Σε οριακό σημείο οι υπηρεσίες στη Γάζα – Τελειώνουν τα καύσιμα

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας

Parallaxi
σε-οριακό-σημείο-οι-υπηρεσίες-στη-γάζα-1070064
Parallaxi

Οι υπηρεσίες στη Γάζα είναι κοντά σε «κρίσιμο σημείο» χωρίς προμήθειες σε καύσιμα, δήλωσε σήμερα ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), προσθέτοντας ότι κανένα από τα 569 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν φθάσει στον θύλακα έως τώρα δεν μετάφερε καύσιμα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι υπήρχε «κάποια πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στην υπό ισραηλινή πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

«Ολοένα και περισσότερες μονάδες κλείνουν, ολοένα και περισσότερα ζωτικής σημασίας μέσα τελειώνουν», δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην ίδια ενημέρωση, αναφερόμενος στις προμήθειες καυσίμων.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι συνολικά 10.328 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τον πόλεμο, που εισήλθε σήμερα στον δεύτερο μήνα του, είχε περάσει χθες, Δευτέρα, το όριο των 10.000 θανάτων, στην τεράστια πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, 4.237 ήταν παιδιά και 2.741 γυναίκες, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας πως σχεδόν 26.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Γάζα: Δύο πτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 115 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησαν από Οστάνδη και Ντουμπάι

Δύο νέες πτήσεις της ΕΕ με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες της Γάζας αναχώρησαν σήμερα από την Οστάνδη (Βέλγιο) και το Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), μεταφέροντας σχεδόν 115 τόνους προμηθειών στην Αίγυπτο, κοντά στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς επισκέφτηκε το σημείο, ενημέρωθηκε για το φορτίο που παραδόθηκε από τους ανθρωπιστικούς εταίρους (Γιατρούς του Κόσμου, Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και εκπροσώπους της Γαλλίας, οι οποίοι δωρίζουν βασικές ανθρωπιστικές ιατρικές προμήθειες). Οι προμήθειες θα μεταφερθούν από την Οστάνδη με πτήση που διοργανώνει η πλατφόρμα συντονισμού ΕΕ-Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Το φορτίο από το Ντουμπάι θα μεταφέρει υλικοτεχνικά είδη, όπως ψυγεία και εμπορευματοκιβώτια. Αυτά τα είδη αγοράστηκαν από την ΕΕ και δωρίστηκαν στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής ικανότητας της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων παροχής βοήθειας στην περιοχή.

Συνολικά οκτώ πτήσεις της ΕΕ έχουν μεταφέρει πάνω από 320 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πολίτες της Γάζας.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανακοίνωσε τον θάνατο ενός δημοσιογράφου του σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανακοίνωσε σήμερα πως ένας από τους δημοσιογράφους του στη Γάζα σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα.

Ο δημοσιογράφος, ο Μοχάμαντ Αμπού Χασίρα, σκοτώθηκε σε “ισραηλινό βομβαρδισμό που έθεσε στο στόχαστρο το σπίτι του κοντά στο αλιευτικό λιμάνι δυτικά της πόλης της Γάζας”, μετέδωσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, 42 μέλη της οικογένειας του δημοσιογράφου, “μεταξύ των οποίων τα παιδιά και οι αδελφοί του”, σκοτώθηκαν επίσης στον βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα και το πτώμα του δημοσιογράφου ανασύρθηκε από τα ερείπια σήμερα το πρωί.

Την Πέμπτη, η επίσημη παλαιστινιακή τηλεόραση μετέδωσε πως ένας από τους ανταποκριτές της στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μοχάμαντ Αμπού Χάταμπ, είχε σκοτωθεί σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον του διαμερίσματός του στη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της περιοχής.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι τουλάχιστον 36 δημοσιογράφοι και υπάλληλοι μέσων ενημέρωσης (31 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί, ένας Λιβανέζος) σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος ξέσπασε από τις πρωτόγνωρης έκτασης και βιαιότητας επιθέσεις της Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, στο ισραηλινό έδαφος, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, στην τεράστια πλειονότητά τους επίσης αμάχους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα