Σε εξέλιξη η ανταλλαγή ομήρων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Νωρίτερα σήμερα η Χαμάς επιβεβαίωσε πως συμφώνησε σε διήμερη παράταση της εκεχειρίας με το Ισραήλ, υπό τους ίδιους όρους με την αρχική.

Parallaxi
σε-εξέλιξη-η-ανταλλαγή-ομήρων-μεταξύ-χ-1087322
Parallaxi

Η Χαμάς παρέδωσε τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό και μεταφέρονται στο Ισραήλ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz που επικαλείται πηγές ασφαλείας από την Αίγυπτο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σημερινή (27.11.2023) ανταλλαγή ομήρων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, η οποία πήγε να μετατραπεί σε θρίλερ ξανά, ωστόσο η μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου και η επέκταση της συμφωνίας εκεχειρίας ηρέμησαν την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Haaretz, που επικαλείται πηγές ασφαλείας από την Αίγυπτο, το σημερινό γκρουπ ομήρων περιλαμβάνει 11 Ισραηλινούς, 2 γυναίκες και 9 παιδιά, αλλά και 6 ανθρώπους άλλων υπηκοοτήτων.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι έλαβε τη λίστα από το Ισραήλ με τα ονόματα των Παλαιστινίων κρατούμενων που θα ανταλλαχθούν σήμερα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα τριών γυναικών και άλλων 30 ανηλίκων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα σήμερα η Χαμάς επιβεβαίωσε πως συμφώνησε σε διήμερη παράταση της εκεχειρίας με το Ισραήλ, υπό τους ίδιους όρους με την αρχική.

Μέση Ανατολή: Το τελεσίγραφο του Κατάρ στη Χαμάς για την εκεχειρία με το Ισραήλ

Η Χαμάς και το Ισραήλ σύμφωνησαν – με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου και τη… διακριτική παρακολούθηση των ΗΠΑ – στην επέκταση της εκεχειρίας για ακόμη 2 ημέρες ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι.

Μια τέτοια συμφωνία φαινόταν ήδη από χθες Κυριακή (26.11.2023) σχεδόν σίγουρη ότι θα επιτευχθεί, όμως τελικά δεν ήταν εύκολο κάτι τέτοιο να γίνει, γιατί το Ισραήλ και η Χαμάς είχαν κοινό στόχο για την εκεχειρία και τους ομήρους, τον οποίο ερμήνευαν… διαφορετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η Χαμάς ήθελε να συμφωνήσουν κατευθείαν για 4ήμερη επέκταση της συμφωνίας ενώ το Ισραήλ ήθελε να διαπραγματεύεται ανά 24ωρο για την επέκταση της ίδιας συμφωνίας. Τελικά, η λύση βρέθηκε κάπου στη μέση, με 2ήμερη επέκταση.

Οι συνομιλίες είναι πολύπλοκες. Οι αξιωματούχοι του Ισραήλ δεν μπορούν να επικοινωνήσουν εύκολα με πρόσωπα-κλειδιά στη Γάζα, γι’ αυτό και η μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου – πάντα με τη… διακριτική παρακολούθηση των ΗΠΑ – είναι καθοριστική για τη συνεννόηση των δύο πλευρών.

Άλλωστε, είναι δύο χώρες που εμπλέκονται έμμεσα και άμεσα στον πόλεμο που μετρά 52 ημέρες στη Μέση Ανατολή. Αφενός γιατί στο Κατάρ μένουν οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς αφετέρου γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια περνάει από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω της Ράφα.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε νωρίτερα σήμερα (27.11.2023) ότι ο συνολικός αριθμός των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα είναι 184, μεταξύ των οποίων 80 Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα και 14 άνθρωποι άλλων υπηκοοτήτων.

«Βρείτε ομήρους να ανταλλάξετε»

Αξιοσημείωτη είναι και η θέση του Κατάρ στις συνομιλίες, καθώς εμμέσως πλην σαφώς διέταξαν τη Χαμάς να βρει ομήρους να ανταλλάξει, επειδή οι νέες πληροφορίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα «θέλουν» τους ισλαμιστές να μην έχουν στην κατοχή τους όλους τους ομήρους και να τους έχουν δώσει και σε άλλες αντίστοιχες οργανώσεις!

Αυτός είναι και ο ισχυρισμός του εκπροσώπου των IDF στα αραβικά, του Avichay Adraee, ο οποίος δήλωσε στο Sky News ότι η Χαμάς πήρε ομήρους όλα τα μέλη της οικογένειας Bibas (τον πατέρα Yarden, τη μητέρα Shiri, το 10 μηνών μωρό τους Kfir και την 4χρονη Ariel) αλλά τους μετέφερε στα χέρια άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Γι’ αυτό και τα μέλη της οικογένειας, η μητέρα και τα δύο παιδιά, δεν θα συμπεριληφθούν στο σημερινό γκρουπ ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς, σύμφωνα με τον Adraee, ο οποίος διευκρίνισε ότι πιθανότατα κρατούνται στη Χαν Γιουνίς, στα νότια της Γάζας.

Από τη μεριά του, ο εμίρης του Κατάρ, ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε ότι τουλάχιστον 40 γυναίκες και παιδιά κρατούνται στη Γάζα, αλλά δεν κρατούνται από τη Χαμάς. «Στόχος της επέκτασης ήταν να βρουν αυτούς τους ομήρους για να τους παραδώσουν», εξήγησε.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, η Χαμάς ενημέρωσε την Αίγυπτο και το Κατάρ ότι εντόπισε περισσότερους Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με όσα είπε στο κανάλι Al-Arabi του Κατάρ, ένα μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ιζάτ Αλ-Ρισέκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι, αν και αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Ο Αλ-Ρισέκ είπε ότι η συζήτηση για την απελευθέρωση ομήρων στρατιωτών θα είναι ξεχωριστή από εκείνη που αφορά τους πολίτες και ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου το γνωρίζει αυτό.

Αυτός είναι ο «αόρατος» αρχηγός της Χαμάς – Οργάνωσε την επίθεση και τώρα διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία για την εκεχειρία

Ο 61χρονος Yahya Sinwar, ιδρυτικό μέλος της Χαμάς, αποτελεί ίσως η πιο ισχυρή φιγούρα της ισλαμιστικής οργάνωσης. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τον έχουν περιγράψει ως τον αρχιτέκτονα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άτομα.

Τώρα, υποστηρίζεται ότι είναι αυτός, που ενδεχομένως κρατά το «κλειδί» των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

Ο Yahya Sinwar διαπραγματεύτηκε κάθε σημείο της συμφωνίας εκεχειρίας, από την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων έως αυτή των Παλαιστινίων κρατουμένων, επιδιώκοντας να προωθήσει τα συμφέροντά του.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η παύση των εχθροπραξιών την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, είναι έτοιμος να αναλάβει τα ηνία εάν κρίνει ότι το Ισραήλ παραβιάζει τους όρους των διαπραγματεύσεων.

Ο άκαμπτος, όπως χαρακτηρίζεται, 61χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης, αψήφησε όλους εκείνους στο Ισραήλ που τον παρουσίαζαν ήδη ως νεκρό. Αφού υπέγραψε μια από τις πιο βάναυσες επιθέσεις που έγινε ποτέ εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Sinwar όχι μόνο είναι ακόμα ζωντανός, 50 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, αλλά σημείωσε μια νέα πολιτική νίκη.

«Κάποιος σαν τον Sinouar αποκρυπτογραφεί πολύ καλά τους Ισραηλινούς. Οι ηγέτες της Χαμάς κατανόησαν ουσιαστικά τις διαιρέσεις της χώρας, επομένως και την αδυναμία της, αλλά και το γεγονός ότι, για να πολεμήσεις έναν στρατό σημαντικά ισχυρότερο σε μέσα και άνδρες, είναι απαραίτητο να καταφύγεις σε διαφορετικά όπλα, εξ ου και η απαγωγή των ομήρων», εξήγησε ο αναλυτής Matti Steinberg.

Ο Steinberg, πρώην σύμβουλος πολλών αρχηγών του Shin Beth, των ισραηλινών εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών, θεωρεί το «παιχνίδι» με τους ομήρους πολύ σημαντικό: «Ο Sinouar καθιερώνει τη Χαμάς ως αυτή που ελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το υποσχέθηκαν, το κάνουν. Επέβαλαν την ιδέα ότι η 7η Οκτωβρίου ήταν νίκη του κινήματός τους. Η κάθε απελευθέρωση ομήρων είναι μια υπενθύμιση αυτής της νίκης στα μάτια της παλαιστινιακής κοινής γνώμης», τόνισε.

Ποιος είναι ο Yahya Sinwar

Γεννημένος σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ο Sinwar παρασύρθηκε στον ισλαμιστικό ακτιβισμό όταν σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καθώς η θρησκευτική αναζωπύρωση σε όλη τη Μέση Ανατολή αποκτούσε σημαντική δυναμική.

Το 1987, εντάχθηκε στη νεοσυσταθείσα ομάδα Χαμάς και έγινε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της. Τα καθήκοντα περιλάμβαναν την αποκάλυψη κατασκόπων ή άλλων «συνεργατών» με το Ισραήλ, καθώς και ανθρώπων στη Γάζα που παραβίαζαν τους αυστηρούς κώδικες «ηθικής» της Χαμάς.

Συνελήφθη το 1988 και καταδικάστηκε τέσσερις φορές σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και δολιοφθορά, ενώ πέρασε 23 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές. Ως κρατούμενος, αρνήθηκε να μιλήσει με οποιονδήποτε Ισραηλινό και τιμώρησε προσωπικά όσους το έκαναν, πιέζοντας το πρόσωπο ενός σε μια αυτοσχέδια σόμπα, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό πρώην ανακριτή που εργαζόταν στο ίδρυμα όπου κρατούνταν ο Sinwar. «Είναι 1.000% αφοσιωμένος και 1.000% βίαιος, ένας πολύ, πολύ σκληρός άνθρωπος», ανέφερε ο ανακριτής.

Ο Sinwar χρησιμοποίησε το χρόνο του στη φυλακή για να μάθει εβραϊκά και να μελετήσει τον εχθρό του, αποκτώντας γνώσεις που μπορεί να του είναι χρήσιμες τώρα. Όταν απελευθερώθηκε μαζί με περισσότερους από 1.000 αιχμαλώτους, που ανταλλάχθηκαν το 2011 με τον Gilad Shalit, έναν Ισραηλινό στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε από τη Χαμάς πέντε χρόνια νωρίτερα, ο Sinwar επέστρεψε αμέσως στην πρώτη γραμμή, δηλώνοντας ότι είχε συμπεράνει από τη δική του εμπειρία ότι η σύλληψη Ισραηλινών στρατιωτών ήταν «ο μόνος τρόπος» για την απελευθέρωση κρατουμένων.

Ένας δημοσιογράφος που συνάντησε τον Sinwar εκείνη την εποχή, αποκάλυψε στον Guardian ότι ο ηγέτης της Χαμάς ήταν τόσο συγκεντρωμένος, που ήταν σαν «ο κόσμος να μην υπήρχε πέρα ​​από τα μάτια του».

Επειτα από έξι χρόνια μετά την απελευθέρωσή του, ο Sinwar ανέλαβε τη γενική διοίκηση της Χαμάς στη Γάζα, παγιώνοντας τις σχέσεις μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών διοικητικών πτερύγων της οργάνωσης και περιθωριοποιώντας την πολιτική ηγεσία στο εξωτερικό.

Αν και οι στρατιωτικοί διοικητές πιθανώς σχεδίασαν τις λεπτομέρειες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, ο Sinwar πιστεύεται ότι υποκίνησε την επιχείρηση και ενεπλάκη σχεδόν σε όλες τις πτυχές. Σύμφωνα με τον Guardian, πιθανότατα κρύβεται στο δίκτυο των σηράγγων που έχει φτιάξει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα.

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Μετά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, οι επιθέσεις θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι «πιο βίαιες και σε ολόκληρη την επικράτεια» μετά τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ο Γκαλάντ επισκέφθηκε στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει, έχει σφίξει τον αποκλεισμό και έχει αυξήσει τις καταστροφές με τις επιθέσεις του.

Αναφερόμενος στα σχέδια μετά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ο Γκαλάντ δήλωσε ότι «οι επιθέσεις θα είναι πιο βίαιες και θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ έδωσε στους στρατιώτες το μήνυμα ότι ο μηχανισμός ασφαλείας και η κυβέρνηση στέκονται πίσω τους λέγοντας ότι «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τελειώσει το έργο μας».

Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει αναγκάσει τους Παλαιστίνιους στο βόρειο τμήμα και στο κέντρο της πόλης της Γάζας, το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα της περιοχής, να μεταναστεύσουν προς το νότο.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εντός της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από την ισραηλινή επίθεση, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων παραμένει στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Γκουτέρες: «Αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς» η παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ – Χαμάς

Ηπαράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για δύο ημέρες είναι «μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς», έστω και αν δεν επαρκεί προκειμένου να προωθηθεί η αναγκαία βοήθεια στους κατοίκους του θύλακα που την χρειάζονται, δήλωσε απόψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Είναι μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς εν μέσω του ζόφου και του πολέμου και ελπίζω ότι θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε (τις παραδόσεις) ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας που υποφέρουν τόσο, γνωρίζοντας ότι, ακόμη και με αυτόν τον πρόσθετο χρόνο, θα είναι αδύνατον να ικανοποιήσουμε όλες τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Γκουτέρες εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να ανοίξει άλλο ένα μεθοριακό πέρασμα ώστε να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

(Με πληροφορίες από: Le Monde, Guardian, ieidiseis, newsit)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα