Σεβίλλη: Αιωνόβιο βιβλιοπωλείο σε μάχη επιβίωσης λόγω της κρίσης

Έκλεισαν 9 βιβλιοπωλεία λόγω της κρίσης

Parallaxi
σεβίλλη-αιωνόβιο-βιβλιοπωλείο-σε-μάχ-1085364
Parallaxi

Το 2015, το βιβλιοπωλείο Verbo άνοιξε στην εμβληματική οδό Sierpes της Σεβίλλης, καταλαμβάνοντας ολόκληρους τους πάγκους και τη σκηνή του παλιού Imperial Theatre, που είχε εγκαινιαστεί πριν από 111 χρόνια. Τώρα, το Verbo προσπαθεί να επιβιώσει εν μέσω μιας κρίσης που ανάγκασε πολλά βιβλιοπωλεία να κλείσουν στην πόλη τα τελευταία χρόνια, αν και άλλα όπως το Fran Nuño, που είναι 10 τετραγωνικά μέτρα, κρατούν ακόμα.

Αλλά για σχεδόν 1.000 τετραγωνικά μέτρα, ή ένα ολόκληρο θέατρο, από τα εκδοτήρια του μέχρι τη σκηνή, το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο ήταν πιο έντονη.

Οι κάτοικοι της Σεβίλλης έχουν συνηθίσει να έχουν το βιβλιοπωλείο-θέατρό τους, και σε μια πόλη όπου η κρίση γίνεται αισθητή με μέγεθος ευθέως ανάλογο με το μέγεθος του κτίριο.

Αλλά γιατί μπορεί αυτό το βιβλιοπωλείο να κλείσει τις πόρτες του και ένας άλλος γίγαντας επιβιώνει μισό λεπτό με τα πόδια, όπως το «Casa del Libro», με τέσσερις ορόφους στην οδό Velázquez;

Ο Ricardo Carneado, ένας από τους συνεργάτες του ‘Verbo’, προσπαθεί να βρει την απάντηση σε αυτή την ερώτηση, ο οποίος μιλάει με την EFE στη μέση των πάρα πολλών άδειων ραφιών, και λυπάται που δεν λαμβάνουν όλη τη βοήθεια που χρειάζονται αυτή τη στιγμή από εκδότες και διανομείς.

«Ψάχνουμε λύσεις παντού, τόσο από την άποψη των συνεργασιών με ιδιωτικές εταιρείες όσο και από την εύρεση λύσεων για τα χρέη» ενώ «υπήρξε μικρή βοήθεια από τους εκδότες όσον αφορά την εξεύρεση λύσεων».

Στην ουσία, πρέπει να έχουν βιβλία στα ράφια τους και να συμβιβάζονται με εκδότες και διανομείς καθώς πωλούνται. Επιπλέον, οι χώροι είναι νοικιασμένοι.

Το αντίθετο του «Verbo» είναι το «Nuño», το οποίο θα μπορούσε να είναι το μικρότερο βιβλιοπωλείο της πόλης, και έχει μια ταμπέλα στον πάγκο του που ευχαριστεί το κοινό για την αφοσίωσή του ενώ γιόρτασε 25 χρόνια ζωής.

Ο μάνατζέρ του είναι ο Fran Nuño, ο οποίος άνοιξε αρχικά στη γειτονιά Triana, αλλά δεν είχε συμπληρώσει ένα χρόνο επιχειρηματικής ζωής όταν έφτασε στην παλιά πόλη. Αγόρασε το μαγαζί, και έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι συγγραφέας και συμμετέχει σε πολλές δραστηριότητες. «Όσοι με καλούν για να πάω στα ραντεβού τους με τα βιβλία μου κάνουν συχνά αγορές εκεί».

Για τα μικρά βιβλιοπωλεία, η πανδημία σηματοδότησε το πριν και το μετά, επειδή άρχισαν να διαβάζουν περισσότερο «έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο» και «όσοι ήταν ήδη αναγνώστες διάβαζαν ακόμη περισσότερο».

Αυτός ο βιβλιοπώλης διαβεβαιώνει ότι, σε μια πόλη που έχασε εννέα βιβλιοπωλεία μέσα σε ένα χρόνο, πουλά περισσότερα βιβλία από ό,τι το 2019 «επειδή ο αριθμός έχει σταθεροποιηθεί και οι αναγνώστες συνεχίζουν να ποντάρουν πολλά από αυτά σε μικρά βιβλιοπωλεία», ενάντια στους γίγαντες των αγορών μέσω του Διαδικτύου.

Εξηγώντας το, η «Verbo» δημοσίευσε στα κοινωνικά της δίκτυα ευχαριστίες στους πολίτες «για την υποστήριξη» με την ευχή να μην γίνει μέρος της μαύρης ιστορίας μιας πόλης χωρίς βιβλιοπωλεία».

Πηγή: EFE

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα