Σχέδιο του ΝΑΤΟ για να ικανοποιήσει τον Τραμπ για αμυντικές δαπάνες στο 5%, αναφέρει το Bloomberg

Το σχέδιο του γ.γ. του ΝΑΤΟ θα παρουσιαστεί πρώτη φορά στη Σύνοδο στην Τουρκία

Parallaxi
σχέδιο-του-νατο-για-να-ικανοποιήσει-το-1271005
Parallaxi

Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ καταρτίζουν ένα σχέδιο που στοχεύει σε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, επιχειρώντας να ανταποκριθούν στην απαίτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επενδύσεις ίσες με το 5% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, αξιωματούχοι στο εσωτερικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εργάζονται για την επίτευξη του στόχου αυτού έως το 2032.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο της Τουρκίας

Τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη τον Ιούνιο, ενώ το σχέδιο θα συζητηθεί προκαταρκτικά και στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Αττάλεια της Τουρκίας αυτήν την εβδομάδα.

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω εντατικής διπλωματικής κινητικότητας, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος διαρκεί πλέον πάνω από τρία χρόνια.

Μια συμφωνία για αμυντικές δαπάνες στο επίπεδο που απαιτεί ο Τραμπ -ένα ποσοστό που δεν έχει επιτύχει ούτε η ίδια η Ουάσιγκτον- θα συνιστούσε τη μεγαλύτερη αύξηση στρατιωτικών δαπανών των Δυτικών Συμμάχων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Από την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ κατακεραύνωνε τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για την αδυναμία τους να φτάσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, όριο που ακόμη δεν έχουν καλύψει 8 από τα 32 μέλη, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Συμμαχίας.

Τι προβλέπει το σχέδιο του Ρούτε

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προτείνει έναν διευρυμένο στόχο 3,5% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, ενισχυμένο με επιπλέον 1,5% για ευρύτερες, συναφείς επενδύσεις, σύμφωνα με ανώτερους διπλωμάτες. Η πρόταση προβλέπει και έναν μηχανισμό τακτικής και αυστηρής επιτήρησης και επαλήθευσης των στόχων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, το θέμα της επιμέρους κατανομής του πρόσθετου 1,5% θα τεθεί στην Αττάλεια, όπου θα εξεταστεί αν θα περιλαμβάνει υπάρχουσες δαπάνες ή αν απαιτεί νέες δεσμεύσεις. Ανάμεσα στις πιθανές κατηγορίες είναι η στρατιωτική κινητικότητα, ο διπλής χρήσης εξοπλισμός και η κυβερνοασφάλεια.

Ευρωπαίος διπλωμάτης χαρακτήρισε το εγχείρημα «τεράστια πρόκληση», ωστόσο σημείωσε πως πλέον θεωρείται αναγκαίο για να σταλεί ισχυρό μήνυμα προς το Κρεμλίνο. Ορισμένα κράτη-μέλη όπως η Ιταλία και η Ισπανία μόλις πρόσφατα έφτασαν το 2%, ενώ αναμένεται ότι όλοι οι σύμμαχοι θα έχουν καλύψει τον παλιό στόχο έως τη Σύνοδο της Χάγης.

Το νέο όριο του 3,5% βασίζεται σε φιλόδοξα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, με την αποστολή απόρρητων καταλόγων για την απόκτηση των απαιτούμενων οπλικών συστημάτων από τα κράτη-μέλη. Αυτοί οι κατάλογοι αναμένεται να εγκριθούν επίσημα αρχικά στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας στις αρχές Ιουνίου στις Βρυξέλλες, πριν την τελική έγκριση στο διήμερο της Χάγης (24-25 Ιουνίου).

Εκτός τραπεζιού η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι το κύριο θέμα στην επικείμενη Σύνοδο θα είναι η ίδια η Συμμαχία και όχι η ένταξη της Ουκρανίας, που έχει αποσυρθεί από το τραπέζι λόγω της στάσης Τραμπ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται και πρόταση του Ρούτε για μεταρρύθμιση στη λειτουργική αποδοτικότητα και διακυβέρνηση του ΝΑΤΟ — ένα σχέδιο που εκτιμάται ότι μπορεί να βρει ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα