Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Αναφορές για έναν τραυματία – Ανησυχία για τις επόμενες ώρες
Τι λένε οι Έλληνες επιστήμονες για τον σεισμό
Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών ταρακούνησε σήμερα νωρίς το μεσημέρι την Κωνσταντινούπολη, μία από τις ισχυρότερες δονήσεις που έχουν συγκλονίσει την τουρκική μητρόπολη τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας πανικό σε κατοίκους και ξυπνώντας μνήμες και φόβους.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή.
Μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι ώρα Τουρκίας και Ελλάδας δεν υπάρχουν καταγραφές για υλικές ζημιές ή θύματα, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές.
Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 12:49 ήταν στα ανοικτά των ακτών του Σηλυβρίου, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσαν η υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (AFAD) και ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.
Το εστιακό βάθος ήταν 6,92 χλμ, σύμφωνα με την AFAD. Παρόμοια ήταν και η μέτρηση του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών (GFZ), που είπε ότι ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών με εστιακό βάθος 10 χλμ. Εκτός από τον κύριο σεισμό, η AFAD είπε ότι κατέγραψε άλλες τρεις δονήσεις μεγέθους 3,9 έως 4,9 βαθμών στην ίδια περιοχή.
1 τραυματίας
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι, είπαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο τηλεοπτικός σταθμός TGRT μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε αφού πήδηξε από ένα μπαλκόνι την ώρα του σεισμού.
Στο κέντρο της πόλης, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και άλλοι κάθισαν στα κατώφλια των σπιτιών τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί. Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.
Λέκκας στον ΣΚΑΙ: Ενδεχομένως να πυροδοτήσει κάποια φαινόμενα στη συνέχεια
Είναι γύρω στα 30 – 40χλμ δυτικά της Κωνσταντινούπολης, πάνω στην ακτογραμμή, λίγο μέσα στη θάλασσα, δήλωσε στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Ο ίδιος ανέφερε πως έγινε σε δύσκολο σημείο.
«Είναι μέσα στο πλαίσιο των αναμενόμενων σεισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως ο συγκεκριμένος σεισμός να πυροδοτήσει κάποια φαινόμενα στη συνέχεια.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θράκης. Ορισμένοι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, όπως επίσης και στην Ξάνθη, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google για τη σεισμική δόνηση.
Αρκετοί ξαφνιάστηκαν από το μήνυμα καθώς το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης απέχει πολλά χιλιόμετρα από τις εν λόγω περιοχές. Μάλιστα, στο μήνυμα δινόταν εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού αλλά και τις πιθανές ζημιές σε κτίρια και δρόμους.
Μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους της Χίου καλώντας τους να είναι σε εγρήγορση και σημειώνοντας πως οι μετασεισμοί είναι συνηθισμένοι όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:
Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά από τον ισχυρό σεισμό των 6,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησε σεισμός 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Δείτε βίντεο από τη στιγμή του ισχυρού σεισμού των 6,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ:
Συνεχίζονται οι έρευνες – Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και ο υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου τόνισε ότι οι αρχικές επιθεωρήσεις δεν έδειξαν ζημιές ή προβλήματα σε αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους.
«Όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι σε επιφυλακή. Κανένα κτήριο δεν έχει καταρρεύσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο. Συνεχίζουμε τις έρευνες», ανακοίνωσε το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης, καλώντας τους πολίτες «να μείνουν μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές». Ο δήμος τόνισε επίσης ότι παρακολουθεί την κατάσταση, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές μέχρι στιγμής».
Τουλάχιστον δύο δονήσεις, με διαφορά κλάσματος του δευτερολέπτου, έγιναν έντονα αισθητές σε όλες τις συνοικίες της πόλης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς η χώρα έχει επίσημη αργία σήμερα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μία ώρα νωρίτερα, στην περιοχή καταγράφηκε σεισμική δόνηση 3.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και συγκεκριμένα γύρω στις 12:13 το μεσημέρι στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων καταστάσεων (AFAD), το επίκεντρο του συγκεκριμένου σεισμού εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο σε απόσταση 25,54 χλμ. νότια της Σηλυβρίας, προάστιο που βρίσκεται στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 6,99 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σηλυβρία και σε ορισμένες περιοχές στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 – Με τον φόβο ενός «Μεγασεισμού»
Η Τουρκία διασχίζεται από δύο ρήγματα που έχουν προκαλέσει πολλούς φονικούς σεισμούς στο παρελθόν.
Ο ισχυρός σεισμός σήμερα των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.
Η Κωνσταντινούπολη ζει με τον φόβο ενός «Μεγασεισμού» καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών έως το 2030, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.
Τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία βίωσε τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις, καταστρέφοντας ιστορικά μνημεία.
Δύσκολο να ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος, λέει ο Παπαζάχος
Σχετικά περιορισμένες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιπτώσεις του σεισμού των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».
Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε.
Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε, πάντως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.
Συνεχίζονται οι μετασεισμοί – Νέα δόνηση 4,9 Ρίχτερ
Σειρά μετασεισμών έχει ακολουθήσει τη μεγάλη δόνηση των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Λίγο μετά τις 15:00, σημαιώθηκε ο τελευταίος εξ αυτών να καταγράφεται στα 4,9 Ρίχτερ.
Ο μεγαλύτερος μετασεισμός, ωστόσο, καταγράφηκε στα 5,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με την AFAD, δύο λεπτά μετά τα 6,2, ενώ ακολούθησαν κι άλλοι ισχύος 4,9, 4,8, 4,5 και 4,4 Ρίχτερ.
Πηγή: skai.gr