Σάλος στη Γαλλία για την πρόταση κατάργησης της αργίας της Δευτέρας του Πάσχα
Και άλλη μια επίσημη αργία στο στόχαστρο του Μπαϊρού λόγω... μνημονίου - Η Λεπέν απειλεί να τον ανατρέψει
Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταργήσει δύο από τις έντεκα επίσημες αργίες της χώρας.
Η πρόταση αυτή, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας, έχει ήδη προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις και ευρεία κοινωνική κατακραυγή.
Κατά τη διάρκεια πολυαναμενόμενης συνέντευξης Τύπου, ο Μπαϊρού δήλωσε ότι η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση απαιτεί συλλογική θυσία. Η πρότασή του εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση των κρατικών δαπανών κατά 43,8 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ.
Ο Μπαϊρού θέλει να καταργήσει δύο αργίες
Ο Μπαϊρού πρότεινε την κατάργηση των αργιών της Δευτέρας του Πάσχα και της Ημέρας της Νίκης, στις 8 Μαΐου.
Η συγκεκριμένη επιλογή των δύο αργιών δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, επιδιώκεται η αποφυγή των συνεχόμενων «κουτσουρεμένων εβδομάδων» μεταξύ τέλους Απριλίου και αρχών Ιουνίου, κατά τις οποίες πολλαπλές αργίες διακόπτουν τη ροή της εργασιακής παραγωγικότητας.
Η Γαλλία, με τις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές και τις εκτεταμένες πληρωμένες άδειες, διαφοροποιείται σημαντικά από άλλες δυτικές δημοκρατίες, όπως οι ΗΠΑ, κάτι που, σύμφωνα με τον Μπαϊρού, έχει κόστος που πλέον δεν είναι βιώσιμο, επισημαίνει το Politico στο δημοσίευμά του.
Πολλοί βουλευτές από την αριστερά, τους Οικολόγους αλλά και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση εξέφρασαν έντονη αντίθεση στην πρόταση, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου.
Η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν προειδοποίησε ότι το κόμμα της θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, εάν δεν ανακληθεί η απόφαση.
Ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, χαρακτήρισε την πρόταση «άμεση επίθεση στην ιστορία της Γαλλίας», επισημαίνοντας τη συμβολική βαρύτητα της Ημέρας της Νίκης στις 8 Μαΐου, η οποία τιμά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.
Δημοσιονομικά μέτρα για να βγει από το αδιέξοδο η Γαλλία
Πέραν της κατάργησης των αργιών, το συνολικό δημοσιονομικό σχέδιο περιλαμβάνει περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 3.000 θέσεις, κατάργηση 1.000-1.500 θέσεων σε δημόσιους φορείς, μείωση των δαπανών υγείας κατά 5 δισ. ευρώ και «πάγωμα» μισθών και κοινωνικών παροχών, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων που παραδοσιακά αυξάνονται με βάση τον πληθωρισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεγάλο δημόσιο χρέος της χώρας, που ανέρχεται στο 114% του ΑΕΠ και είναι το τρίτο μεγαλύτερο μετά της Ελλάδας και της Ιταλίας, απαιτεί σκληρά μέτρα για να αποφευχθεί αυτό που συνέβη στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.
«Ο ελληνικός λαός, το ελληνικό κράτος, έπρεπε να κάνει τεράστιες θυσίες. Αυτό ακριβώς δεν θέλουμε», ανέφερε ο Φρανσουά Μπαϊρού.