Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια Ισλανδία μετά την έκρηξη ηφαιστείου
Εκκενώνονται πόλεις - Είναι η τέταρτη και πιο ισχυρή έκρηξη από τον περασμένο Δεκέμβριο
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία λόγω μιας ακόμη ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες που είναι η τέταρτη από τον Δεκέμβριο και η πιο ισχυρή, όπως ανακοίνωσε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία, με τη λάβα να απειλεί το Γκρίνταβικ.
Η πόλη έχει εκκενωθεί, ωστόσο ανοιχτός παραμένει ο εναέριος χώρος.
Πιο συγκεκριμένα, η λάβα έχει φθάσει στις ανατολικές άμυνες γύρω από την εκκενωμένη πόλη Γκρίνταβικ, ενώ, παράλληλα, έχουν απομακρυνθεί οι άνθρωποι από την κοντινή Γαλάζια Λιμνοθάλασσα, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας.
Oh wow! Incredible video of the eruption this evening in #Iceland
📹 Kristinn Gauti Gunnarssonpic.twitter.com/9V7AS5xnmA
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) March 17, 2024
Ο εναέριος χώρος της νησιωτικής χώρας της Βόρειας Ευρώπης παραμένει ανοιχτός.
Δείτε βίντεο:
Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται έκρηξη στο ηφαίστειο που βρίσκεται στη χερσόνησο Ρέικιανες, ακριβώς νότια της ισλανδικής πρωτεύουσας Ρέικιαβικ. Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας της χώρας, η έκρηξη ξεκίνησε το Σάββατο (17/03) μεταξύ Χάγκαφελ και Στόρα Σκόγκφελ, στην ίδια περιοχή με την προηγούμενη έκρηξη στις 8 Φεβρουαρίου.
Πλάνα από την έκρηξη έδειχναν σύννεφα καπνού και λάβα να αναβλύζει από τη γη.
Πάντως, το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ και άλλα περιφερειακά αεροδρόμια δεν επηρεάστηκαν από την έκρηξη.
JUST IN: A new eruption has just begun on Iceland’s Reykjanes Peninsula, making it the seventh eruption in almost 3 years. pic.twitter.com/2s5EzNMfdk
— Nahel Belgherze (@WxNB_) March 16, 2024
Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη
Ο γεωφυσικός Μάγκνους Τούμι Γκούντμουνσον, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που πέταξαν πάνω από τις πληγείσες περιοχές με ελικόπτερο, δήλωσε ότι η έκρηξη του Σαββάτου ήταν η πιο ισχυρή μέχρι στιγμής.
Δύο ρεύματα λάβας κινούνται δυτικά και νότια. Ο Γκούντμουνσον δήλωσε ότι ήταν επίσης πιθανό η λάβα να εισρεύσει στη θάλασσα, αλλά αυτό μπορεί να μη συμβεί αν η ηφαιστειακή δραστηριότητα εξασθενήσει. Ο Einar Bessi Gestsson, ειδικός σε θέματα φυσικών καταστροφών στη Νορβηγική Μετεωρολογική Υπηρεσία, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ισλανδίας RUV ότι θα μπορούσαν να προκύψουν επικίνδυνα αέρια και μικρές εκρήξεις εάν η λάβα έρθει σε επαφή με το θαλασσινό νερό.
Πηγή: in.gr