Σεισμός-Τουρκία: Δεν κατάφερε να βγει σώα η μικρή Φατμά

Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ΕΜΑΚ - Σώθηκε η 6χρονη αδελφή της.

Parallaxi
σεισμός-τουρκία-δεν-κατάφερε-να-βγει-σ-970626
Parallaxi

Δραματικές στιγμές στην Τουρκία με την ελληνική ΕΜΑΚ να επιχειρεί για πολύ ώρα να απεγκλωβίσει ένα 7χρονο κορίτσι από τα συντρίμμια. Δυστυχώς όμως η 7χρονη Φατμέ δεν τα κατάφερε και έχασε τη ζωή της μπροστά στα μάτια των ηρωικών ανδρών της ΕΜΑΚ.

«Η τύχη ήταν με το μέρος μας. Εντοπίσαμε το κοριτσάκι το οποίο άκουγε στο όνομα του. Δεν μπορεί να κινηθεί αλλά έχει τις αισθήσεις του. Οι διασώστες της ΕΜΑΚ του πρόσφεραν μια πρώτη βοήθεια. Είναι σε βάθος επτά μέτρων» είχε πει νωρίτερα στην κάμερα της ΕΡΤ, ο Ευθύμης Λέκκας ο οποίος είναι μαζί με την αποστολή.

Οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ήταν συγκλονιστικές. Δύο διασώστες από την ελληνική ομάδα που βρίσκεται εκεί είχαν χωθεί κυριολεκτικά στα χαλάσματα προσπαθώντας να ανασύρουν την επτάχρονη Φατμέ που είχε παγιδευτεί κάτω από τόνους μπάζα.

Διάσωση 6χρονου κοριτσιού από την ελληνική ΕΜΑΚ

Οι άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την 6χρονη αδερφή της μικρής Φατμέ, η οποία λίγα λεπτά νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρή από τα χαλάσματα.

Εντοπίστηκε νεκρός κάτω από τα συντρίμμια ο κυβερνητικός βουλευτής Γιακούπ Τας

Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στην πόλη Αντιγιαμάν όπου εκλεγόταν, ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Γιακούμπ Τας.

Ο 63χρονος Τας είχε εγκλωβιστεί μαζί με μέλη της οικογένειάς του, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ένας άλλος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Μετίν Γιαβούζ ανακοίνωσε την άσχημη είδηση ​​στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Έμαθα με μεγάλη λύπη ότι ο βουλευτής του AK Party, Γιακούπ Τας πέθανε. Είθε η θέση τους να είναι στον παράδεισο» ανέφερε σχετικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιεί περισσότερους από 1.180 διασώστες στην Τουρκία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Τουρκία, 19 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία) μαζί με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν προσφέρει ομάδες έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ και τις τουρκικές αρχές.

Συγκεκριμένα, 25 ομάδες έρευνας και διάσωσης κατευθύνονται στις περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο στην Τουρκία για να βοηθήσουν τους πρώτους διασώστες, και 11 από αυτές τις ομάδες έχουν ήδη φτάσει. Επιπλέον 2 ιατρικές ομάδες έχουν σταλεί μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης σε άτομα που έχουν πληγεί. Συνολικά, 1.185 διασώστες και 79 σκύλοι αναζήτησης έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συγκέντρωσε επίσης μια Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από εμπειρογνώμονες από 11 κράτη μέλη που αναπτύχθηκαν αμέσως στην Τουρκία για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τη Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της επί τόπου και χρηματοδοτεί ανθρωπιστικές οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρέχοντας επίσης υποστήριξη νερού και αποχέτευσης και διανέμοντας κουβέρτες και είδη υγιεινής στις πληγείσες περιοχές. Αξιολογούν επίσης το επίπεδο των ζημιών και των αναγκών στη Συρία μετά τον χθεσινό σεισμό για να προσαρμόσουν την αντίδρασή τους.

Η ΕΕ εξετάζει όλες τις βιώσιμες επιλογές για την ανάπτυξη πρόσθετων πόρων εντός της Συρίας για την υποστήριξη των πληγέντων πληθυσμών.

Η Συρία δεν έχει ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μπάλας Ουϊβάρι ανέφερε ότι υπάρχει νομική δυνατότητα το αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού να γίνει μέσω του ΟΗΕ για λογαριασμό της χώρας, όμως προς το παρόν δεν έχει ακόμα φτάσει ανάλογο αίτημα στην ΕΕ.

Το Κατάρ στέλνει 10.000 τροχόσπιτα για τα θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία

Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα (Τρίτη 7/2) ότι θα στείλει 10.000 τροχόσπιτα στην Τουρκία και τη Συρία μετά τους βίαιους σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες.

Σε δήλωση του το Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε ότι η κίνηση αυτή «αποτελεί ένα μέρος των προσπαθειών του Κατάρ να συμβάλει στην ανακούφιση των πληγέντων από τον σεισμό στη Συρία και την Τουρκία».

Τη Δευτέρα, ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, διέταξε να σταλεί βοήθεια για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων QNA είπε ότι μια ομάδα διάσωσης, μια κινητή μονάδα νοσοκομείου, φάρμακα, σκηνές, φαγητό και ρούχα θα σταλούν επίσης στη χώρα.

Με πληροφορίες από ertnews.gr / ΑΠΕ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα