Διεθνή

Σεξουαλική «ύφεση» στη Γαλλία – Το 76% έκανε σεξ μία φορά τον τελευταίο χρόνο

Αυτή η πτώση της σεξουαλικής δραστηριότητας φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τους νέους.

Parallaxi
σεξουαλική-ύφεση-στη-γαλλία-το-76-έκ-961548
Parallaxi

Μια άνευ προηγουμένου σεξουαλική «ύφεση» διαπιστώνει έρευνα στη Γαλλία, σύμφωνα με την οποία οι Γάλλοι και οι Γαλλίδες κάνουν όλο και λιγότερο σεξ.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Ifop, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (για την ακρίβεια ποσοστό 76%) δήλωσαν ότι έκαναν μόνον μία φορά σεξ το τελευταίο δωδεκάμηνο – άνευ προηγουμένου χαμηλό ποσοστό εδώ και μισό αιώνα στη Γαλλία.

Εκτός από τη μείωση της συχνότητας των ερωτικών επαφών, η έρευνα αποκαλύπτει και μείωση της έντασης στη σεξουαλική δραστηριότητα των ερωτηθέντων, καθώς τέσσερις στους δέκα Γάλλους λένε ότι έχουν κατά μέσο όρο μία σεξουαλική επαφή την εβδομάδα, από σχεδόν 60% πριν από δεκαπέντε χρόνια.

Πτώση της ερωτικής διάθεσης κυρίως στους νέους

Αυτή η πτώση της σεξουαλικής δραστηριότητας φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τους νέους Γάλλους: περισσότερο από το ένα τέταρτο των σεξουαλικά μυημένων ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών ανέφεραν ότι δεν είχαν κάνει σεξ τον τελευταίο χρόνο – ποσοστό πενταπλάσιο απ’ ό,τι πριν από είκοσι χρόνια.

Όσο για τους νέους που έκαναν σεξ, κατά μέσο όρο οι μισοί εξ αυτών είχαν μόνον μία σεξουαλική επαφή την εβδομάδα – αριθμός πολύ χαμηλότερος όσον αφορά στα άτομα ηλικίας 25 έως 50 ετών.

Η ζωή των ζευγαριών χωρίς σεξουαλικές επαφές

Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων αναλύει αυτή τη συρρίκνωση της σεξουαλικής δραστηριότητας «σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου διαχωρισμού μεταξύ του συζυγικού βίου και της σεξουαλικότητας».

Συγκεκριμένα, οι Γαλλίδες εμφανίζονται πολύ λιγότερο πρόθυμες να πιέσουν τους εαυτούς τους να κάνουν έρωτα. Και, μολονότι περισσότερες από τις μισές ομολογούν ότι μερικές φορές κάνουν σεξ χωρίς να το θέλουν, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το σχεδόν 80% πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Αυτό είναι πολύ λιγότερο απ’ ό,τι πριν από σαράντα χρόνια – τότε ήταν σχεδόν οκτώ στις δέκα γυναίκες. Πρόκειται για μια σεξουαλική πίεση που νιώθουν και οι άνδρες, το 46% των οποίων δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει φορές που έκαναν σεξ χωρίς να το θέλουν.

Έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ

Το Ifop επισημαίνει επίσης μια «όλο και πιο έντονη» έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ. Περίπου το 54% των ενήλικων γυναικών και το 42% των ανδρών λένε ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ζουν με κάποιον σε μια καθαρά πλατωνική σχέση. Πράγμα που ισχύει για ένα στα τέσσερα άτομα σε σχέση, που παραδέχεται ότι δεν έχει πλέον σωματική οικειότητα με τον ή τη σύντροφό του.

«Αν και δεν έχει εκλείψει τελείως το συζυγικό καθήκον, η έρευνα αυτή υπογραμμίζει το αυξανόμενο ποσοστό των Γάλλων που καταφέρνουν να απελευθερωθούν από μια ορισμένη “σεξουαλική κανονικότητα” και ιδιαίτερα από τις κοινωνικές επιταγές που δεσμεύουν αναγκαστικά το ζευγάρι σε μια έντονη σεξουαλική δραστηριότητα», παρατηρεί ο Φρανσουά Κράους, διευθυντής του τμήματος ανάλυσης σχέσεων φύλων, σεξουαλικότητας και σεξουαλικής υγείας του Ifop.

Όσον αφορά, ωστόσο, το θέμα της αποχής από το σεξ, παραμένουν πολύ έντονες οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δύο στις τρεις Γαλλίδες δήλωσαν ότι μπορούν εύκολα να ζήσουν χωρίς σεξ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες κυμαίνεται γύρω στο 50%.

Ταυτόχρονα, η παρατεταμένη απουσία σεξουαλικών σχέσεων δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στους άνδρες (60%) παρά στις γυναίκες (30%), κάτι που σημαίνει ότι η σεξουαλικότητα κατέχει μια πολύ μικρότερη θέση στη ζωή των γυναικών.

Έξι στις δέκα Γαλλίδες εξακολουθούν, βέβαια, να δίνουν σημασία στο σεξ, αλλά το ποσοστό αυτό υπερέβαινε το 80% πριν από περίπου τριάντα χρόνια.

Ανταγωνισμός από τις οθόνες

Όσον αφορά τα αίτια αυτής της σεξουαλικής ύφεσης, αν και παραμένουν πολλά, το Ifop υπογραμμίζει τον ανταγωνισμό από τις ψηφιακές δραστηριότητες σημειώνοντας ότι η σεξουαλική ζωή σήμερα είναι «λιγότερο έντονη απ’ ό,τι πριν από την εποχή των smartphones και της ευρυζωνικότητας».

«Ο χρόνος που αφιερώνεται στις οθόνες φαίνεται ότι ανταγωνίζεται ξεκάθαρα τον “χρόνο για σεξ”, καθώς οι οθόνες όχι μόνον προσφέρουν ένα μέσο για την κάλυψη των αναγκών του ατόμου για κοινωνικότητα ή/και σεξουαλικότητα, αλλά τείνουν και να κανιβαλίζουν τον χρόνο που περνούν τα ζευγάρια μαζί», συνεχίζει την ανάλυσή του ο Φρανσουά Κράους του Ifop.

Μικρότερη πίεση για ενεργή σεξουαλική ζωή

Αυτό ακριβώς ομολογούν στην έρευνα άτομα κάτω των 35 ετών που ζουν ως ζευγάρι κάτω από την ίδια στέγη: οι μισοί άνδρες και το 42% των γυναικών παραδέχονται ότι έχουν αποφύγει σεξουαλικές επαφές με τον/τη σύντροφό τους για να παρακολουθήσουν μια τηλεοπτική σειρά ή μια ταινία.

Οι πρώτοι προτιμούν σε παρόμοια αναλογία τα βιντεοπαιχνίδια ή τα κοινωνικά δίκτυα από τις σεξουαλικές σχέσεις.

Για τον Φρανσουά Κράους «η μελέτη αυτή μελέτη έχει το πλεονέκτημα ότι τονίζει το χάσμα μεταξύ της σεξουαλικής πραγματικότητας των Γάλλων και των στερεοτύπων των ΜΜΕ, τα οποία τείνουν ακόμα πολύ συχνά να συνδέουν την καλή σεξουαλικότητα με μια ταραχώδη σεξουαλική ζωή».

Μετά από χρόνια «υπερσεξουαλικοποίησης της κοινωνίας» ο Κράους υπογραμμίζει βάσει της έρευνας «έναν νέο κύκλο, όπου γίνεται λιγότερο ισχυρός ο περιορισμός της σεξουαλικής ζωής στην “ευχαρίστηση” ή “επειδή έτσι κάνουν οι άλλοι”».

«Σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο απόρριψης των επιταγών που βαραίνουν το σώμα και την οικειότητα, ένας αυξανόμενος αριθμός Γάλλων ανδρών και γυναικών φαίνεται να απελευθερώνεται από τους κανόνες που καθιστούν την ενεργή σεξουαλικότητα βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης ζωής ή, σε κάθε περίπτωση, της αρμονικής συμβίωσης ενός ζευγαριού».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα