Ρωτήσαμε νέους από άλλες χώρες πώς είδαν τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα
Τι αντίκτυπο είχε στο εξωτερικό το φετινό καταστροφικό καλοκαίρι της χώρας μας;
Οι καταστροφές που συνέβησαν στην Ελλάδα τη χρονιά αυτή, ήταν άνευ προηγουμένου. Πλημμύρες, πυρκαγιές τσάκισαν τη χώρα σαν ένα κομμάτι χαρτί και αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι να απολέσουν τα σπίτια τους.
Οι φωτιές σε Ρόδο, Έβρο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έκαναν τον γύρο του κόσμου στα ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Όπως είναι φυσιολογικό αυτό, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστους τους κατοίκους των άλλων χωρών που διαβάζουν ειδήσεις.
Τι εντύπωση τους άφησαν οι προηγούμενοι μήνες σε μία μακρινή χώρα για αυτούς, που είδαν από μία οθόνη όσα έζησαν ξαφνικά κάποιοι άνθρωποι; Τι πιστεύουν για την Ελλάδα;
Τρεις νέοι, ο ένας από Βρετανία, ο άλλος από την Ρουμανία και ο τρίτος από την Τουρκία, μιλάνε στην parallaxi εξηγώντας πώς βίωσαν τις καταστροφές πίσω από μία οθόνη, αλλά και κατά πόσο επηρεάζεται το τουριστικό στοιχείο στις κοινωνίες τις οποίες ζούνε, ως προς τον ελλαδικό χώρο σαν προορισμό γι’ αυτούς.
«Για 2 βδομάδες κάθε μέρα όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία ασχολούνταν με τη Ρόδο»
Μάριο, 32 ετών – Βρετανία
«Φέτος δεν ήρθα Ελλάδα αλλά έχω έρθει πολλές φορές στο παρελθόν.
Κάπου κατά τα μέσα του καλοκαιριού είχε μια μεγάλη φωτιά στο νησί της Ρόδου. Για 2 βδομάδες κάθε μέρα όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία ασχολούνταν με τη Ρόδο. Είχαν παντού ρεπορτάζ για το τι γινόταν στο νησί, διότι είχε πάρα πολλούς Βρετανούς τότε εκεί. Αυτό που εξέπληξε θετικά πολλούς τουρίστες και το είπαν στα πρακτορεία ειδήσεων ήταν πόσο πολύ βοήθησαν οι ντόπιοι Έλληνες Ροδίτες τους τουρίστες και με τι σεβασμό τους φέρθηκαν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και πολλοί Άγγλοι πιστεύω δε θα το ξεχάσουν ποτέ. Είναι σίγουρο ότι θα ξαναπάνε στην Ελλάδα για διακοπές.
Επί της ευκαιρίας, ξέρω αρκετό κόσμο που δεν επισκέπτεται πλέον μόνο τα γνωστά νησιά όπως γινόταν παλιά αλλά γυρνάν όλη την Ελλάδα πλέον. Πιστεύω με βεβαιότητα πως η Ελλάδα κάθε χρόνο θα έχει πολλούς τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο που ζω δεν έχουμε προβλήματα από φυσικά φαινόμενα. Οι υποδομές είναι σε ένα καλό επίπεδο αλλά δεν έχουμε και υψηλής έντασης φαινόμενα. Η ζέστη δεν προκαλεί σχεδόν ποτέ πυρκαγιές και οι βροχές απορροφώνται από το σύστημα της πόλης. Το πιο μεγάλο πρόβλημα που αφορά τη φύση είναι η ομίχλη που έχει τα πρωινά στη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερούν οι πτήσεις. Κανένα πιο μεγάλο πρόβλημα».
«Αν σου έλεγα την ειλικρινή μου γνώμη πιστεύω πως Ελλάδα και Τουρκία είναι το ίδιο άσχημα σε υποδομές»
Μουσταφά, 26 ετών – Τουρκία
«Εμείς που ζούμε Αδριανούπολη και είμαστε στα σύνορα μπορώ να πω ότι τα ζήσαμε από κοντά. Οι φωτιές που έγιναν στον Έβρο ήταν πολύ τρομακτικές για εμάς. Βλέπαμε τους καπνούς, κάποιοι λένε πως τους μύριζαν, και φοβόμασταν μην έρθει καταπάνω μας. Από όσο ξέρω βοήθησαν στο σβήσιμο της φωτιάς και Τούρκοι πυροσβέστες και αυτά είναι καλό να γίνονται μεταξύ των δυο χωρών. Τις υπόλοιπες καταστροφές οι Τούρκοι τις είδαν από την τηλεόραση για την Ελλάδα, όπως οι πλημμύρες που είχατε πρόσφατα. Και στην Τουρκία υπήρξαν σημαντικά προβλήματά από την κακοκαιρία.
Αν θυμάμαι καλά κάποιοι άνθρωποι δυστυχώς πέθαναν και πολλοί είναι πλέον άστεγοι. Απλά φέτος στην Τουρκία οι φυσικές καταστροφές δεν είχαν την ένταση που είχε η Ελλάδα με σημαντική εξαίρεση εκεί τον συγκλονιστικό σεισμό στην ανατολική Τουρκία, στα σύνορα με Συρία όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν για πάντα. Ήταν τόσοι πολλοί οι νεκροί που μιλούσαμε για μήνες για αυτόν τον σεισμό και δεν ξέρω πως θα “θεραπευτεί” ποτέ αυτή η περιοχή.
Αν σου έλεγα την ειλικρινή μου γνώμη πιστεύω πως Ελλάδα και Τουρκία είναι το ίδιο άσχημα σε υποδομές και δεν είμαστε καλά εκπαιδευμένοι για το χάος των φυσικών καταστροφών.
Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που ένας Τούρκος δεν έχει πρόβλημα να έρθει Ελλάδα παρά τις τεράστιες ζημιές στη χώρα σας, γιατί και στην Τουρκία συμβαίνουν τα ίδια!»
«Οι εικόνες από τις φωτιές και τα σπίτια που κάηκαν αλλά και τα ζώα ήταν πολύ τρομακτικές»
Κρίστιαν, 24 ετών – Ρουμανία
«Είδα τις φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα και έπαθα σοκ. Οι εικόνες από τις φωτιές και τα σπίτια που κάηκαν αλλά και τα ζώα ήταν πολύ τρομακτικές. Είχα διαβάσει σε ένα μεγάλο ρουμανικό σάιτ, ότι οι φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη. Έβλεπα τις εικόνες και σκεφτόμουν τους ανθρώπους που ζουν εκεί και προσευχόμουν να είναι όλοι καλά. Ιδίως στον Έβρο ήταν χαοτικά αυτά που έγιναν.
Λίγο καιρό αργότερα έμαθα πως η Ελλάδα γέμισε νερά από πλημμύρες. Για να είμαι πιο ακριβής άνοιξα το κινητό μου και είδα τις καταστροφές που έγιναν από νερά από τα ποτάμια στον Βόλο, σε δρόμους που περπάτησα πριν 5 χρόνια όταν ήρθα σαν τουρίστας. Δύσκολες στιγμές για την χώρα σας.
Σίγουρα πάντως θα ξανάρθουμε να την επισκεφτούμε γιατί είναι μια πολύ ωραία χώρα η Ελλάδα
Εδώ στη Ρουμανία τα πράγματα είναι πιο ήρεμα μπορώ να πω, ιδίως στην περιοχή που μένω την Κωστάντζα. Το καλοκαίρι όταν είχαμε υψηλές θερμοκρασίες όλοι έμεναν στα σπίτια τους και δεν κινδύνεψαν. Ο χειμώνας είναι πιο δύσκολος για τη βόρεια Ρουμανία, που βρίσκεται στα Καρπάθια. Έχει πολύ κρύο και χιόνια αλλά έχουν κάνει έτσι τα σπίτια και τη μόνωση που δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Οι μεγάλες δυσκολίες είναι οι σεισμοί που έχουμε εδώ. Είναι ισχυροί και πολλοί, αλλά η Πυροσβεστική και οι πολίτες είμαστε καλά εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι από μικροί. Ελπίζω να γίνει έτσι και στην Ελλάδα σε αντίστοιχες καταστάσεις».