Μαΐου. Όπως ήταν αναμενόμενο οι συνομιλίες, που πέρασαν από «χίλια κύματα» και ήταν στον αέρα μέχρι και την τελευταία στιγμή, κατέληξαν σε ναυάγιο, ωστόσο άνοιξαν το δρόμο για μια νέα συνάντηση των δύο πλευρών, η οποία θα μπορούσε να διεξαχθεί όταν οι δύο πλευρές παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.

Τουρκία… «μεσολαβητής και οικοδεσπότης»

Μετά τη φιλοξενία της πρώτης συνάντησης Ρωσίας – Ουκρανίας, η Τουρκία, που είχε αποτελέσει έδρα και των αρχικών συνομιλιών μετά το ξέσπασμα του πολέμου, επιδιώκει να φιλοξενήσει και την ενδεχόμενες νέες συνομιλίες των δύο πλευρών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επισκέφτηκε τη Μόσχα για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Μετά τις συνομιλίες ο Φιντάν χαρακτήρισε «σημαντική» τη συνάντησή του με τον Πούτιν και τόνισε ότι μετέφερε μηνύματα και χαιρετισμούς εκ μέρους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε παραγωγικές συναντήσεις. Ο Πούτιν με υποδέχθηκε και του μετέφερα σημαντικά μηνύματα από τον πρόεδρό μας. Επίσης, συναντήθηκα και με τον προεδρικό σύμβουλο Μεντίνσκι και άλλους Ρώσους αξιωματούχους», ανέφερε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμηση της Μόσχας για τη συμβολή της Άγκυρας στην οργάνωση των συνομιλιών με την Ουκρανία. «Όπως είπε και ο πρόεδρος Πούτιν, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις ευκαιρίες που προσφέρει η Τουρκία για τις απευθείας συνομιλίες Μόσχας-Κιέβου», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ατζέντα με την Τουρκία είναι ευρεία και βασίζεται στις συμφωνίες των ηγετών των δύο χωρών. «Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα συμβάλει στην υλοποίηση των καθηκόντων που μας έχουν ανατεθεί από τους ηγέτες μας», κατέληξε.

Ο Φιντάν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία μετά από πρόσκληση του Λαβρόφ. Στις 26 Μαΐου έγινε δεκτός από τον Πούτιν στο Κρεμλίνο και συναντήθηκε με τον Μεντίνσκι.

Πυρά Κρεμλίνου κατά Ευρώπης

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που μια ημέρα νωρίτερα είχε ευχαριστήσει τον Ντόναλντ Τραμπ για τον μεσολαβητικό του ρόλο και τις προσπάθειές του για τον τερματισμό του πολέμου, εξαπέλυσε πυρά κατά της Ευρώπης κατηγορώντας την πως την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για την ειρήνη, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα, συμμετέχοντας έτσι έμμεσα στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας ανακοίνωσε την αποστολή νέου πακέτου μαχητικών F-16 στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί στην εμβέλεια των όπλων που προμηθεύονται στο Κίεβο από τη Γερμανία και τους συμμάχους της, μια δήλωση πάντως που «μάζεψε» ένα 24ωρο αργότερα, διευκρινίζοντας πως αναφερόταν σε έγκριση που έχει δοθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Με αφορμή και τη δήλωση του Μερτς, η οποία προκάλεσε σύγχυση μέχρι και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας με αξιωματούχους του SPD να διαψεύδουν πως έχει δοθεί τέτοια έγκριση από το Βερολίνο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε:

«Βλέπουμε ότι η Ευρώπη συμμετέχει έμμεσα – οι αποστολές όπλων συνεχίζονται. Αυτή είναι έμμεση συμμετοχή στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Βλέπουμε επίσης συνεχιζόμενες συζητήσεις για πιθανή εμφάνιση “ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων”. Προφανώς, η ευρωπαϊκή στάση δεν συμβάλλει στην ειρηνική διευθέτηση».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα