Διεθνή

Σεισμός στην Τουρκία: Έντονες αποδοκιμασίες σε Ερντογάν στα συντρίμμια

Συστηματικά σε πολεοδομικές παραβάσεις φαίνεται ότι προσχωρούσαν κατασκευαστές στην Τουρκία, οι οποίες στοίχισαν χιλιάδες ζωές.

Parallaxi
σεισμός-στην-τουρκία-έντονες-αποδοκι-972243
Parallaxi

Ξεχειλίζει η οργή στην Τουρκία, όπου ο λαός, θρηνεί τους χιλιάδες νεκρούς του και καλείται να αντιμετωπίσει τις τρομακτικές συνέπειες του φονικού σεισμού της περασμένης Δευτέρας.

Ο αριθμός των νεκρών διαρκώς αυξάνεται, με τις ελπίδες για τους εγκλωβισμένους να σβήνουν, όσο περνάνε οι ώρες. Άγνωστο είναι πόσοι ακριβώς βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, που άφησε πίσω του ο σεισμός. Οι κραυγές τους έπαψαν να ακούγονται.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι, σε συνθήκες ψύχους και μαζί με τον θρήνο, η οργή που σιγοβράζει βγαίνει στην επιφάνεια, όπως και οι καταγγελίες, όχι μόνο της παντελούς έλλειψης αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, αλλά και της ασύδοτης δράσης των εργολάβων, που κατασκεύασαν κτίρια που έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είδε τον μεγάλο σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια (Ιζμίτ) να του ανοίγει το δρόμο προς την εξουσία, μετά τους καταστροφικούς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης Ετσεβίτ.

Τώρα, λίγο πριν τις προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη γείτονα, ο Ερντογάν κατηγορείται ότι άφησε την χώρα απροστάτευτη, ευνοώντας μια κλίκα διεφθαρμένων εργολάβων και επιτρέποντας τη μετατροπή των πόλεων σε υποψήφια «νεκροταφεία».

Γιούχαραν τους υπουργούς του Ερντογάν

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αργή ανταπόκριση κατά την προσπάθεια βοήθειας που λένε ότι έχει επιδεινωθεί από την αποτυχία του κράτους να συνεργαστεί και να συντονιστεί με τις τοπικές αρχές.

Η τουρκική κοινωνία «βράζει» και θεωρεί την κυβέρνηση Ερντογάν υπεύθυνη για την ανείπωτη τραγωδία.

Όπως φαίνεται και σε βίντεο που ανεβαίνουν στο twitter, οι πολίτες ξεσπούν σε αποδοκιμασίες, φωνάζοντας «γαϊδούρια» και «ξεδιάντροποι», βλέποντας τους αξιωματούχους να επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο φαίνονται οι αποδοκιμασίες των πολιτών μόλις φτάνει στο Ντιγιάρμπακιρ ο υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag.

Σε άλλο βίντεο φαίνονται οι αποδοκιμασίες απέναντι στον βουλευτή του κόμματος του Ερντογάν Oya Eronat, ο οποίος επισκέφθηκε το Ντιγιαρμπακίρ. Ο Eronat αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή όπου διαδήλωναν οι πολίτες.

Οργή λαού

Ενδεικτικό της οργής των Τούρκων πολιτών προς την κυβέρνηση είναι το απλό και ξεκάθαρο μήνυμα, ενός εξ αυτών, του Χακάν Τανριβερντί, προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές: «Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους».

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι το κράτος θα καλύψει τα ενοίκια των σεισμόπληκτων για έναν χρόνο, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ανοικοδομήσει τα κτίρια που κατέρρευσαν, μέσα σε ένα χρόνο.

«Θα προσφέρουμε 10.000 τουρκικές λίρες (494 ευρώ) στους πολίτες μας. Επιπλέον, για τους πολίτες που δεν μένουν σε σκηνές και που δεν θέλουν να μείνουν σε σκηνές, θα διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να μετακομίσουν σε κατοικίες και θα καλύψουμε το ενοίκιο τους», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι εάν οι σεισμόπληκτοι προτιμούν να μείνουν σε ξενοδοχεία, «μπορούμε να τους προσφέρουμε και αυτό το κατάλυμα».

Όμως δεν είναι σίγουρο ότι οι ανέξοδες αυτές υποσχέσεις του Ερντογάν θα έχουν τον αντίκτυπο που επιδιώκει.

Θα γκρεμίσει ο σεισμός τον Ερντογάν;

Από τους διεθνείς αναλυτές δεν ξέφυγε η σύμπτωση, ότι ένας σεισμός ήταν αυτός που στο παρελθόν άνοιξε στον Ερντογάν τον δρόμο για την πρώτη γραμμή της εξουσίας, και ένας άλλος τώρα παίζει το πολιτικό του μέλλον κορώνα γράμματα.

Η αποτυχία της τότε τουρκικής κυβέρνησης, στον απόηχο του σεισμού του 1999 στο Ιζμίτ, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 17.000 ανθρώπων έχτισε τον πολιτικό αλτήρα από τον οποίο εκτοξεύτηκε το 2002 το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ερντογάν.

Ο «σουλτάνος», ο οποίος κυβέρνησε την Τουρκία για δύο δεκαετίες, αντιμετωπίζει εκλογές τον Μάιο που θα ήταν ήδη δύσκολες γι’ αυτόν, λόγω της οικονομικής κρίσης. Όμως τώρα οι ψηφοφόροι θα καταγράψουν την αντίδρασή τους στον σεισμό και θα αναρωτηθούν γιατί η κυβέρνησή του δεν έκανε περισσότερα για να προετοιμαστεί για μια τέτοια καταστροφή μετά τον σεισμό του 1999.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, αυξάνεται επίσης και ο πολιτικός κίνδυνος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Politico.

Το Economist, σημειώνει εξάλλου, ότι η κατάρρευση τόσων πολλών κτιρίων στην Τουρκία θα απαιτήσει έλεγχο. Θα προκύψουν στοιχεία ότι οι συμβουλές των ειδικών αγνοήθηκαν και οι οικοδομικές προδιαγραφές παραβιάστηκαν, ενώ διεφθαρμένοι ή ανίκανοι επόπτες σφύριζαν αδιάφορα.

Η συμμορία των 5, οι αμνηστίες και η κάλπη

Ο νόμος περί δημοσίων συμβάσεων έργων έχει αλλάξει σχεδόν 200 φορές στο πέρασμα των χρόνων.

Στην Τουρκία, σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση έχει παράσχει περιοδικές «κατασκευαστικές αμνηστίες» – ουσιαστικά, νομικές απαλλαγές για την καταβολή προστίμων, για κτίρια που έχουν κατασκευαστεί χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας.

Αυτές έχουν ψηφιστεί από τη δεκαετία του 1960 – με την τελευταία, όμως, το 2018.

Οι επικριτές του Ερντογάν έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι τέτοιες αμνηστίες εγκυμονούν τον κίνδυνο καταστροφής σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Σαφώς η πλέον ευνοημένη, με αναθέσεις που χαρακτηρίζοντας φωτογραφικές, είναι μια μικρή κλίκα μόλις πέντε κατασκευαστικών εταιρειών, που η τουρκική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ακραιφνώς φιλοερντογανικές και κατονομάζει ανοιχτά ως «συμμορία».

Και το ερώτημα που πλανάται είναι: «Θα είναι οι κατασκευαστικές αλχημείες της «Συμμορίας των 5» με τα δισεκατομμύρια κέρδη η πολιτική ταφόπλακα για τον Ερντογάν;».

πηγή – in.gr / Παρασκευή Τσιβόλα

Υποσχέσεις Ερντογάν απέναντι στην οργή των Τούρκων: «Πιστέψτε μας, δεν αφήσουμε κανέναν στο δρόμο και στη φτώχεια»

Το Ντιγιαρμπακίρ επισκέφθηκε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοντά στους πληγέντες των φονικών σεισμών και να αμβλύνει το κύμα οργής και διαμαρτυριών από την πλευρά των πολιτών, που εκφράστηκαν και με αποδοκιμασίες σε υπουργό και βουλευτή του κόμματός του νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ.

Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Εμινέ, που σε κάποια στιγμή πήρε στην αγκαλιά της ένα παιδί, ο Ερντογάν είπε ότι ο σεισμός της Δευτέρας είναι «τρεις φορές μεγαλύτερος και τρεις φορές πιο καταστροφικός από τον σεισμό του 1999, που είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στη μνήμη της χώρας μας. Αυτός ο σεισμός, που περιγράφεται ως η καταστροφή του αιώνα, προκάλεσε καταστροφή σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων, αν και έγινε αισθητή σε μια περιοχή σχεδόν χιλίων χιλιομέτρων».

Ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στην Τουρκία έχουν φτάσει τους 21.043 και πρόσθεσε ότι οι ομάδες διάσωσης μεταφέρονται σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες καταστροφές.

«Έχουμε κινητοποιήσει όλα τα μέσα του κράτους μας» είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το Anadolu και συμπλήρωσε:

«Εμπιστευτείτε μας, πιστέψτε μας. Δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε τους πολίτες μας στο δρόμο, σε κακουχίες ή στη φτώχεια. Κάνουμε σχέδια για την ανοικοδόμηση εκατοντάδων χιλιάδων σπιτιών και για την επανίδρυση των πόλεων μας που καταστράφηκαν στον σεισμό».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι 160.000 άτομα εργάζονται αυτή τη στιγμή σε 10 επαρχίες, μαζί με τις ομάδες που έρχονται από το εξωτερικό.

«Γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει ανταμοιβή για αυτούς τους ήρωες που δεν αναζητούν διαφήμιση, φήμη ή τα φώτα της δημοσιότητας» είπε για τους διασώστες.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική λέγοντας: «Κάποια κέντρα, πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ είναι ανήθικα, άσεμνα. Κάνουν επίθεση σε μια περίοδο που η ενότητα θα έπρεπε να είναι στο αποκορύφωμά της».

Επίσης είπε ότι οι σεισμόπληκτοι θα βρουν στέγη στις φοιτητικές εστίες όλων των πανεπιστημίων, καθώς μέχρι το καλοκαίρι διακόπτοται όλα τα δια ζώσης μαθήματα και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα συνεχιστεί μόνο εξ αποστάσεως.

Τέλος ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστούν στον στρατό τον Μάιο 13.000 άτομα που έπρεπε να στρατευτούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.

Eκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία και οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους», δήλωσε.

Ο Ερντογάν είπε χθες ότι έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες σε κάποιες περιοχές. Δεν είναι όμως σαφές σε ποιά περιστατικά απαγωγών αναφερόταν.

Η ασφάλεια στη σεισμόπληκτη ζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης εκεί εξαιτίας της “αυξανόμενης δυσκολίας στον τομέα της ασφάλειας”, όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό μόνο στην Τουρκία ανήλθε σε 21.043, όπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος.

πηγή – skai.gr

Δεν έβαζαν υποστηρικτικές κολώνες και έκαναν… εκπτώσεις

Συστηματικά σε πολεοδομικές παραβάσεις φαίνεται ότι προσχωρούσαν οι κατασκευαστές στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η χώρα σήμερα να θρηνεί χιλιάδες νεκρούς από τους δύο φονικούς σεισμούς.

Η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, μετά τον σεισμό του 1999 κατά τον οποίο 18.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους. Ωστόσο, οι κατασκευαστές συχνά θυσιάζουν την ασφάλεια των πολιτών προκειμένου να ολοκληρώσουν γρηγορότερα και φθηνότερα τα κτήρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ξεχνούν να τοποθετήσουν τις ενισχυμένες κολώνες στήριξης που προβλέπει η νομοθεσία ή κάνουν… εκπτώσεις στο τσιμέντο.

«Ο λόγος για την τεράστια αυτή καταστροφή είναι η αβλεψία, καθώς οι κατασκευές μετατράπηκαν σε “εργαλείο” συγκέντρωσης χρημάτων» λέει ο Tezcan Karakus Candan, επικεφαλής του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Άγκυρας.

Η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι από τους δύο σεισμούς κατέρρευσαν 6.444 κτήρια ενώ περί τις 11.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απίστευτη καταστροφή. Εάν οι έλεγχοι είχαν γίνει όπως έπρεπε, τότε η καταστροφή θα ήταν πολύ μικρότερη», σχολίασε ο καθηγητής γεωφυσικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ovgun Ahmet Ercan, προσθέτοντας πως κάθε μέρα που περνάει μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες εντοπισμού επιζώντων.

Όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα, είναι γνωστό ότι κατασκευαστικές εταιρείες στην Τουρκία δεν έβαζαν όσες υποστηρικτικές κολώνες έπρεπε σε καταστήματα και πάρκινγκ ενώ παράλληλα προχωρούσαν και σε άλλες πολεοδομικές παραβάσεις.

πηγή – ΕΘΝΟΣ

Διέσωσαν ηλικιωμένη μετά από 130 ώρες στα συντρίμμια

Διασώστες στην Τουρκία ανασύρουν ζωντανή μία ηλικιωμένη γυναίκα από τα ερείπια κατεστραμμένου κτιρίου όπου παρέμεινε επί 130 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Πρόκειται για την Umit Gulcicek, η οποία, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, σώθηκε από θαύμα από τα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια.

Τουρκο-αρμενικό σύνορο ανοίγει μετά από 35 χρόνια για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια

Μετά από 35 χρόνια άνοιξαν για πρώτη φορά το Σάββατο τα σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία, για να διευκολυνθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες των σεισμών της Δευτέρας στη νότια Τουρκία.

Πέντε φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια από την Αρμενία πέρασαν τα σύνορα μέσω της συνοριακής διέλευσης Alican της επαρχίας Igdir της ανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με το Anadolu.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαχάν Κοστανιάν ανέβασε βίντεο που δείχνει φορτηγά που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια να περνούν μια γέφυρα για να φτάσουν στην Τουρκία.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αρμενία διέσχισε τη γέφυρα Μαργαρά στα σύνορα Αρμενίας-Τουρκίας με κατεύθυνση την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό», έγραψε ο Κοστανιάν στο Twitter.

Το συνοριακό πέρασμα του Αλικάν χρησιμοποιήθηκε επίσης το 1988 όταν ένας μεγάλος σεισμός έπληξε την Αρμενία για να σταλεί βοήθεια που συγκέντρωσε η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος στις πληγείσες περιοχές.

Πέρυσι, Τούρκοι και Αρμένιοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών που επισκέπτονται και τις δύο χώρες το συντομότερο δυνατό.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών, η Τουρκία και η Αρμενία ξεκίνησαν επίσης τις εμπορικές πτήσεις από τον Φεβρουάριο του 2022 μετά από μια διακοπή δύο ετών.

Οι δύο χώρες έχουν διχαστεί σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία και των γεγονότων του 1915 κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι κλειστά από το 1993.

πηγή – skai.gr

Πάνω από 260 παιδιά δίχως όνομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία

Ετικέτες χωρίς ονόματα έχουν στα κρεβάτια τους στα νοσοκομεία εκατοντάδες μωρά που ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

Τα παιδιά αυτά μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στα νοσοκομεία αφού ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα και παραμένουν αγνώστων στοιχείων, καθώς οι γονείς τους είναι είτε νεκροί ή δεν μπορούν να εντοπιστούν.

Όπως μεταδίδει σε ρεπορτάζ του το BBC που βρέθηκε στα τραυματισμένα παιδιά στο νοσοκομείο της πόλης των Αδάνων, γιατροί ταΐζουν με μπιμπερό στη ΜΕΘ ένα τραυματισμένο κοριτσάκι έξι μηνών του οποίου οι γονείς δεν μπορούν να βρεθούν.

Ο σεισμός τους πήρε τα σπίτια, τώρα και τα ονόματά τους. Η Δρ Nursah Keskin πιάνει το χέρι του κοριτσιού που νοσηλεύεται στην εντατική – γνωστό μόνο από την ετικέτα στο κρεβάτι του: “Ανώνυμη”. Το κοριτσάκι έχει πολλαπλά κατάγματα, ένα μαυρισμένο μάτι και το πρόσωπό της είναι μελανιασμένο – αλλά φαίνεται να χαμογελάει.

“Ξέρουμε πού βρέθηκε και πώς ήρθε εδώ, όμως δεν μπορούμε να βρούμε μια διεύθυνση. Η έρευνα συνεχίζεται”, αναφέρει η γιατρός.

Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι παιδιά που διασώθηκαν από κτίρια που κατέρρευσαν σε άλλες περιοχές και μεταφέρθηκαν στα Άδανα επειδή το νοσοκομείο είναι ακόμη όρθιο.

Πολλά άλλα ιατρικά κέντρα στη ζώνη της καταστροφής έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές. Τα Άδανα έγιναν κόμβος των διασωστικών συνεργείων.

Νεογέννητα μωρά μεταφέρθηκαν σε αυτό το νοσοκομείο εσπευσμένα από μαιευτήριο που είχε πληγεί σοβαρά στην πόλη Iskenderun.

Τούρκοι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι σε όλη τη ζώνη καταστροφής της χώρας υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 260 τραυματισμένα παιδιά, τα οποία δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν.

Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά καθώς από τις έρευνες θα προσεγγίζονται περισσότερες περιοχές και θα δοθεί μια πληρέστερη εικόνα της κλίμακας των αστέγων.

Οι διάδρομοι είναι γεμάτοι επιζώντες από τον σεισμό που κείτονται σε καροτσάκια, άλλοι είναι τυλιγμένοι σε κουβέρτες σε στρώματα σε έναν χώρο έκτακτης ανάγκης. Ο χειρουργικός θάλαμος είναι επίσης γεμάτος με τραυματισμένα παιδιά.

Ένα κορίτσι που οι γιατροί λένε ότι είναι πέντε ή έξι ετών κοιμάται και είναι συνδεδεμένο με ενδοφλέβιες ορούς. Έχει τραύμα στο κεφάλι και πολλαπλά κατάγματα. Το κοριτσάκι δεν έχει καταφέρει να τους πει το όνομά της, έχει μόνο οπτική επαφή και κάνει χειρονομίες.

“Λόγω του σοκ, αυτά τα παιδιά δεν μπορούν πραγματικά να μιλήσουν. Ξέρουν τα ονόματά τους. Μόλις σταθεροποιηθούν μερικές ημέρες αργότερα μπορούμε να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε”, εξηγεί η γιατρός.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι προσπαθούν να αντιστοιχίσουν τα παιδιά που δεν έχουν αναγνωριστεί με διευθύνσεις. Αλλά συχνά οι διευθύνσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από χαλάσματα. Σε τουλάχιστον 100 περιπτώσεις, ανώνυμα παιδιά έχουν ήδη τεθεί υπό φροντίδα.

Τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με αναρτήσεις που δείχνουν αγνοούμενα παιδιά, δίνοντας λεπτομέρειες για το σε ποιον όροφο ζούσαν σε κτίρια που κατέρρευσαν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να έχουν διασωθεί και να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Επιζώντες συγγενείς και αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ταξιδεύουν μεταξύ νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων προσπαθώντας να τα βρουν.

Οι τραυματίες συνεχίζουν να φτάνουν στο νοσοκομείο των Αδάνων σε κατάσταση σοκ, εξαντλημένοι.

Η Δρ Keskin έχασε συγγενείς της στο σεισμό και κατέφυγε στο νοσοκομείο με τα παιδιά της όταν χτύπησαν οι μετασεισμοί. “Είμαι καλά, προσπαθώ να είμαι καλά, γιατί τα παιδιά μας χρειάζονται πραγματικά” αναφέρει.

“Αλλά λέω, δόξα τω Θεώ, έχω ακόμα τα παιδιά μου. Δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερο πόνο για μια μητέρα από το να χάσει το παιδί της”.

πηγή – news247

Ο αυστριακός στρατός αναστέλλει τις διασώσεις «για λόγους ασφαλείας»

Ο αυστριακός στρατός ανέστειλε το Σάββατο τις επιχειρήσεις διάσωσης στη βαθιά πληγωμένη από τον σεισμό Τουρκία, όπου τα 7,8 Ρίχτερ στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 24.000 ανθρώπους μέχρι ώρας στη χώρα αλλά και τη γειτονική Συρία, λόγω της επιδείνωσης της «κατάστασης ασφαλείας», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της μονάδας.

«Υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ ομάδων», είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι 82 στρατιώτες της Μονάδας Αρωγής Καταστροφών των αυστριακών δυνάμεων βρίσκονταν σε καταφύγιο στη νότια επαρχία Χατάι «σε ένα στρατόπεδο με άλλους διεθνείς οργανισμούς, αναμένοντας οδηγίες».

Είχαν φτάσει στο Χατάι την Τρίτη με 45 τόνους εξοπλισμό και κατάφεραν να σώσουν εννέα ανθρώπους από τα ερείπια.

Επρόκειτο να επιστρέψουν στην Αυστρία την Πέμπτη, αλλά αυτό είναι υπό εξέτασιν, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

πηγή – AFP
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα