Ρωσία: Πέθανε στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι

Η ανακοίνωση των σωφρονιστικών αρχών για τον θάνατο του επικριτή του Πούτιν.

Parallaxi
ρωσία-πέθανε-στη-φυλακή-ο-αλεξέι-ναβάλ-353220
Parallaxi

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν επίσημα οι ρωσικές φυλακές, ο επικριτής του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε μέσα στη φυλακή.

«Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3, ο κατάδικος Navalny A.A. αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Άμεσα έφθασαν ιατρικοί υπάλληλοι από το ίδρυμα και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο σφοδρότερος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μεταφερθεί σε φυλακές κοντά στην Αρκτική. Στο παρελθόν είχε καταγγείλει απόπειρες δηλητηρίασης, επιθέσεις, στέρηση κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης, αλλά και βασανιστήρια.

Οι τελευταίες πληροφορίες που είχαν έρθει στο φως για τον Ναβάλνι, ήταν τα Χριστούγεννα. Τότε, διέρρευσε ότι ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου είχε μεταφερθεί στη σωφρονιστική αποικία IK-3 στο Χαρπ, σε μια περιοχή της Αρκτικής, στην Γιαμάλ-Νένετς στη βόρεια Ρωσία, σε απόσταση περίπου 1.900 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μόσχας

Πρόκειται για αποικία «ειδικού καθεστώτος», τη σκληρότερη βαθμίδα στο σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας. Ο δικηγόρος του Ναβάλνι είχε καταφέρει να τον δει και είχε πει πως ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός «είναι καλά».

Η «δοκιμασία» στις φυλακές

Είχε γίνει γνωστό πως τον ξυπνούσαν κάθε μέρα στις 5 το πρωί και τον ανάγκαζαν να ακούει ένα ποπ τραγούδι που εξυμνεί τον Πούτιν.

Πριν παιχτεί το «I am Russian» -ο τίτλος του τραγουδιού του καλλιτέχνη «Shaman»- ακουγόταν ο ρωσικός εθνικός ύμνος.

Ποιος ήταν ο Ναβάλνι

Πρώην εθνικιστής πολιτικός, ο Ναβάλνι συνέβαλε στο ξέσπασμα των διαδηλώσεων του 2011-12 στη Ρωσία κάνοντας εκστρατεία κατά της εκλογικής νοθείας και της κυβερνητικής διαφθοράς, στρέφοντας την έρευνά του μαζί τους συνεργάτες του στον στενό κύκλο του Πούτιν και παρουσιάζοντας τα ευρήματα σε βίντεο που συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές.

Το απόγειο της πολιτικής του καριέρας γνώρισε ο Ναβάλνι το 2013, όταν εξασφάλισε το 27% των ψήφων σε εκλογές για το δημαρχιακό θώκο της Μόσχας, που ελάχιστοι πίστευαν ότι ήταν ελεύθερες ή δίκαιες. Ο Ναβάλνι παρέμεινε επί χρόνια αγκάθι στα πλευρά του Πούτιν, αποκαλύπτοντας ένα παλάτι που χτίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα για προσωπική χρήση του Ρώσου προέδρου, επαύλεις και γιοτ που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και μια πόρνη που συνέδεε έναν κορυφαίο αξιωματούχο της εξωτερικής πολιτικής με έναν γνωστό ολιγάρχη.

Το 2020, ο Ναβάλνι έπεσε σε κώμα μετά από ύποπτη δηλητηρίαση με novichok από την διάχοχο της ΚGB υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, την FSB και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία. Ανάρρωσε και επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης της αποφυλάκισης και του επιβλήθηκε η πρώτη από τις πολλές ποινές κάθειρξής του διάρκειας άνω των 30 ετών που συνολικά θα ήταν πάνω από 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Ο Ναβάλνι είχε καταδικαστεί να παραμείνει στη φυλακή έως την ηλικία των 74 ετών για κατηγορίες που όπως έλεγε είναι κατασκευασμένες και είχαν στόχο να τον κρατήσουν μακριά από τα πολιτικά δρώμενα.

Ο Πούτιν ξεκίνησε πρόσφατα προεκλογική εκστρατεία για μια πέμπτη θητεία στην προεδρία. Είναι ήδη ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης μετά τον Ιωσήφ Στάλιν και ίσως τον ξεπεράσει εάν διεκδικήσει ξανά το ύπατο αξίωμα της χώρας το 2030, ενδεχόμενο που παραμένει ανοικτό μετά την τροποποίηση των κανόνων του Συντάγματος το 2020 για τα όρια προεδρικής θητείας.

«Σύμφωνα με την απόφαση της οικογένειας του Αλεξέι Ναβάλνι, δεν σχολιάζω τίποτα απολύτως. Προσπαθούμε να δούμε τι έχει συμβεί. Ο συνήγορος υπεράσπισής του, που τον επισκέφθηκε την Τετάρτη, μας είπε ότι ο Αλεξέι ήταν μια χαρά», δήλωσε ο δικηγόρος του Ναβάλνι, Λεονίντ Σολοβιόφ, στη Novaya Gazeta.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα